Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att de nuvarande ombudsmännen mot diskriminering slås samman till en myndighet.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att diskrimineringslagstiftningen samordnas.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skyddet mot diskriminering bör införas i grundlagen.
Motivering till våra förslag
I skrivelsen 2000/01:59 presenterar regeringen sin nationella handlingsplan mot rasism, främlingsfientlighet, homofobi och diskriminering. Av skrivelsen framgår det att regeringen anser att befintliga lagar och åtgärder inte lyckats motverka de områden som framgår av titeln, och därför krävs ytterligare lagstiftning och åtgärder. Det finns en överhängande risk att människors utsatthet inte tas på allvar med genomtänkta åtgärder, utan att människor snarare reduceras till mottagare av åtgärder som syftar till att visa på regeringens politiska välvilja.
Skrivelsen genomsyras av goda intentioner men föga konkreta förslag. Därför är det svårt att bemöta skrivelsen till dess att regeringen väljer att precisera de förslag som följer av analysen i skrivelsen. Därtill betraktar regeringen de beklagansvärda händelser som utgör bakgrunden mot vilken handlingsplanen skrivits ur ett annat perspektiv än vad vi gör. Därför har vi valt att inte bemöta alla utkast till förslag som förs fram i skrivelsen, utan i stället riktar vi in oss på att diskrimineringslagstiftningen bör vara av generell snarare än selektiv natur.
En diskrimineringsombudsm an
Vi noterar att regeringen har föreslagit att eventuellt slå samman diskrimineringsombudsmännen, vilket vi tycker är bra. Moderata Samlingspartiet har i flera motioner föreslagit att ombudsmännen slås ihop till en gemensam myndighet. Denna nya myndighet skulle kunna kallas Ombudsmannen mot diskriminering. Vi vill understryka att denna sammanslagning även bör omfatta jämställdhetsfrågorna.
Därtill bör också diskrimineringslagstiftningen samordnas, vilket vi länge förespråkat. Det är därför med tillfredsställelse som vi noterar att även regeringen börjat tänka i dessa banor. Vi utgår från att förslaget om en samordning av diskrimineringslagstiftningen inte stannar vid en tanke, utan omsätts i praktisk handling.
Diskriminering
Alla människor har rätt att betraktas som individer och bedömas efter sina erfarenheter, kvalifikationer och ambitioner. Alla avvikelser från detta är diskriminering, vare sig den av politiker anses vara positiv eller negativ. För att åstadkomma att människor betraktas som enskilda individer, oavsett ursprung, finns i grunden bara en väg, ett tålmodigt och långsiktigt opinionsarbete. Det är i grunden en attitydfråga.
I dagsläget råder det dessvärre inte någon tvekan om att diskriminering utgör ett problem i det svenska samhället. Funktionshindrades problem att komma ut på arbetsmarknaden är väl dokumenterade och det råder heller knappast någon tvekan om att homosexuella utgör en utsatt grupp. Diskriminering är i alla sina former ett uttryck för mänskliga fördomar. Möjligheterna att påverka mänskligt beteende med politiskt beslutsfattande är samtidigt begränsade. Icke desto mindre är det en grundval för ett humanistiskt och demokratiskt samhälle att varje människa bemöts med respekt för det han eller hon är.
Moderata Samlingspartiets slutsats blir därför att lagstiftning kan vara befogad för att hävda den enskildes rätt och okränkbarhet. Förslaget i regeringens skrivelse om en nationell handlingsplan mot rasism, främlingsfientlighet, homofobi och diskriminering riskerar att motverka sitt syfte genom att entydigt peka ut vilka grupper som drabbas av diskriminering, i stället för att anlägga ett individperspektiv på den diskriminering som förekommer i samhället. En människa blir diskriminerad på individuell basis, eftersom varje fall av diskriminering är situationsspecifik, och därför bör också diskriminering av en individ förbjudas.
Till exempel bör diskriminering på grundval av sexuell läggning förbjudas, och inte inrikta sig mot enbart diskriminering av homosexuella. Vi anser att diskriminering föreligger när hänsyn tas till en människas sexuella läggning i ett sammanhang då detta är irrelevant.
Förbjud all diskriminering
Moderata samlingspartiet vill inte att någon skall diskrimineras, och därför är det viktigt att lagstiftningen är allmängiltig och inte specifik för vissa människors livssituation. Förbjud all form av diskriminering. Detta bör ske genom att alla människor skyddas från diskriminering genom grundlagen.
Stockholm den 22 februari 2001
Margit Gennser (m)
Gustaf von Essen (m)
Göran Lindblad (m)
Cecilia Magnusson (m)
Margareta Cederfelt (m)
Björn Leivik (m)
Cristina Husmark Pehrsson (m)
Carl G Nilsson (m)
Leif Carlson (m)