1 Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen anvisar i enlighet med vad som anförs i motionen till utgiftsområde 19 anslag 33:1 Regionalpolitiska åtgärder för budgetåret 2001 1 425 350 kr.
2. Riksdagen anvisar i enlighet med vad som anförs i motionen till utgiftsområde 19 anslag 33:9 Utgifter för lokalisering av statliga arbetstillfällen till vissa kommuner för budgetåret 2001 50 000 000 kr.
3. Riksdagen anvisar i enlighet med vad som anförs i motionen till utgiftsområde 21 anslag 35:1 Statens energimyndighet för budgetåret 2001 80 000 000 kr.
4. Riksdagen anvisar i enlighet med vad som anförs i motionen till utgiftsområde 21 anslag 35:2 Bidrag för att minska elanvändningen för budgetåret 2001 0 kr.
5. Riksdagen anvisar i enlighet med vad som anförs i motionen till utgiftsområde 21 anslag 35:3 Bidrag till investeringar i elproduktion från förnybara energikällor för budgetåret 2001 0 kr.
6. Riksdagen anvisar i enlighet med vad som anförs i motionen till utgiftsområde 21 anslag 35:4 Åtgärder för effektivare energianvändning för budgetåret 2001 0 kr.
7. Riksdagen anvisar i enlighet med vad som anförs i motionen till utgiftsområde 21 anslag 35:5 Energiforskning för budgetåret 2001 401 112 000 kr.
8. Riksdagen anvisar i enlighet med vad som anförs i motionen till utgiftsområde 21 anslag 35:6 Energiteknikstöd för budgetåret 2001 120 000 000 kr.
9. Riksdagen anvisar i enlighet med vad som anförs i motionen till utgiftsområde 21 anslag 35:7 Introduktion av ny energiteknik för budgetåret 2001 210 000 000 kr.
10. Riksdagen anvisar i enlighet med vad som anförs i motionen till utgiftsområde 24 anslag 38:2 Näringslivsutveckling för budgetåret 2001 172 062 000 kr.
11. Riksdagen anvisar till utgiftsområde 24 anslag 38:16 Konkurrensverket 3 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 76 378 000 kr.
12. Riksdagen anvisar i enlighet med vad som anförs i motionen till utgiftsområde 24 anslag 38:20 Kostnader för omstrukturering av vissa statligt ägda företag, m.m. för budgetåret 2001 0 kr.
13. Riksdagen anvisar i enlighet med vad som anförs i motionen till utgiftsområde 24 anslag 39:6 Näringslivsutveckling i Östersjöregionen för budgetåret 2001 0 kr.
14. Riksdagen anvisar i enlighet med vad som anförs i motionen till utgiftsområde 24 anslag 40:2 Konsumentverket för budgetåret 2001 77 972 000 kr.
15. Riksdagen anvisar i enlighet med vad som anförs i motionen till utgiftsområde 24 anslag 40:5 Åtgärder på konsumentområdet för budgetåret 2001 5 000 000 kr.
2 Inledning
I motionerna 2000/01:N210 Sälj statsföretagen och 2000/01:N266 Ett land som lockar redovisar Moderata samlingspartiet en politik för ett förbättrat svenskt klimat för arbete och företagande. Energipolitiken redovisas särskilt i motion 2000/01:N242 Energipolitiken.
Ett bättre klimat för arbete och företagande skapas inte genom subventioner utan genom en generellt bättre politik för arbete och företagande. Den berör skatterna och företagandet, arbetsmarknaden, skolan, den högre utbildningen och forskningen, kulturen, sjukvården, rättsväsendet m.m. En politik som kan lösgöra enskilda människors skaparkraft är en oavvislig del av en samlad politik som kan lyfta vårt lands välstånd och trygghet och ge konkurrenskraft till Sverige och svenskarna.
3 Regional utjämning och utveckling
Grunden för blomstrande regioner i hela Sverige är en politik som lägger grunden för goda utvecklingsmöjligheter i hela landet. Genom minskad politisk styrning och detaljreglering kan det lokala och regionala kunnandet och engagemanget bättre tas till vara. Det bästa sättet att underlätta en utveckling i denna riktning är att förstärka regionernas konkurrenskraft. Härigenom främjas en utveckling baserad på regionernas egen duglighet och inte som nu genom hjälp utifrån.
För att det här skall kunna bli verklighet krävs en politik som baseras på en genuin förståelse för företagandets villkor. Målet för regionalpolitiken bör därför vara att skapa förutsättningar för olika regioners och människors möjligheter till utveckling. Genom att bland annat förbättra och bygga ut vägnätet, få en utbyggd IT-infrastruktur, sänka drivmedelsskatter och i övrigt förbättra villkoren för företagande vill Moderata samlingspartiet lägga grunden för tillväxt i hela Sverige. Samtidigt sker transfereringar inom ramen för EU, vilket i största möjliga mån ska komma svenska regioner till godo.
