Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om pensionsvillkoren för svenskar boende utomlands. Motiv till mitt förslag
I dag finns det ca 350 000 svenskar som är bosatta i världens alla hörn. Antalet svenskar som väljer att under kortare eller längre perioder i livet bosätta sig utomlands tenderar att öka i takt med globaliseringen. Det finns starka skäl att snarast se över pensionsvillkoren för denna växande grupp svenskar.
Reglerna för det nya pensionssystemet innebär en stor försämring för svenskar boende i utlandet. Kraven på 40 års intjäning för full pension i stället för 30 år, varav de 15 bästa åren räknades, är en dramatisk förändring som slår hårt mot dem som arbetar utomlands och framför allt för deras medföljande.
Garantipensionen som ersätter folkpension och pensionstillskott kräver 40 års bosättning i Sverige. Vissa grupper utlandsbosatta , UD-tjänstemän, biståndarbetare och de som arbetar för trossamfund får räkna hela eller delar av utlandsvistelsen som försäkringstid. Samtidigt har den helt dominerande merparten av alla utlandssvenskar, alla de tusentals svenskar som arbetar för svenska eller utländska företag och deras medföljande, förpassats utanför det svenska trygghetssystemet. Utlandsåren blir för dem förlorade år vad gäller framtida svensk pension.
I nio fall av tio är den medföljande parten en kvinna som endast i undantagsfall kan få arbete i det nya landet. Tusentals svenska kvinnor som vid utlandsflytten tvingas att avbryta sin karriär hemma och som endast i undantagsfall kan få ett arbete utomlands går nu samtidigt miste om livsviktiga pensionsår. Ur jämställdhetssynpunkt är det orimligt att det nya pensionssystemet helt negligerar utlandssvenskarnas möjligheter att få del av pensionssystemet.
Målen för jämställdhetspolitiken, att kvinnor och män skall ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter inom livets alla områden, måste även gälla vid utformningen av reglerna för pensionssystemet.
En översyn av pensionsreglerna bör göras så att bestämmelserna kompletteras med möjligheter för utlandssvenskar att till exempel genom inbetalningar till det svenska pensionssystemet under utlandsvistelsen få behålla sin pensionsrätt för den tid som man bor utomlands.
Stockholm den 26 september 2000
Karin Falkmer (m)