1 Innehållsförteckning 2
3 Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att också arbetande skall få starta-eget-bidraget.1
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om avdragsmöjligheter för de soloföretagare som har kontor i hemmet. 2
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vilka nya regler för att beräkna soloföretagares arbetslöshets- ersättning som bör införas. 1
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förenklad självdeklaration för soloföretagare med en årslön motsvarande mindre än åtta basbelopp. 2
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om periodiseringen av soloföretagens överskott. 2
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om strategier för att öka examensfrekvensen vid högskolor och universitet. 3
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om strategier för att förändra attityden till utbildning, kunskap och skolan i sig. 3
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utlokalisera speciella högskoleutbildningar. 3
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om distansutbildningen. 3
10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ytterligare stimulanser av näringslivets nätverk.
11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om företagskluster.
12. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stimulera kommunerna att vara aktivare i arbetet kring tillväxtavtalens skrivningar.
13. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om möjligheterna att få sin utländska examen godkänd i Sverige. 3
14. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om ökade möjligheter att komplettera utländsk utbildning. 3
15. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om förstärkta möjligheter till praktik i näringslivet för invandrare.
16. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om det administrativa ansvaret för medlen till kommunernas introduktionsprogram för invandrare. 4
17. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om den speciella företagsrådgivningen till invandrare.
18. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om stödet till projekt och organisationer som arbetar för att underlätta möjligheterna för invandrarföretagande.
19. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om statligt finansierade kvinnliga affärsrådgivningscentrum i varje svensk kommun.
20. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om hur mainstreamingen på NUTEK kan förbättras.
21. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ALMI:s lån till kvinnliga företagare och mikrolånen till kvinnor.
22. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att överföra statliga medel till regional nivå för att bygga ut företagsrådgivningen.
23. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om företagsrådgivning för kooperativ, förnyelse av den offentliga sektorn och företagsformer inom den sociala ekonomin.
24. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stimulera upprättandet av lokala börser och riskkapitalbolag.
25. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stimulera upprättandet av kreditgarantiföreningar.
26. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kvalitetsmål och verksamhetsmål.
27. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om reglering och kontroll av företagens produktion på marknader där staten producerar och tidigare producerat samhällsåtaganden.
28. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om den sociala ekonomins betydelse.
29. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om statliga bolag. 30. 1 Yrkandena 1 och 3 hänvisade till AU.
2 Yrkandena 2, 4 och 5 hänvisade till SkU.
3 Yrkandena 6-9, 13 och 14 hänvisade till UbU.
4 Yrkande 16 hänvisat till SfU.
4 Inledning
Eftersom näringslivets villkor utgör en av de mest centrala delarna i en regionalpolitik, sammanfaller delar av denna motion med vad som anförs i Miljöpartiets motion "Regional styrka".
En rad statistiska indikatorer tyder på att Sverige tillhör den grupp av EU- länder som har den mest ojämna fördelningen av den ekonomiska tillväxten, geografiskt sett. En ojämnt fördelad tillväxt är inte ekonomiskt och ekologiskt hållbart. Om tillväxten sprids jämnare över landet kan varje region bära sina sociala kostnader, de befintliga resurserna utnyttjas bättre och belastningen på miljön minskas. Genom en jämnare tillväxt ges människor också bättre möjligheter att välja mellan olika typer av boende- och livsmiljöer. En jämnare fördelning av tillväxten minskar också regionernas sårbarhet vid konjunkturnedgångar.
5 Små och medelstora företags betydelse för samhällsekonomin
Sedan länge har tron på storföretag och storskalighet varit dominerande i Sverige. Stordrift och marknadsdominans har stått i centrum. Fusioner och fusionsplaner har backats upp i offentlig debatt av politiker, fackföreningar och andra politiska aktörer. Det har gynnat framväxten av en ekonomisk struktur, dominerad av ett fåtal internationellt inriktade storföretag, som under 90-talet blivit alltmer problematisk. Detta av tre anledningar:
Följden har för det första blivit att flera branscher vanligen domineras till 80 % av några jättar, livsmedelssektorn, flyget och byggsektorn, för att bara nämna några. Prissamarbeten och andra konkurrenshämmande strategier har drabbat Sveriges konsumenter. Beroendet av storföretagen har för det andra gjort svensk ekonomi mycket sårbar. Om ett storföretag försvinner (eller flyttar utomlands, som det ofta hotas med) får det allvarliga konsekvenser för sysselsättningen. Nästan samtliga svenska storföretag har under 90-talet flyttat ut delar av produktionen till andra länder. De svenska storföretagen har för det tredje upphört att växa i Sverige, mätt i antalet anställda.