Bland annat den regionalpolitiska utredningens slutbetänkande vittnar om att många av de selektiva stödformerna leder till negativa effekter och utgör hinder för utveckling. Vi anser att bidrag av denna form, såsom exempelvis regionala utvecklingsbidrag, landsbygdsbidrag, företagssubventioner och sysselsättningsbidrag, bör trappas ner de kommande åren och ersättas av generellt bättre förutsättningar. 2001 bör utgifterna för allmänna regionalpolitiska åtgärder minska med knappt en sjättedel, 2002 med omkring en tredjedel och 2003 med omkring hälften. Bemyndiganderamen för sådana förpliktelser minskas i motsvarande omfattning.
Utlokaliseringar av statliga arbetstillfällen har visat sig vara kontraproduktiva. Berörda myndigheters verksamheter påverkas synnerligen negativt samtidigt som omlokaliseringar inte leder till förväntade konsekvenser angående sysselsättningsnivån vid berörda orter. Statsbidragen till dylika projekt bör därför minskas. Vi föreslår en minskning med 50 miljoner kronor för budgetåret 2001.
Utgiftsområde 19 Regional utjämning och utveckling
4 Tabell 1: ()
5 Energi
Den del av energipolitiken som haft som syfte att styra tillförseln, sammansättningen och förbrukningen av energi måste avvecklas. Utöver att fastställa villkoren eller spelreglerna för energimarknadens aktörer skall staten inte försöka styra vilken teknik eller produktionsform som skall utvecklas. Med en ökad konkurrens mellan energislagen vinner de energislag som klarar miljö- och säkerhetskraven på ett kostnadseffektivt sätt.
5.1 Statens energimyndighet (35:1)
Energimyndigheten har bland annat som uppgift att administrera det energipolitiska programmet för omställning och utveckling av energisektorn. Vi föreslår omfattande neddragningar av anslagen kopplade till omställningsprogrammet. Som en följd av dessa neddragningar minskar energimyndighetens administrativa kostnader. Vi föreslår därför att anslaget 35:1, Statens energimyndighet, minskas med 40 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag.
5.2 Bidrag för att minska elanvändningen (35:2)
Detta anslag är en del i det energipolitiska programmet för omställning och utveckling av energisektorn. Inom ramen för anslaget ges bidrag i syfte att minska elanvändningen i bostäder och vissa lokaler. Moderata samlingspartiet anser dock att energieffektiviseringar fortlöpande kan genomföras på elmarknaden utan statlig inblandning. Vi föreslår därför att anslaget 35:2, bidrag för att minska elanvändningen, minskas med 325 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag.
5.3 Bidrag till investeringar i elproduktion från förnybara energikällor (35:3)
Inom ramen för detta anslag föreslår regeringen att investeringsbidrag skall utgå till biobränslebaserad kraftvärme, vindkraftverk, småskalig vattenkraft samt för utveckling och provning av ett upphandlingsförfarande för ny teknik för elproduktion med förnybara energislag. Regeringen föreslår en viss minskning av det totala anslaget jämfört med vad som tidigare aviserats. Inom ramen förstärks dock det redan omfattande stödet till vindkraft med 40 miljoner kronor.
Moderata samlingspartiet anser att såväl särskilda produktionsskatter som subventioner bör tas bort. Vi föreslår därför att anslaget 35:3, Bidrag till investeringar i elproduktion från förnybara energikällor, minskas med 305 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag.
5.4 Åtgärder för effektivare energianvändning (35:4)
Anslaget disponeras för åtgärder för en effektivare energianvändning i enlighet med 1997 års energipolitiska beslut. Anslaget omfattar teknikupphandling, information, utbildning, provning, märkning och certifiering samt kommunal energirådgivning.
Vi föreslår att anslaget 35:4, Åtgärder för en effektivare energianvändning, minskas med 119 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag.
5.5 Energiforskning (35:5)
Inom ramen för anslaget stöds forskning och utveckling på energiområdet. Energiforskningen skall vara långsiktig och är inte direkt relaterad till regeringens kortsiktiga energipolitik. Energiforskningen är viktig och bör på sikt öka. Forskningsinsatserna avseende etanolproduktion från skogsråvara bör dock lyftas ur energiforskningsprogrammet. Vi föreslår därför att anslaget 35:5, Energiforskning, minskas med 30 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag.
