Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om barn- och ungdomsorganisationernas betydelse i arbetet mot rasism, främlingsfientlighet, homofobi och diskriminering.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om betydelsen av att barn- och ungdomsorganisationernas verksamhet tillvaratas i arbetet med den nationella handlingsplanen.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförts om betydelsen av att stimulera kommunerna att genomföra satsningar mot rasism, främlingsfientlighet, homofobi och diskriminering tillsammans med barn- och ungdomsorganisationerna.
Motivering
I skrivelsen (2000/01:59) redovisas bl a de åtgärder som regeringen vidtagit mot rasism, främlingsfientlighet, homofobi och diskriminering p g a etnisk tillhörighet och sexuell läggning. Skrivelsen innehåller också en nationell handlingsplan som syftar till att motverka och förebygga rasism, främlingsfientlighet, homofobi och diskriminering.
Det är viktigt att poängtera att diskriminering t ex kan grunda sig på fördomar, allmän likgiltighet, omedvetenhet eller okunskap. Ett första steg är därför att skapa medvetenhet om att diskriminering även förekommer i vardagen samt att skapa insikt och förståelse för vad kränkningar innebär för den som drabbas.
Mot bakgrund av detta ser vi särskilt positivt på regeringens arbete för att fördjupa demokratin samt att det integrationspolitiska och minoritetspolitiska arbetet lyfts fram i handlingsplanen.
En betydande del av det konkreta arbete som bedrivs för att motverka rasism och diskriminering genomförs på lokal nivå. Aktiva insatser av folkrörelser och frivilligorganisationer är oumbärliga i sammanhanget. Exempel på sådant arbete är stöd till brottsoffer, verksamhet i lokala förebyggande brottsråd och diskrimineringsbyråer.
En betydelsefull del i det förebyggande arbetet är regeringens aviserade satsning på 30 miljoner kronor ur Allmänna arvsfonden för att utveckla ungdomsföreningarnas lokala arbete mot rasism, främlingsfientlighet och diskriminering.
Men för att det lokala ungdomsarbetet ska kunna fungera som en viktig länk behöver föreningslivets insatser och verksamhet bättre tillvaratas. Kommunerna bör bl a stimuleras till att genomföra satsningar mot rasism, främlingsfientlighet och diskriminering tillsammans med barn- och ungdomsorganisationerna. Föreningslivet bidrar till att skapa aktiva och engagerade samhällsmedborgare och spelar en ovärderlig roll som bärare och förmedlare av de demokratiska värdena. Många ideella organisationer tar ett stort socialt ansvar, men har p g a bristande resurser svårt att klara sin verksamhet och att nå nya grupper. Det måste därför tydligt framgå att samhället premierar de organisationer som erbjuder barn och ungdomar ett aktivt föreningsliv och som ger dem en demokratisk grund att stå på.
Att förstärka föreningslivet och bättre tillvarata det ovärderliga arbete som där utförs är ett viktigt led för att förebygga och motverka rasism, främlingsfientlighet, homofobi och diskriminering.
Stockholm den 23 februari 2001
Monica Green (s)
Carina Adolfsson Elgestam (s)