Under 80-talet skapades det fortfarande många arbetstillfällen i de största företagen. De stora företagen var de sista att avskeda. Så länge företaget gick med vinst flyttade man personal inom koncernen eller satsade på utbildning. Nu är storföretagen först med att avskeda, oavsett om verksamheten går med vinst eller ej, inte bara på grund av hårdnande vinstkrav utan också som en följd av personalbesparande teknikinvesteringar.
Att gynna tillväxten av små och medelstora företag är sysselsättningsskapande. Det ökar också konkurrensen. Att stödja framväxten av små och medelstora företag är därför något av det viktigaste i dagens näringspolitik.
5.1 Eget företagande, lönearbete och fritid flyter samman
Arbetsmarknaden har förändrats. Företag och myndigheter blir allt mindre angelägna att göra långsiktiga bindningar i form av fasta anställningar. Man vill inte vara låst vid en speciell personalstruktur eller en viss mängd anställda, dels för att kompetenskraven ständigt förändras, dels för att kunna utnyttja folk vid speciella produktionstillfällen. Tillfällighetsanställningar och projektjobb har blivit allt vanligare. Vissa arbetsgivare anställer bara dem med egen firma. Det har blivit allt vanligare att starta eget. 1997 var 596 000 företag soloföretag av sammanlagt 791 000 företag, enligt SCB. 1998 var motsvarande siffror 607 000 av totalt 810 000.1 Räknar man med jordbruks- och fiskeföretagen utgör andelen soloföretag 75 procent av Sveriges företag.
Att starta firma är ett ekonomiskt risktagande, speciellt i inledningsskedet. Starta-eget-bidraget är ett viktigt instrument för att stimulera uppkomsten av småföretag.
Som dagens system emellertid utformats kan bara arbetslösa beviljas starta-eget-bidrag. För arbetande, som lämnar sin plats åt någon annan, finns inte den möjligheten.
Varför arbetslösa skulle vara bättre på att starta företag än andra är svårt att motivera. Om starta-eget-bidraget skall fortsätta som stödform måste det också ges till dem som inte är arbetslösa, av rättviseskäl.
Men det är svårt att försörja sig som småföretagare. Drygt femtio procent har därför valt att sköta det på deltid. Att i det läget exempelvis hyra en arbetslokal är för många en omöjlighet. Hälften av egenföretagarna har därför kontoret hemma. Dagens avdragsmöjligheter för kontor i hemmet är minimala. De som arbetar mer än 800 tim/år får göra ett schablonavdrag; 2 000 kr/år för dem i egen bostad, 4 000 kr/år för dem i hyrd bostad. De som kan bevisa att de inrättat en särskild del som arbetslokal får göra dubbelt schablonavdrag. Detta schablonavdrag har inte uppindexerats på senare tid. Avdragsmöjligheterna är alltså både ekonomiskt och rumsligt ytterst begränsade. Vi förordar att regeringen antingen höjer schablonbeloppet till ett halvt basbelopp. För dem som inrättat en särskild del i bostaden beviljas ett schablonavdrag om 2/3 av basbeloppet eller att företagaren får redovisa sina faktiska kostnader för den lokalytan.
5.2 Företagarna är en diskriminerad grupp i trygghetssystemen
Den lilla företagaren har inga säkra inkomster. Företagarna måste tjäna in varenda krona själv till skatt, avgifter och egen lön. Det gör dem sårbara. Soloföretagare är dessutom mer utsatta än vanliga lönearbetare vid händelse av arbetslöshet. Det beror på att trygghetssystemen från början utformades utifrån den anställde lönearbetarens behov. 600 000 svenska småföretagare är orättvist behandlade i de svenska trygghetssystemet.
Företagarnas medlemsvillkor och arbetsvillkor regleras i SFS 1997:238. Den orättvisa som finns mellan vanliga löntagare och företagare består i att det finns olika regler för den som blir tillfälligt arbetslös. En projektanställd lönearbetare får arbetslöshetsersättning, men för en företagare som blir utan arbete en tid kan det innebära nackdelar att uppbära ersättning. Medan vanliga löntagare kan växla mellan aktivt arbete och utnyttjande av a-kassa är det fortfarande en omöjlighet för landets soloföretagare.
Reglerna i SFS 1997:238 § 35 kan tolkas så att företagaren blir återbetalningsskyldig om dennes firma får nytt jobb. Att ändra dagens beräkningsgrunder, så att företagare och vanliga medborgare behandlas lika är viktigt för att underlätta småföretagarnas överlevnadsmöjligheter.
Dagens regler skapar inte bara stora bekymmer för dagens företagare, utan hindrar många att starta eget. Några anser att det är för riskabelt att byta lönearbete mot ett liv som egenföretagare. Många arbetslösa drar sig eftersom de vet att de mister sin trygghet.
