Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att överväga behovet av ett informationscentrum för vindkraft.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att om utredningen visar ett behov av ett informationscentrum för vindkraft så bör det knytas till högskolan på Gotland.
Motivering
Gotland har en unik situation när det gäller vindkraft. Det finns drygt etthundratrettio vindkraftverk i drift, i olika storlekar och av olika fabrikat, lokaliserade såväl i inlandet, vid kuster som till havs. Det pågår mycket forskning om vindkraft på Gotland som bedrivs av meteorologer från Uppsala, forskare från FFA och Vattenfall Utveckling. Många företag på Gotland arbetar med vindkraftsprojektering, såväl på hemmaplan, på fastlandet som utomlands.
Behovet av nya kunskaper om vindkraft och att sprida information om vindkraft är mycket stort. Vindkraftutredningen har föreslagit att ett informationscenter för vindkraft skall bildas för att samla in och återföra erfarenheter för vindkraftsetableringar i Sverige.
Ett informationscentrum för vindkraft kan knytas till Högskolan på Gotland. Högskolan på Gotland har unika förutsättningar och kompetens inom området. Ett dylikt informationscenter kan fylla flera olika uppgifter. Det centrala är att tillhandahålla kvalificerade informationstjänster när det gäller vindkraft. Verksamheten kan bestå av flera olika delar, allmän information och rådgivning, erfarenhetsåterföring, utredningar och forskning samt att skapa och driva en kunskapsbank.
Det finns ett stort behov av information och rådgivning om vindkraften liksom det behövs uppföljning av driftstatistik för de vindkraftverk som fått statliga investeringsbidrag. Driftstatistik finns hos Vattenfall Utveckling. Metoderna för insamling och bearbetning behöver uppgraderas och kan sedan fungera som ett bra faktaunderlag för forskning och utredningar. Denna driftuppföljning skulle kunna överföras till ett informationscentrum på Gotland.
Högskolan på Gotland har ett virtuellt bibliotek som är föredömligt på många sätt. Det är lättillgängligt, överskådligt och mycket innehållsrikt samt innehåller även en hel del texter som kan skrivas ut i fulltext från en dator. Detta bibliotek har byggts upp av högskolan, som har tillgång till mycket hög kompetens inom multimediaområdet och även erfarenhet av att driva och underhålla ett sådant bibliotek. Ett virtuellt vindkraftsbibliotek kan byggas upp på samma sätt.
Det finns i Sverige informationscentrum inom andra ämnesområden. Centrum för hållbar utveckling i Umeå är formellt en statlig myndighet som sorterar under Miljödepartementet. Centrum för biologisk mångfald är en gemensam arbetsenhet för Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet som är förlagt till Ultuna, med en filial i Alnarp. Båda dessa centra fungerar som självständiga organisatoriska enheter med egna styrelser. Ett informationscentrum för vindkraft på Gotland kan organisatoriskt utgöra en del av högskolan och etableras som en avdelning av Innova (högskolans avdelning för samverkan med näringslivet). Centret behöver ha en egen ekonomisk budget och finansiering för att inte medföra kostnader för högskolan. Förutsättningarna och behovet av ett informationscentrum för vindkraft på Gotland bör övervägas. Om ett infomationscentrum etableras finns redan en rad projekt som kan sättas igång i stort sett omedelbart, med extern finansiering, parallellt med att basverksamheten byggs upp.
Stockholm den 26 september 2000
Lilian Virgin (s)