1 Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utredning som redovisar förslag om ett sjuklönesystem med restitutionsförfarande för företag med högst tio anställda. 2 Bakgrund
Den 1 januari 1992 infördes 14 dagars sjuklöneperiod. Arbetsgivaren fick därmed betala sjuklön till de anställda de första 14 dagarna av en sjukdomsperiod. I samband med att sjuklönen infördes ökades också arbetsgivarnas ansvar för arbetsmiljöarbetet och för att arbeta med aktiva rehabiliteringsinsatser.
Vid omläggningen kompenserades arbetsgivarna fullt ut för de ökade kostnader som ansvaret att betala sjuklön innebar. Bland annat till följd av införande av en karensdag och lägre ersättningsnivåer sjönk sjukfrånvaron 1992, och har så gjort under ett antal år. Detta har inneburit att den kostnadsminskning som färre sjukdagar gett upphov till i allt väsentligt kommit arbetsgivarna till del. Det gäller i första hand de stora företagen eftersom det var där som den minskade sjukfrånvaron fick störst genomslag.
Den 1 januari 1997 förlängdes sjuklöneperioden till 28 dagar, men återställdes redan den 1 april 1998 till 14 dagar. Man räknade då med att ca 160 000 ytterligare sjukdomsfall skulle handläggas av försäkringskassorna.
Lagen om sjuklön utgör grunden för sjukersättning vid korta sjukdomsfall. Företag kan i dag försäkra sig hos försäkringskassan mot höga sjuklönekostnader. Dessutom kan anställda med återkommande sjukdomsperioder omfattas av ett s.k. särskilt högriskskydd.
Trots företagens möjligheter att försäkra sig och det särskilda högriskskyddet bidrar sjuklöneperioden till att människor med återkommande sjukperioder stängs ute från arbetsmarknaden. Det kan t.ex. handla om kroniskt sjuka och arbetshandikappade. Risken är uppenbar att vi på arbetsmarknaden får ett A- och ett B-lag. Vi välkomnade därför förslaget om att återställa sjuklöneperioden till 14 dagar. Förslaget tog dock inte bort utestängningseffekter på arbetsmarknaden, men minskade dem.
Sjukförsäkringsutredningen (SOU 2000:72) har i ett delbetänkande föreslagit att sjuklöneperioden bör omfatta 60 dagar. Vänsterpartiet befarar att en regeländring i den riktningen skulle få mycket negativa konsekvenser för små och medelstora företag liksom att förslaget skulle förstärka de övriga problem som vi påtalat.
I utredningen konstateras också att små och medelstora företag redan i dag kan få orimligt stora kostnader för sjukskrivningar. Man trycker särskilt på att kostnaden för företag med endast en anställd blir mycket hög även med nuvarande 14 dagars sjuklön. Utredningen säger därför att det är oundgängligen nödvändigt att ett förbättrat högkostnadsskydd införs redan i dagens system. Man föreslår vidare att ett sådant skydd skulle vara obligatoriskt och ingå i den avgift som betalas av alla arbetsgivare.
Vänsterpartiet har länge påtalat hur viktigt det är med insatser som i första hand riktar sig mot de mindre företagen. Detta styrks nu också av de slutsater som Sjukförsäkringsutredningen presenterat. Ett restitutionssystem, där mindre företag med högst tio anställda får tillbaka inbetalat belopp via avdrag vid upprättandet av den månatliga skattedeklarationen, bör därför utredas. I samband med en sådan utredning bör man också undersöka hur tröskeleffekter kan undvikas, vad ett sådant system kan komma att kosta och hur det kan kombineras med ett försäkringsskydd. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stockholm den 28 september 2000
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v)
Ingrid Burman (v)
Lars Bäckström (v)
Stig Eriksson (v)
Owe Hellberg (v)
Berit Jóhannesson (v)
Tanja Linderborg (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Claes Stockhaus (v)
Marie Engström (v)