Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen vad som anförs i motionen om införandet av en förseningsavgift för de nätbolag som i strid med regelverket försvårar bytet av elleverantör.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen vad som anförs i motionen om att kundens anläggningsidentitet skall anges på nätfakturan.
Inledning
Genom näringsutskottets initiativ har en motvillig regering tidigare tvingats att lägga förslag om ett införande av schablonberäkning på elmarknaden. Detta har inneburit ett slopat krav på s.k. timmätare vid byte av elleverantör, kortare uppsägningstid och kostnadsfria byten. Åtgärderna har stärkt konsumenternas ställning på elmarknaden och skapat förutsättningar för priskonkurrens.
Samstämmiga uppgifter visar dock att ytterligare åtgärder krävs för att förbättra konkurrensen på elmarknaden. Av Energimyndighetens rapportering till regeringen framgår att leverantörsbyten i många fall präglats av omfattande fördröjningar. Detta innebär att många kunder inte kunnat byta leverantör som planerat. Elleverantörerna belastas av extra personal- och administrationskostnader samt ekonomisk kompensation till kunder som inte får leverantörsbytet genomfört i tid. Reformens och elmarknadens trovärdighet kan skadas om inte situationen snabbt förbättras, skriver myndigheten i sin senaste rapport till regeringen.
Enligt en nyligen genomförd TEMO-undersökning är det bara 10 procent av hushållen som har bytt elleverantör. Ytterligare 18 procent har fått sänkt elpris genom att kontakta sin existerande elleverantör, men hela 72 procent av hushållen har alltså hittills varit passiva. Detta faktum innebär - enligt beräkningar gemensamt framtagna av SABO, Hyresgästerna, Riksbyggen, HSB och Fastighetsägareförbundet - att hushållen årligen betalar totalt 2,5- 3,0 miljarder kronor för mycket till elbolagen.
Det är Energimyndighetens slutsats att ledningen hos nätbolagen i högre grad måste fokusera kring den del av nätverksamheten som rör hantering av leverantörsbyten, mätning, beräkning och rapportering. Regelverket anger klart och tydligt hur berörda aktörer skall agera vid ett leverantörsbyte och vilka tidsfrister som gäller. Nätbolaget skall inom fem arbetsdagar antingen sända ett meddelande om vad som är felaktigt eller ofullständigt i anmälan, eller bekräfta densamma.
Landets nätbolag har till följd av schablonreformen under en begränsad tid tvingats göra i vissa fall betydande nyinvesteringar i datorsystem och förändringar i sina administrativa rutiner. Vissa inkörningsproblem är därför naturliga och måste accepteras. Det saknas dock en naturlig mekanism som gör det lönsamt för nätbolagen att tillhandahålla den information som är nödvändig för en fungerande elmarknad i konkurrens.
I första hand är det kunderna som drabbas av problem på grund av bristande rapportering och därmed försenade leverantörsbyten m.m. Andra som drabbas hårt är marknadens nya elhandlare utan såväl egen produktion som tidigare etablerad kundstock. Dessa elhandlare får för närvarande anses vara den nya schablonberäknade elmarknadens viktigaste aktörer, eftersom de generellt är mest aktiva i kampen om kunderna och framför allt är tydligt prisledande på marknaden. Det torde vara dessa elhandlare som är känsligast för störningar i leverantörsbytesprocessen och som har mest att förlora på ett försämrat förtroende från kunderna på grund av brister i den reformerade elmarknadens funktion.
Förseningsavgift
Svenska kraftnät har i en rapport till regeringen aktualiserat frågan om en sanktion för de nätbolag som inte följer regelverket, detta i syfte att ge bolagen starkare incitament (morot och piska) att sköta rapporteringen. Energimyndigheten avvisar detta förslag och hänvisar bl.a. till att myndigheten redan med nuvarande regelverk har möjlighet att genom föreläggande - som kan förenas med vite - ingripa mot nätbolag som inte följer reglerna för leverantörsbyte, att ett sanktionssystem inte är självadministrerande och att ett införande i vart fall först skulle kräva en grundlig utredning.
Konkurrensverket anser dock att exempelvis en förseningsavgift kan vara ett väl avvägt instrument för att bättre motivera nätbolagen att inom stipulerade tidsgränser sköta sin rapportering såväl mot Svenska kraftnät som mot elleverantörer. Detta är också en uppfattning som har framförts av bland andra Villaägarnas Riksförbund, Hyresgästernas Riksförbund, Lantbrukarnas Riksförbund, Sveriges Fastighetsägareförbund, HSB och Oberoende Elhandlare.
Det är av synnerlig vikt för schablonberäkningsreformens och elmarknadens trovärdighet hos kunderna att rutiner kring leverantörsbyten och rapporteringen av mätvärden snabbt förbättras. Regeringen bör därför ge Energimyndigheten i uppdrag att snabbutreda formerna för en av Energimyndigheten administrerad förseningsavgift för de nätbolag som inte uppfyller regelverkets krav.
Anläggningsidentitet på nätfakturan
En anmälan om ett leverantörsbyte skall innehålla uppgift om anläggningsidentitet. Enligt Energimyndighetens rapportering är denna för leverantörsbytet nödvändiga uppgiften ofta okänd för kunderna och kan följaktligen inte heller anges av elleverantören.
Det är naturligt att anläggningsidentiteten klart och entydigt framgår av nätfakturan till kunden. Regeringen bör därför ge Energimyndigheten i uppdrag att genomföra eventuellt nödvändiga kompletteringar av föreskrifter, inklusive sanktionsmöjligheter, för att raskt säkerställa att så sker.
Stockholm den 3 oktober 2000
Ola Karlsson (m)
Inger Strömbom (kd)
Eva Flyborg (fp)
Åke Sandström (c)