Beräkningsgrunderna måste ändras så att inte företagare drabbas värre än andra. Idag beräknas arbetslöshetsersättningen på hur förhållandena varit det senaste redovisningsåret. Om definitionen av beräkningsgrunden breddades och tog sin utgångspunkt i hur mycket småföretagaren tjänar i ett fortvarighetstillstånd skulle ersättningen bli mer rättvis. Vårt förslag är att bredda årsbasen för en sådan beräkning till att gälla 11/2 år .
En fråga som kvarstår är hur företagare på ett rimligt sätt ska kunna erbjudas rätt att vara deltidsarbetslös.
5.3 Redovisningsskyldigheten är ett stort problem för små företagare
Företagsredovisningen har förenklats på senare tid, men är fortfarande så komplicerad att småföretagare måste ta hjälp för detta ändamål. När andra inkomsttagare kan kryssa i en förenklad självdeklaration måste företagare fortfarande anlita kostsam expertis för ändamålet, även om deras inkomster är ringa. En komplicerad redovisning kan vara befogat för större företag, men för dem som inte tjänar mer än andra medelinkomsttagare, som vanligen tar ut en årslön motsvarande mindre än åtta basbelopp per år bör deklarationen kunna göras enklare.
En annan svårighet som stjälpt många företag är periodiseringen i redovisningen. Avskrivningsmöjligheterna är starkt begränsade för de små företagen, och småföretagen i synnerhet kännetecknas av stora svängningar i verksamhetens omsättning och lönsamhet. Därför bör dagens möjligheter att periodisera sitt överskott utökas, att kunna fondera överskottet och beviljas uppskjuten reavinstbeskattning. Detta kan låta sig göras om tidsgränsen för redovisningsskyldigheten blir två år.
6 Arbetskraftens betydelse för tillväxten
För att den ekonomiska tillväxten skall vara möjlig är det betydelsefullt att det regionala näringslivet och den lokala arbetsmarknaden stimuleras så att de matchar varandra. De flyttstudier som gjorts och redovisats visar att människor sällan rör sig mellan lokala arbetmarknadsregioner. Cirka 80 procent av alla flyttningar sker inom de lokala arbetsmarknadsregionerna. Rörligheten mellan olika arbetsplatser blir därför också starkt lokalt betingad. I de allra flesta fall stannar människor där de är, trots bristen på arbete (gäller ej ungdomar). Det beror på att de annars går miste om de investeringar de gjort socialt, fritidsmässigt och boendemässigt.
En slutsats härav är att företagen är beroende av arbetskraft som finns i närområdet och att människors val av boendeort påverkar företagens etableringar. Företagen flyttar sällan på grund av arbetskraftsbrist. De har investerat för mycket i regionen. Eftersom flyttningar oftast sker inom lokala arbetsmarknadsregioner kan näringslivet inte förvänta sig att en eventuell arbetskraftsbrist minskas genom ökad inflyttning.
7 Högskolans betydelse för arbetsmarknaden
Tillgången till kvalificerad arbetskraft är den viktigaste lokaliseringsfaktorn för dagens företag. Den är avgörande för det lokala näringslivets framgångar. Det är alltför vanligt att det saknas kompetent arbetskraft när företagen ska rekrytera personal. Det är redan brist inom många branscher som efterfrågar personal som fått speciell yrkesförbered- ande utbildning på gymnasiet. Ungdomarna tenderar att välja andra program än just sådana. Kommunerna och företagen skulle stimulera ungdomarna. Industriprogrammet och Vård- och omsorgsprogrammet skulle först och främst behöva fler sökanden.
Störst är bristen på högskoleutbildad arbetskraft och personer med tekniskt kunnande. Detta är allvarligt. Det gör att företag i kunskapsintensiva sektorer inte vågar etablerar sig i vissa delar av Sverige.
För att höja den lokala arbetskraftens kompetens krävs det åtgärder för att de som sökt till högskoleutbildningarna verkligen skall trivas och lyckas i sitt val. Trots en omfattande nyrekrytering i början av 90-talet har nämligen inte antalet utexaminerade ökat i någon särskild omfattning. Andelen invånare med högskoleexamen är därför fortfarande låg i jämförelse med andra OECD- länders. Det krävs också nya strategier för att locka människor till tomma utbildningsplatser. Attityden till utbildning, kunskap och skolan i sig har försämrats under slutet av 1900-talet. Staten bör bedriva en långsiktig politik för att förändra dessa attityder.
Satsningen på högskolan måste därför fortsätta. Att högskolor och universitet etablerar sig i regioner behöver inte med nödvändighet ha betydelse för näringslivet eller de lokalt boende. Det viktiga är hur det faktiska samspelet mellan högskolor och företag/individer struktureras. Att förbättra utbytet mellan studenter/högskolans institutioner och näringsliv är en viktig förutsättning för att behålla studenterna i regionen efter avslutad examen. Högskolorna måste också bli bättre på att nischa sig i samarbete med kommun och näringsliv. Att därför ytterligare utlokalisera vissa högskoleutbildningar till mindre städer med företag i speciella branscher är en viktig del av regionalpolitiken.
