Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stimulera om- och tillbyggnad av fastigheter, byte av fönster och installation av solfångare i syfte att minska energiförbrukningen. Motivering
Tillgång på energi är en av de viktigaste förutsättningarna för produktion, konsumtion och därmed också för tillväxten. De energikrävande basindustrierna lade grunden för uppbyggnaden av välfärden. Även om ny teknik och produktion ofta är mycket mer energisnål än gårdagens kommer Sverige också fortsättningsvis att vara beroende av tillgång på energi för att upprätthålla konkurrenskraften i basindustrin. Även vårt klimat och de långa avstånden ställer krav på god energitillförsel.
Ny resurseffektiv teknik gör dock dagens produktion betydligt energisnålare än gårdagens. Industrin har minskat sin energianvändning de senaste tjugofem åren, trots att BNP vuxit med 50 procent. Om denna utveckling främjas genom t.ex. skatteväxling, investeringsstöd och grön offentlig upphandling kan energiproduktiviteten öka snabbare. Det är bra för industrins lönsamhet och konkurrenskraft och för hushållens privatekonomi. Det bäddar också för en smidig omställning av energisystemet och utgör dessutom en bas för tillverkning och produktion av resurssnål teknik för hemmamarknad och export.
Energiproduktionen är omgärdad med starka restriktioner. Den svenska vattenkraften är en uthållig energikälla som vi av naturvårdsskäl inte kan bygga ut. Kärnkraften skall avvecklas. Vi ska därtill minska vårt beroende av olja som bränsle, av resursskäl och av miljöskäl. Av alla dessa skäl måste vi nu inrikta oss på att ställa om till ett mer uthålligt energisystem.
Det är en process som kommer att kräva decennier av utvecklingsarbete, investeringar och måste bygga på realistiska förutsättningar. Stora krav ställs på effektiviseringar av energianvändningen och på utveckling av alternativ energiproduktion. Tillväxten påverkas både positivt och negativt i den processen.
Energiomställningen ses ofta enbart som en kostnad för folkhushållet. Men efterfrågan - från hela världen - på smarta energilösningar kommer att öka. Det går helt enkelt inte att tillgodose hela världens framtida energibehov med olja och uran.
En sådan utveckling skulle vara varken ekonomiskt eller ekologiskt uthållig. När Sverige nu går i frontlinjen i världen när det gäller teknisk utveckling och miljötänkande finns också stora framtida möjligheter att omställningsprocessen blir en bas för framtida tillväxt och export.
För att ytterligare få fart på omställningsarbetet satsar staten stora resurser på forskning och utveckling samt stöder olika investeringar och utvecklingsprojekt. Nio miljarder kronor satsas på fem år för att stödja framväxten av förnybara bränslen och energieffektiviseringar, på forskning, utveckling och demonstrationsanläggningar. Men effektivisering av själva energianvändningen är inte tillräcklig. Ny alternativ energitillförsel behövs också, som biobränsle, vindkraft och solen, den största och mest miljövänliga energikällan av alla.
Det finns idag vardagsteknik för effektivare energianvändning som, om den infördes i stor skala, skulle bli mycket lönsam för såväl miljön som plånboken.
Ett exempel är "smarta fönster". Fönstrens uppgift är att släppa in så mycket synligt ljus som möjligt. Tyvärr läcker de samtidigt ut en hel del av den långvågiga värmestrålningen.
Idag finns dock s.k. lågemissionsteknik, där glaset beläggs med ett mycket tunt lager av silverföreningar. Detta skikt släpper igenom allt synligt ljus, men bromsar den värme som vill läcka ut.
I Norge används denna teknik, trots att den är 50 % dyrare än vanligt glas, på nästan alla nyproducerade fönster. Så inte i Sverige. Här dominerar fortfarande treglasfönster, trots att den nya tekniken sparar 1000-2000 kilowattimmar per år i en normal villa. Om den nya tekniken skulle användas på samtliga fönster i Sverige skulle besparingen bli 15 TWh per år ( räknat på elvärme motsvarar det fyra kärnreaktorer av Barsebäcks storlek. Det är angeläget att stimulera om och tillbyggnad av fastigheter, byte av fönster och installation av solfångare i syfte att minska energiförbrukningen.
Stockholm den 28 september 2000
Agneta Lundberg (s)
Susanne Eberstein (s)
Kerstin Kristiansson Karlstedt (s)
Göran Norlander (s)
Hans Stenberg (s)