Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att se över möjligheterna för pendling. Möjligheter för pendling
Väl fungerande lokala arbetsmarknader förutsätter goda möjligheter till pendling. Särskilt gäller detta för små lokala arbetsmarknader. Vägar, järnvägar, telenät och annan kommunikation måste hålla hög standard. De allmänna kommunikationerna, såsom tåg och bussar, utgör många gånger en spindel i nätet för att transportera människor till arbete, utbildning eller olika former av samhällsservice.
Landets glesare områden, såsom delar av Värmlands län, nås inte av kollektivtrafiken. De människor som bor i dessa trakter är många gånger hänvisade till en egen bil för att kunna förflytta sig. Det senaste årets höjning av bensinpriset, främst orsakat av stigande världsmarknadspriser på olja och hög dollarkurs, har medfört att transportkostnaderna blivit en allt tyngre utgiftspost i hushållsekonomin. Det är därför välkommet att regeringen i statsbudgeten höjer reseavdraget med en krona per mil. Sannolikt behövs det en betydligt kraftfullare nivåhöjning, kanske i paritet med den som skisseras i den nyligen presenterade regionalpolitiska utredningen, för att ge tillräckligt incitament till växande lokala arbetsmarknader i glesbygd.
Ett ytterligare problem i sammanhanget är att endast den som förvärvsarbetar kan få del av de ökade avdragsmöjligheterna för resor. Pensionärer, arbetslösa och studerande är stora grupper som ställs utanför. För att nå dessa grupper skulle sannolikt någon form av differentiering av bensinpriset i glesbygd vara att föredra. Många barnfamiljer har dyra bensinkostnader med tanke på barnens och ungdomarnas behov av resor till idrott, kultur och andra fritidsaktiviteter.
Nära förknippat med detta är vidare ökade möjligheter, t.ex. genom skatteavdrag, för så kallad arbetspendling. I de stora tillväxtområderna råder inom vissa områden brist på arbetskraft med flaskhalsproblem och inflationseffekter som följd. Samtidigt finns arbetskraften många gånger i glesbygden där sämre konjunkturläge, omstruktureringar och liknande medför svårigheter att få jobb i den bransch man har utbildning eller kunnande. För att förhindra att hela familjen tvingas flytta till tillväxtregionerna och därmed ytterligare öka befolkningsminskningen i glesbygd finns skäl att se över möjligheterna till arbetspendling.
Stockholm den 5 oktober 2000
Jarl Lander (s)
Ann-Kristine Johansson (s)
Marina Pettersson (s)
Torgny Danielsson (s)