7.1 Om distansutbildningen
Alla har inte möjlighet att flytta till orter med utbildning. Därför måste utbildningen flytta ut. Många av studenterna har i dag familjeansvar, och 30 % av de studerande är över 30 år. Detta gör att många är bofasta på orter där det inte finns högskolor.
Vinsterna med distansutbildning blir flera. Många orter som idag inte har högskoleutbildning kan behålla sina ungdomar längre, och de kan i sin tur på ett bättre sätt knytas till den lokala/regionala arbetsmarknaden. Trycket på högskole- och universitetsorter minskar, inte minst vad gäller bostäder och kommunal service. De regionala skillnaderna vad gäller utflyttning respektive inflyttning minskar och i motsvarande grad så kan hela Sverige utvecklas. Distansutbildning har också en stor och viktig funktion att fylla när det livslånga lärandet ökar i betydelse, eftersom man inte behöver vara ledig från jobbet och kan i princip bo var som helst.
Distansutbildning bör dock ses som ett komplement till den traditionella närutbildningen. Likvärdiga krav måste ställas på distansutbildning som på traditionell högskoleutbildning. Det innebär förutom att innehållet skall vila på vetenskaplig grund även att det är nödvändigt att anpassa undervisningsformen till de studerandes villkor och behov. Likaså är tillgången till kvalificerad studievägledning ett viktigt kvalitetskrav även för distansstuderande.
För att främja decentraliserad utbildning och distansutbildning behöver resurstilldelningssystemet i högskolan förändras så att pengar öronmärks för att en speciell distanshögskola skall kunna inrättas. Riksdagen har redan beslutat att skapa en distansutbildningsmyndighet i Härnösand. Det är naturligt att vidareutveckla denna med ett bredare mandat, fler högskoleplatser och status som egen högskola.
8 Företagsagglomerationer och nätverk
Företag förändrar inriktning, läggs ned och nybildas i aldrig tidigare omfattning. Det är inte märkligt. Anpassningsförmåga och konkurrenskraft har blivit allt viktigare i den nya internationella miljön som företagen verkar i. Företagens långsiktiga konkurrenskraft är mer beroende av deras innovationsförmåga, flexibilitet och förmåga till "ständigt" lärande, snarare än av kostnadsfördelar. Ett företag som kan producera och leverera bättre produkter och anpassa produktionen väl till beställarnas efterfrågan har störst överlevnadsfördelar.
En dynamisk lokal näringslivsmiljö skapas inte av en enskild aktör. Forskning från OECD visar tydligt att det är i samspelet mellan olika aktörer i den samhälleliga omgivningen som kompetensen utvecklas. Att samarbeta är också betydelsefullt för företagens överlevnad. Strategiska allianser mellan likasinnade, så kallade nätverk, har blivit allt vanligare. Det skapar en god grund för informationsutbyte, ekonomiskt-tekniskt samarbete och lärande mellan företag. Att stimulera sådana nätverk är en viktig del av näringspolitiken.
Den geografiska närheten mellan företag är väsentlig. Det underlättar det personliga mötet. Det finns också kostnadsfördelar både för företagen och kommunen med att företag förlägger verksamheten nära andra. Företagen kan därmed dela på, t.ex. leveranskostnader och investeringar. Att förlägga sin verksamhet i närheten av andra företag underlättar också näringslivets möjligheter att hitta kompetent personal på orten. Det blir också lättare för kommunen att specialanpassa infrastruktur och utbildningssystem till den lokala arbetsmarknaden. Det är därför uppkomsten av företagskluster bör understödjas (med kluster menas geografiska anhopningar av företag som arbetar i relaterade branscher).
Uppkomsten av nätverk och kluster hävdar vissa är något som politikerna inte skall lägga sig i. Sådant får uppkomma av sig självt. Det finns emellertid trögheter i systemet, en sorts marknadsimperfektioner, som gör att regionala/kommunala myndigheter och organisationer kan spela en viktig roll för utvecklingen genom att tillföra information/rådgivning, energi, organisationsförmåga och en del av finansieringen.
9 Specialiseringens fördelar
Det rådande företagsklimatet bestäms av en rad sociala, kulturella och institutionella faktorer. Vissa delar av Sverige lämpar sig därför bättre än andra för vissa näringar. Kommunerna har börjat inse vikten av att utnyttja dessa komparativa fördelar och gynna ett mer specialiserat företagsutbud. Ronneby-Karlskrona har blivit ett nytt centrum för företag inom telekomsektorn, Arjeplog är känt som bilföretagens testcentrum, Kiruna är Sveriges rymdstad osv. Men specialiseringen får inte vara ensidig. När fler kompetenser och näringar agerar inom samma region uppstår ett dynamiskt samspel mellan en allt mer avancerad efterfrågan respektive utbud.
