Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om samordning av resurser för rehabilitering. Motivering
Alla känner vi i dag till den brist på resurser som finns inom vården, såväl inom den vård som landstingen har att hantera, liksom den vård som kommunerna är satta till att sköta.
För enkelhetens skull skall jag ta mitt hemlän Dalarna som ett exempel:
Resurserna i Landstinget Dalarna - till just sjukvård - minskas dessutom av majoritetens (Socialdemokrater och Vänsterpartister) starka intresse att engagera sig i projekt och frågor som inte har med sjukvården att göra. Många miljoner av skattebetalarnas pengar går till verksamheter utanför sjukvården, t.ex. regionalpolitik, kultur och annat.
Bristen på resurser handlar bl.a. om en mycket dålig samordning inom vissa områden. Det finns hos olika "instanser" mycket pengar men tillsammans och med en utökad samordning skulle pengarna kunna användas bättre och effektivare.
Detta gäller bl.a. rehabiliteringen, ett typiskt område som hamnat mellan flera s.k. stolar. Vi har i dagarna dessutom sett larmrapporter om att pengarna är slut till rehabilitering. Rapporten är alarmerande. Det gäller ju att ge folk/sjuka en bra och snabb rehabilitering.
Sjukförsäkringspengar gör större nytta om de används till vård och rehabilitering än till ren, passiv pensionsutbetalning och långa sjukskrivningar där vård inte ges eller kan ges.
Det har skett s.k. FINSAM-försök i fem län. Dessa försök visade att samordning av skattepengar gav goda resultat: det talades om en besparing av ca 150 miljoner kronor. Detta efter en samordning mellan försäkringskassan, kommunernas socialtjänst, landsting och arbetsförmedling.
I siffran 150 miljoner kronor finns inte då medräknat allt det lidande de aktuella personerna utsatts för och det lidande de genomgått.
Det fanns ett tag ljusglimtar om försök till samordning.
Sedan dess har också regeringen och senare riksdagens majoritet beslutat att tona ned sådan samverkan - detta i tider då alla nya samordningar och effektiviseringar behövs för att få mera pengar till vård och omsorg.
De olika offentliga organen håller var och en på sitt revir och de sjuka går bl.a. miste om en effektiv rehabilitering - alltmedan sjukvårdskostnaderna stiger.
Ett exempel är gränsdragningen mellan kommunerna och landstinget. Det handlar om s.k. medicinskt färdigbehandlade patienter, ofta äldre människor. Det får inte vara så att det skall vara minsta problem om vilken "instans" som skall betala för den vård som ges och som man har rätt till.
Det är våra gemensamma skattepengar det handlar om.
En gemensam "penningpåse" till försäkringskassans förfogande skulle både kunna korta vårdköerna och effektivisera rehabiliteringen. Jag är fullt medveten om att alla rehabiliterade kanske inte kan ges möjlighet att återgå till sitt ordinarie arbete eller till arbete alls, men rehabiliteringen kunde, i många fall, ge ett bättre liv för många människor.
Stockholm den 19 september 2000
Rolf Gunnarsson (m)