5.6 Energiteknikstöd (35:6)
Anslaget disponeras för stöd till utveckling av ny energiteknik i företag och branscher. Forskningsinsatser som är strategiska för teknikutvecklingen skall genomföras i samverkan mellan staten och näringslivet.
Utveckling av ny energiteknik är angeläget. Att inom ramen för energiteknikstödet omfatta verksamheter kopplade till de regionala tillväxtavtalen är dock inte rimligt. Vi föreslår därför att anslaget 35:6, Energiteknikstöd, minskas med 10 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag.
5.7 Introduktion av ny energiteknik (35:7)
Detta anslag disponeras för att främja utvecklingen av teknik baserad på förnybara energislag och effektiv energianvändning i industriella processer.
Regeringen föreslår att anslaget även skall få användas för att medfinansiera åtgärder inriktade på energiproduktion och teknikutveckling inom ramen för de regionala tillväxtavtalen. Detta anser vi inte vara riktigt. Vi föreslår därför att anslaget 35:7, Introduktion av ny energiteknik, minskas med 20 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag.
Utgiftsområde 21 Energi
6 Tabell 2: (Förslag i sammandrag (tusental kronor) )
7 Näringsliv
Ett bra klimat för arbete och företagande fås genom generellt bättre förutsättningar för människor och företag, inte genom subventioner som snedvrider konkurrensen och förhindrar utveckling.
7.1 Näringslivsutveckling (38:2)
Anslaget Näringslivsutveckling är till viss del inriktat på subventioner av ovan beskrivet slag, samt bland annat informationsinsatser angående kooperativ utveckling. Då detta inte kan anses komma de svenska konsumenterna och företagarna till godo på ett nöjaktigt sätt föreslås anslaget minska med 23 miljoner kronor.
7.2 Konkurrensverket (38:16)
Konkurrensverkets uppgift är mycket viktig, varför vi länge förespråkat höjt anslag för verket. Nu har regeringen äntligen givit med sig och höjt anslaget. Dock räcker inte detta, varför vi vill tillföra ytterligare medel. Det är lämpligt att använda de tillkommande medlen för att påvisa alla de konkurrenssnedvridningar som är en följd av offentliga sektorns monopol samt kommunalt och statligt ägande av bolag som konkurrerar med privata företag.
7.3 Kostnader för omstrukturering av vissa statligt ägda företag, m.m. (38:20)
Regeringen föreslår att 45 miljoner kronor skall användas till omstrukturering av vissa statligt ägda företag m.m. Dock avser man inte under innevarande år att genomföra några ytterligare försäljningar av statligt aktieinnehav varför pengarna i praktiken är tänkta att användas till förvaltning av statligt ägda bolag. Detta är oacceptabelt. Förvaltningen skall bolagen själva stå för, och kostnader som uppstår i samband med de försäljningar som förhoppningsvis sker i framtiden skall täckas av försäljningsintäkten. Därmed kan anslaget tas bort.
7.4 Näringslivsutveckling i Östersjöregionen (39:6)
Anslaget för näringslivsutveckling i Östersjöområdet är en del av stödet till Central- och Östeuropa. Stödets struktur är inte i överensstämmelse med de behov som föreligger varför anslaget bör upplösas och medel istället tillföras det ordinarie anslaget gällande samarbete med Central- och Östeuropa.
7.5 Konsumentverket (40:2)
Konsumentverket bör renodla verksamheten och bli mer avgiftsfinansierat genom att tillhandahålla tjänster som överensstämmer med konsumenternas efterfrågan. Därmed kan anslaget minskas med 15 miljoner kronor.
7.6 Åtgärder på konsumentområdet (40:5)
Konsumentorganisationerna bör bedriva en verksamhet som i högre grad än i dag är självfinansierad. Därmed kan besparingar på anslaget ske med fem miljoner kronor år 2001 och tre miljoner kronor följande år. Den mest angelägna delen av verksamheten, som inte får utsättas för besparing, är den verksamhetsgren som är inriktad på att nå de grupper som vanligtvis inte nås av konsumentinformation, t.ex. invandrare, funktionshindrade barn och ungdomar.
Utgiftsområde 24 Näringsliv
Tabell 3: (Förslag i sammandrag (tusental kronor) )
Stockholm den 4 oktober 2000
Per Westerberg (m)
Karin Falkmer (m)
Ola Karlsson (m)
Ola Sundell (m)
Stefan Hagfeldt (m)
Jan-Evert Rådhström (m)
Sten Tolgfors (m)
Jan Backman (m)
Mikael Odenberg (m)
Olle Lindström (m)