Kommunerna bör genom rådgivning och information stimuleras att vara aktivare vid skrivningarna av tillväxtavtalen och på eget initiativ hitta möjliga lösningar i sin del av regionen på hur näringslivs- och miljöutvecklingen kan stimuleras. Det finns även en enorm idékraft i den informella ekonomin, i det lokala kultur- och föreningslivet.
10 Invandrarna på arbetsmarknaden
Inflyttningen av nya invånare bör ses som en resurs för det lokala näringslivet, ja, för den ekonomiska tillväxten i sin helhet. Att underlätta deras deltagande på arbetsmarknaden är av yttersta vikt för att få bukt med en del av den resterande arbetslösheten. Denna är en enorm välfärdsförlust för samhället och går stick i stäv mot all integrationspolitik. Vi vill
- att det ska bli enklare att få utländsk examen godkänd i Sverige och lättare att komplettera tidigare utbildningar,
- förstärka möjligheterna till praktik i näringslivet för invandrare,
- underlätta invandrarnas introduktion i näringslivet. Kommuner som ännu inte gjort det bör i interkommunal samverkan utveckla yrkesanpassade, individualiserade, behovsanpassade och näringslivsrelaterade språkundervisningsprogram av hög kvalitet med tillhörande praktik i privata företag eller offentlig sektor.
Det görs alldeles för lite för att stimulera invandrare att bli egenföretagare under deras introduktionsperiod i Sverige. Det har två orsaker. Det beror dels på kommunernas introduktionssystem som har en dominerande socialpolitisk profil, vilket resulterar i ett långvarigt bidragsberoende, dels på en bristande kunskap bland banker och företagsrådgivare om invandrarnas potential. Om det administrativa ansvaret för ersättningarna till kommunerna förs över från Integrationsverket till regional nivå kan medlen strategiskt fördelas till kommunernas introduktionsprogram för nyanlända inom ramen för samordning av de regionala tillväxtavtalen.
Företagsrådgivning till invandrande företagare måste utökas, i form av speciella kontaktpersoner eller regionala företagsrådgivningscentra. Det handlar om att få hjälp med det viktigaste; utformningen av en företagsidé, kännedom om konkurrenter, bankkontakter, kunskaper om att driva företag i allmänhet samt tillgång till andra kontakter och nätverk. Denna sorts företagsrådgivning bör utökas och utgöra en integrerad del av den allmänna statliga företagsrådgivningen.
11 Kvinnligt företagande
11.1 Affärsrådgivning och stöd till kvinnor på regional och lokal nivå
Företagandet i Sverige är extremt lågt. Endast sex procent av arbetskraften är egna företagare jämfört med OECD-ländernas genomsnitt på 15 %.Av de företag som startas årligen ägs 23 % av kvinnor. Genom att så få kvinnor väljer att driva företag går Sverige miste om den speciella kompetens och erfarenhet som kvinnor besitter. Låt oss exempelvis nämna ett område där män inte gärna startar eget - vård- och omsorgssektorn. Bland gruppen offentliganställda har många valt att ta steget ut till egen verksamhet. Detta har ofta skett i kooperativ form och gällt både barn-, handikapp- och äldreomsorg. Tjänstesektorn behöver växa i takt med det svenska folkets åldrande. Frågan är hur kommunerna ska klara av att driva den verksamheten och hitta personal. Många av dagens kvinnliga företagare har valt att starta företag inom vård- och omsorgssektorn.
Det borde finnas en bättre beredskap för att mobilisera kvinnors vilja att starta eget i kommunerna. Då krävs det rådgivning till dem som står i begrepp att starta eget. Kvinnliga affärsrådgivare finns redan i många kommuner, ett hundraåttiotal. De utgör ett viktigt komplement till regionala resurscentra. Tyvärr drivs flera av enheterna i projektets form. Den framtida finansieringen är osäker. Vi föreslår därför att staten finansierar en utbyggnad av verksamheten, så att det slutligen finns kvinnliga affärsrådgivare i varje kommun.
11.2 Affärsrådgivning och stödarbete för kvinnorna på riksnivå
Nationellt resurscentrum för kvinnor har lagts ned. Centret var en enhet inom NUTEK som sysslade med att stödja kvinnorna i landets regioner. Det bildades ursprungligen sedan kvinnor, som arbetat med regionala frågor på lokal och regional nivå, upptäckt att mycket av de ekonomiska resurserna för den regionala utvecklingen gick till män och etablerade grupper i samhället. Enheten har mest blivit känd för stödet till kvinnligt företagande. Vid årsskiftet lades verksamheten ned. Meningen var att "mainstreama". Det innebar att varje enhet på NUTEK implementerar jämställdhetsarbetet i sitt dagliga arbete.
