Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige skall verka för en snabbare utveckling inom förnybara energikällor. Motivering
Runt om i världen pågår utveckling för att kunna använda vätgas som en kommersiell energibärare. Vätgas bedöms av många som framtidens energikälla, antingen genom direktförbränning eller genom omvänd elektrolys i en bränslecell.
En gammal uppfinning spelar huvudrollen i två stora förnyelseprojekt inom detta område. Uppfinningen är bränslecellen som kan producera elektrisk energi av vätgas och syre. Energin utvecklas så länge det finns bränsle. Avfallsprodukten blir harmlös vattenånga. Bränslecellen, det tankbara batteriet, kan bli framtidens energi för fordon och kan drivas med både förnybar och fossil energi.
Ett par exempel på detta är företaget Daimler Chryslers demonstrationsbil som drivs med vätgas och på Island där det bildats ett bolag för vätgasframställning från vattenkraft och geotermi. Med el från vattenkraft och geotermisk energi ska man producera vätgas.
I Sverige produceras ca 4 TWh vätgas per år. Tyvärr används den sällan som ett bränsle utan som en processgas. Med framtidsteknik kan dock produktionskostnaderna minska så att vätgas kan bli konkurrenskraftig jämfört med andra bränslen och då användas som bränsle.
Fördelarna med vätgas som energikälla är att den är ogiftig och att den finns i obegränsad mängd. Vi lever i ett vätgasuniversum. Av 1000 atomer i universum är 928 väteatomer. Nackdelarna är att den är reaktiv och dyr att framställa, transportera och lagra på ett ekonomiskt försvarbart sätt.
De som arbetar med att utveckla naturgasanvändning har stora problem med infrastruktur, regelverk och marknad. Ska en förnyelse ske måste vätgasen vara billig och kunna konkurrera med andra energiformer i pris.
För att utvecklingen ska marschera raskare på det här området måste man ha politisk support. På samma sätt som vi backat upp IT-utvecklingen i Sverige måste vi backa upp utvecklingen av förnybara energikällor.
Stockholm den 4 oktober 2000
Birgitta Ahlqvist (s)
Lennart Klockare (s)