Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om skärgårdens villkor ur ett regionalpolitiskt perspektiv.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behov av samlad samhällelig service i skärgården.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förändringar i regelverket om producentansvaret.1 4. 1 Yrkande 3 hänvisat till MJU.
Motivering
De villkor som gäller för boende och näringsidkare i Stockholms skärgård är i mycket liknande de som traditionellt förknippas med glesbygd. Avstånden är visserligen kortare i kilometer räknat, men eftersom skärgårdsbor utan vägförbindelse är hänvisade till båt, blir avståndet i tid och pengar avsevärt större. De flesta öarna i Stockholms skärgård ligger inte heller särskilt långt från stan, men det är en klen tröst för dem som måste ta en hel dag för att kunna göra post- och bankärenden eller storhandla. I mycket går det att jämföra villkoren för öar utan bilväg till fastlandet med de villkor som gäller för byar i Norrlands inland. Detta är faktorer som måste vägas in i bedömningarna om olika former av samhälleligt stöd till olika regioner.
Men många förutsättningar är också helt olika. Stockholms skärgård är ett turistparadis, välkänt långt utanför landets gränser, och har blivit en snabbt växande basnäring. Samtidigt leder turismen till en prisexplosion på fastigheter. Utan möjlighet för näringsidkare att arrendera fastigheter och lokaler till självkostnadspris riskerar dessa att konkurreras ut av turister på jakt efter sommarstugor. Samtidigt är turismen en mycket säsongsbunden verksamhet. För att folk ska kunna försörja sig året runt krävs oftast att man är mångsysslare och kan ta andra jobb under lågsäsong.
En politik för skärgårdsutveckling måste ske på skärgårdsbornas villkor. Samhällets roll är att rätta till skevheter i lagstiftningen som gör att skärgården missgynnas gentemot andra regioner. Det är också en samhällelig uppgift att garantera grundläggande infrastruktur. Med fördel borde möjligheterna utnyttjas att samordna olika former av offentlig och kommersiell basserivce.
För att kunna bedriva kommersiell verksamhet i skärgården är det nödvändigt med tillgång till postkontor. Även om mycket av korrespondens har flyttats över till fax och e-post, och paket och brev kan levereras via ombud, är en näringsidkare beroende av kassaservice för att kunna sätta in kontanta intäkter. Utan tillgång till denna kassaservice måste näringsidkare med båt ta sig in till något post- eller bankkontor på land, vilket kan ta en hel dag i anspråk. Detta är något som regeringen måste ta hänsyn till i det översynsarbete som pågår om Postens framtida roll och uppgifter.
Dagens lag och förordningar som reglerar det så kallade producentansvaret använder procentuella kvoter av förpackningar som ska samlas in och återvinnas. För detta ansvarar producenterna och systemet finansieras genom en avgift som tas ut när förpackningen säljs. Eftersom det inte finns några regler om lokala kvoter, väljer vissa insamlingsorganisationer att uppfylla insamlingskvoterna i tätorterna, där insamlingen blir billigast. För skärgården innebär det på vissa ställen att det överhuvudtaget inte sker någon insamling av förpackningar, utan att det avfallet måste tas om hand av den kommunala sophanteringen. Att transportera sopor från vissa öar i Stockholms skärgård in till fastlandet motsvarar i drivmedel och tid som om man körde sopor från Stockholm till Dalarna. Denna kostnad, som ska tas ut av producenterna, måste istället finansieras via kommunala avgifter. Utöver kostnaden motverkar också den obefintliga återvinningen lokala näringsidkares önskan att kunna bedriva verksamhet med miljöprofil. Det är nödvändigt att regeringen ser över de förordningar som reglerar producentansvaret så att denna orättvisa skevhet tas bort.
Stockholm den 2 oktober 2000
Eva Arvidsson (s)
Christina Pettersson (s)