För många på NUTEK har detta känts som något främmande och nytt. Arbetet går trögt och NUTEK:s enheter har inte lyckats ersätta det tomrum som nedläggningen av resurscentret innebar. Under tiden har arbetet för kvinnorna och jämställdheten åsidosatts. Lokala och regionala organisationer uppfattar det till och med som att NUTEK:s arbete upphört. Något vidare arbete utåt under implementeringsfasen har alltså inte gått att upprätthålla sedan årsskiftet.
De 2,5 miljoner kronor som myndigheten fick för att genomföra "mainstreamingen", i april 2000, har inte använts till att anställa speciell personal för ändamålet på enheterna, sådan som kan och har erfarenhet från området.
Det nationella resurscentret arbetade kontinuerligt, utvärderade och utvecklade jämställdhetsarbetet på central nivå. En stor del av verksamheten handlade om utbildning, information och att underhålla kontaktnäten mellan kvinnor. Allt detta arbete har åsidosatts.
En annan olöst fråga rör framtiden efter årsskiftet 2000/2001, då NUTEK upphör. I organisationskommitténs direktiv gällande den tilltänkta "företags- utvecklingsenheten" står det knappt ett ord om jämställdhetsarbete.
Vi kräver därför:
- att särskilda personer inom varje enhet får ansvar för det arbete som resurscentret gjorde,
- att personalen inom varje enhet kontinuerligt utbildas, för att motverka ovilja och okunskap bland dagens anställda,
- att det anställs en grupp särskilt kunniga och erfarna (exempelvis personer från nätverksorganisationen Nationella riksförbundet resurscentra för kvinnor) under en övergångsperiod till dess att omorganisationen och "mainstreaming"-metodiken har satt sig,
- att tillväxtavtalen revideras. När tillväxtavtalen skrevs var det redan etablerade samhällsgrupper som kom överens och därför lågprioriterades jämställdhetsfrågorna när avtalen skulle författas,
- att RRV och personer från Nationella riksförbundet resurscentra för kvinnor, kontinuerligt utvärderar och följer upp hur arbetet inom NUTEK och morgondagens motsvarande organisationer utvecklas.
11.3 ALMI och kvinnorna
Nuvarande ALMI har, med sin inriktning på tillväxtföretag och expansion, kommit att gynna traditionellt mansdominerade branscher och företag. Vissa ALMI-bolag har emellertid också genomfört insatser riktade speciellt till kvinnliga företagare, oavsett bransch. ALMI administrerar företagarlånet för kvinnor. Det kom till för att möta andra behov än de som kunde lösas med ett nyföretagarlån. Kvinnor fick här chansen att låna mindre summor. Vår förhoppning är att det skall vara möjligt, också fortsättningsvis. De behövde ej heller driva aktiebolag. ALMI har senare lagt till ett krav på att lånesökande skall var intresserade av tillväxt i företaget. Detta är helt i strid med de ursprungliga intentionerna att villkoren skulle svara mot många kvinnors sätt att bedöma sitt lånebehov.
Att se över alla villkor för ALMI:s lån för att göra dem väl anpassade för målgrupper av bägge könen är ett sätt att börja göra låneverksamheten mera jämställd.
12 Specialiserad företagsrådgivning
Företagarna är i stort behov av icke-ekonomiska stödåtgärder från statens sida. Samhällets komplexitet och internationaliseringen av marknader har nämligen gjort det svårare att driva företag än tidigare för dem som deltager i den internationella konkurrensen. De konkurrerar med fler och större koncerner och transnationella företag än tidigare.
Dagens företagsrådgivning sköts av en mångfald olika institutioner. På nationell nivå finns ett trettiotal olika aktörer. På lokal nivå finns ett stort antal kommunala nyföretagarcentra och näringslivssekretariat med mera. Vid förändringen av den regionala organisationen för företagsutveckling, som enligt 1999/2000:NU17 är på väg att göras om, är vårt förslag att förändra företagsrådgivningen.
Vi vill skapa regionala företagsutvecklingscentra anpassade till regionernas behov och förhållanden. Det innebär att ge länsorganen makt och ekonomiska möjligheter att organisera sin egen företagsrådgivning. Det innebär att överföra en stor del av de statliga medel som centrala myndigheter idag tillhandahåller till regionerna.
Vissa regioner kan då exempelvis bestämma sig för att öka samordningen eller samverkan mellan olika aktörer. Andra regioner kan välja att skapa några olika regionala företagsutvecklingscentra med olika inriktning, något som sysslar med förnyelse av den offentliga sektorn, ett som sköter rådgivning för invandrare, ett annat som specialiserar sig på de heta tillväxtbranscherna etc. Här kan företagare dels erbjudas specialiserad rådgivning och utbildning, dels ges möjligheter att ta del av idédebatt inom just sin bransch. Det skall exempelvis finnas en fristående organisation för information och rådgivning för kooperativt företagande, förnyelse av den offentliga sektorn och företagsformer inom den sociala ekonomin.
