Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag där dokumenterade språkkunskaper och kunskaper i samhällskunskap krävs för erkännande av svenskt medborgarskap.
2. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag på hur språk- och samhällskunskapsprov för erkännande av svenskt medborgarskap kan utformas.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om konkurrensutsättning av utbildningen svenska för invandrare.
Nyckeln till framgång är språket
Danmark har det, Tyskland och Finland också; Schweiz, Spanien, USA och Kanada har bestämmelser som säger att medborgarskap i ett land kräver kunskaper i landets språk. Den sökande skall ha sådana kunskaper att han/hon kan klara det dagliga livet. Dessutom fordras ofta kunskaper i samhällskunskap.
På några decennier har Sverige gått från ett etniskt homogent samhälle till att bli ett av Europas mest mångkulturella. Många av de människor som kommit till Sverige har haft drömmar och ambitioner om ett bättre liv för sig själva och för sina barn. Ibland har de fått se sina förhoppningar uppfyllas. Men alltför många lyckas inte ta sig in i det svenska samhället. En av barri- ärerna är språket. I dagens samhälle är det kunskap och kompetens som är inträdesbiljetten till arbetsmarknaden och språket är nyckeln.
Att komma till ett nytt land är inte lätt. Att bryta upp från sitt hemland, lämna släkt, vänner, hus och hem och flytta till ett annat land kan vara mycket smärtsamt.
Språket spelar en avgörande roll i människans liv. Genom att lära sig ett nytt språk skaffar man sig insikter i och förståelse för ett nytt samhälle med kanske ett annat kulturmönster än vad man är uppväxt med. Att flyktingar/ invandrare inte lär sig svenska tillräckligt bra är ett allvarligt samhällsproblem och inte endast en skol- eller utbildningsfråga. Det handlar om delaktighet i samhället, hur man kan påverka sina egna livsförhållanden. Hur man kommunicerar med t.ex. förskola, skola och äldrevården och hur man får sin röst hörd i en politisk församling. Att inte förstå språket utgör ett hinder mot medverkan i ett lands demokratiska utveckling.
Antalet elever som lämnar grundskola och gymnasiet utan att kunna svenska är stort problem. Enligt Skolverkets undersökningar våren 1999 fick var tredje invandrarelev betyget Icke godkänd i ämnet svenska 2 i grundskolans årskurs 9 vilket innebar att de inte hade behörighet att söka till gymnasiet. Av dem som påbörjat sina gymnasiestudier hade fyra av tio inte fullföljt sina gymnasiestudier inom fyra år.
Resultaten från utbildning Svenska för invandrare (sfi) visar att endast fyra av tio som genomgått utbildningen klarar normala vardagskrav utan problem, två av tio klarar endast enkel vardagssvenska och fyra av tio klarar inte ens att läsa en enkel tidningsartikel; de är i princip funktionella analfabeter. Svenska för invandrare erbjuds till alla men motivationen har många gånger varit låg. Utbildningen har också kritiserats. Enligt Skolverkets stora invandrarstudie 1998 pekar siffrorna på en nedåtgående trend när det gäller den språkliga integreringen.
Många kvalificerade och akademiskt utbildade invandrare får inte en chans att söka sig till intensivkurser i svenska utan hänvisas till jobb där deras utbildning och yrkeserfarenhet inte tas till vara. Detta till nackdel såväl för den enskilde som för Sverige. Utbildningen Svenska för invandrare bör konkurrensutsättas så att eleverna får frihet att välja den skola som bäst för varje individs behov fullföljer sin uppgift - att förmedla kunskap!
Kunskaper i svenska språket och samhällskunskap bör vara en förut- sättning för att erhålla ett medborgarskap; undantag bör medges för äldre sökande och andra i särskilda omständigheter som gör det orimligt att hävda kunskapsprovet fullt ut.
Den som söker svenskt medborgarskap tar ett aktivt beslut om avsikten att stanna i Sverige. Med ett medborgarskap följer såväl rättigheter som skyldigheter. Medborgarskapet är inte bara en fråga om pappersexercis. Det är en viktig symbolisk handling och reell markering av en djupare relation till Sverige. Då är naturligtvis förmågan att tala och förstå svenska en viktig del av den nya medborgarens förutsättningar för att verkligen känna och kunna ge uttryck för denna djupare relation.
Stockholm den 21 september 2000
Inger René (m)
Christel Anderberg (m)
Anne-Katrine Dunker (m)
Maud Ekendahl (m)
Catharina Elmsäter-Svärd (m)