13 Kapitaltillförsel i obalans
Riskkapitalets fördelning över riket uppvisar stora regionala obalanser. För företag i heta tillväxtbranscher och börsnoterade företag i storstäderna är kapitalförsörjningen inte något större problem. För dem i traditionella branscher, i skogslänens inland, förhåller det sig däremot precis tvärtom.
En annan eftersatt grupp av företag är de små och medelstora företagen. Deras förmåga till självfinansiering är dålig, situationen är särskilt prekär för kvinnor och nyföretagare. Tre problem försämrar deras möjligheter att hitta en lösning på det problemet. Det första handlar om att den privata kapitalmarknaden inte är särskilt benägen att ta risker, särskilt i företagens tidiga utvecklingsskeden.
Det andra är att mindre företag har lägre soliditet än större. De kan inte lämna så mycket i säkerhet och får därtill betala högre räntor än andra.
Det tredje problemet handlar om konkurrens inom banksektorn. Många bankkontor lägger ned eller går samman utanför storstäderna. På många orter finns det bara en enda bank. Detta är allvarligt.
Av kapitaltillförseln är det just bankkrediterna som är betydelsefulla om de svenska småföretagen ska överleva. Enligt en genomgång som gjorts av SCB av företag med färre än 20 anställda visar det sig att få företag vänder sig till statliga riskkapitalbolag eller till andra myndigheter som hanterar stöd. 58 procent vänder sig till banker och 27 procent till arbetsförmedlingar.
Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att finna en lösning på de här problemen. Det innebär att stimulera upprättandet av lokala börser/banker och kreditgarantiföreningar:
13.1 Lokala börser/banker
I Australien har experimenten med lokala börser/banker permanentats. Där stängdes 1500 bankkontor under 90-talet. Medborgarna tröttnade. De inledde ett samarbete med en av landets storbanker, Bendigo Bank. En lokal styrelse samlade ihop ett aktiekapital, personal och lokaler. Storbanken garanterade dem en infrastruktur, kunnande och kredittillgångar. Vinsterna, beslutade man, skulle delas lika mellan storbanken och den lokala banken. Kreditbedömningarna görs av den lokala styrelsen.
Att få ihop till aktiekapitalet var inte svårt. Lokalbefolkningen investerade hellre i den lokala bankens kontor än i andra bankers eftersom de därmed också fick tillgång till det kontorets service. Idag finns ett fyrtiotal bankkontor och aktiekurserna har fördubblats sedan 1998. Den största utmaningen blir att stimulera kapitaltillförseln till nyskapade lokala börser/banker. Ett sätt att stimulera en sådan tillförsel är att ge företag som investerar i lokala börser/fonder uppskov med reavinstskatten.
13.2 Kreditgarantiföreningar
Ett annat sätt att stödja nyföretagandet och befintligt företagande är att underlätta bildandet av kreditgarantiföreningar. Fungerande kreditgarantiföreningar finns redan i Frankrike och Italien. Föreningens medlemsföretag bygger upp egna riskfonder och kan därigenom garantera delar av det lån en medlem beviljats. En viss procentandel av lånet får den enskilde företagaren själv ansvara för. Genom denna extra säkerhet kan medlemmarna få en lägre ränta.
I Italien har det varit vanligt att bilda kreditgarantiföreningar bland jordbrukare. Staten har just för den gruppen valt att bidraga med en liten räntesubvention under en viss uppbyggnadsperiod.
14 Sänkta arbetsgivaravgifter och höjda energiskatter
Arbetskraftskostnaderna är oftast den största utgiften för dagens mindre företagare. Att sänka arbetsgivaravgiften är den enklaste administrativa metoden för att sänka beskattningen för företagen. En sådan sänkning gynnar alla företag, kommuner och myndigheter. För att finansiera sänkningen och värna om en uthållig tillväxt, speciellt en minskad växthuseffekt, bör energiskatten höjas.
15 Den sociala ekonomins betydelse för tillväxten
Med social ekonomi avses organiserade verksamheter som primärt har samhälleliga ändamål, bygger på demokratiska värderingar och är organisatoriskt fristående från den offentliga sektorn. Dessa sociala och ekonomiska verksamheter bedrivs huvudsakligen i föreningar, kooperativ, stiftelser och liknande sammanslutningar. Verksamheter inom den sociala ekonomin har allmännytta eller medlemsnytta, inte vinstintresse, som främsta drivkraft. I Sverige används begreppet mer för att beskriva verksamhet driven av aktörer som inte tillhör den offentliga sektorn eller är ett privatkapitalistiskt företag (som har ekonomisk vinst för ägaren som primärt mål) och som använder sitt överskott (i praktiken en vinst men som används till verksamheten i första hand) för att utveckla verksamheten, inte för utdelning till enskilda ägare.
Den sociala ekonomin bygger på människors kraft och vilja att arbeta för gemensamma mål och ses allt oftare som ett alternativ till det privata och det offentliga. Grovt beskrivet kan man säga att den sociala ekonomin består av tredje sektorn men med undantag för arbetsmarknadens parter, partipolitiska organisationer och religiösa samfund och kyrkor. När civilsamhällets engagemang tas till vara, då människor arbetar tillsammans mot gemensamma mål utvecklas samhällen, byar, stadsdelar och kvarter. Deras produktion genererar både materiell och social tillväxt. Medlemmar som känner att de gör något meningsfullt mår bättre och deras engagemang i otraditionella och ideella verksamheter kan vara en bra investering och ibland en inkörsport till eget företagande.
Den sociala ekonomins betydelse för samhällsekonomin är större än vad många tror. I Kulturdepartementets rapport, Social ekonomi - en tredje sektor för välfärd, demokrati och tillväxt, konstaterar man (s 83) att den sociala ekonomin har förutsättningar att bidra med nya arbetstillfällen, speciellt för grupper som är svaga på arbetsmarknaden. Den sociala ekonomin kan också öka samhällets service, exempelvis genom nya kreativa välfärdslösningar inom vård och omsorg. Lägger man sedan till den aktivitet och potential som finns i föreningslivet/folkrörelserna, och den ideella sektorn, kan satsningar på den sociala ekonomin komma att få avsevärd betydelse för den ekonomiska tillväxten och särskilt för landsbygdens överlevnadsmöjligheter.
16 Statens roll som ägare av bolag
Staten har helt eller delvis avyttrat sitt ägande i en rad företag under 90- talet. Nettoeffekten av utvecklingen har emellertid inneburit att antalet majoritetsägda statliga bolag är ungefär lika stort som för tio år sedan. Det statliga och offentliga engagemanget grundar sig på ekonomiska teorier om s.k. externa effekter, och statens äganderoll grundar sig på viljan att förebygga marknadsmisslyckanden. Det är i vissa fall befogat, i lägen där det samhälleliga värdet av en producerad tjänst är större än för den enskilde konsumenten eller där privata aktörer inte bör släppas in av säkerhetsskäl. Staten har till skillnad mot många andra västerländska stater vågat konkurrensutsätta statliga bolag på tidigare stängda marknader. Konkurrensen skulle emellertid kunna förbättras avsevärt. 1997/98 visade det sig att mer än hälften av de statliga bolagen inte arbetade på någon konkurrensutsatt marknad. Frågan är om det är befogat att staten fortsätter att driva bolag på sådana marknader eller om det i vissa fall skulle vara bättre att öppna upp för konkurrens, ja, rent av sälja ut en del bolag och sedan styra och reglera produktionen på marknaden i enlighet med hållbara kvalitetsmål och styrregler.
Statens bolag skiljer sig åt vad gäller målsättningar. Två tredjedelar av de statliga bolagen arbetar strikt affärsmässigt, utan andra krav på sig än lönsamhet. Den övriga tredjedelen producerar emellertid så kallade samhällsåtaganden, dvs. tjänster som inte är ekonomiskt lönsamma och som därför måste finansieras antingen genom medel från företagets övriga verksamhet eller via statliga subventioner. För att kunna reglera företagen på en viss marknad, låt oss säga bilprovning, måste styrningen och kontrollen förbättras, också måldokumenten. Riksdagens revisorer har tidigare påpekat brister på det här området. Departementen har uppvisat ett bristande engagemang, speciellt de departement som ansvarar för ett fåtal bolag. Vi efterlyser tydligare syftesbeskrivningar och fler preciserade verksamhetsmål, s k kvalitetsmål , för i första hand de bolag som helt eller delvis har andra mål än rent kommersiella. Staten ställer sällan upp sådana mål för de statliga bolagen. Det är särskilt viktigt att formulera sådana för de verksamheter som bedrivs i lagstadgade monopol.
Stockholm den 5 oktober 2000
Matz Hammarström (mp)
Ingegerd Saarinen (mp)
Barbro Feltzing (mp)
Kia Andreasson (mp)
Gunnar Goude (mp)
Helena Hillar Rosenqvist (mp)
Mikael Johansson (mp)
Thomas Julin (mp)
Per Lager (mp)
Ewa Larsson (mp)
Gudrun Lindvall (mp)
Yvonne Ruwaida (mp)
Marianne Samuelsson (mp)
Birger Schlaug (mp)
Kerstin-Maria Stalin (mp)
Lars Ångström (mp)