Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om regionalpolitiska satsningar i bl.a. Skaraborg.
Motivering
Det finns anledning att ta urbaniseringens konsekvenser på allvar och ta i tu med de stora problem som det kan innebära att bara storstadsregionerna växer. Det finns ett stort behov av bostäder till rimliga priser och fungerande service i storstäderna samtidigt som det finns bra bostäder och bra service som måste läggas ned i andra delar av landet på grund av befolkningsminskning. Möjligheten att få jobb där det finns bostäder eller bostäder där det finns jobb verkar ibland som en omöjlig kombination.
Även utbildningsnivån är mycket varierande i landet. Vi måste alltså satsa medvetet på en regionalpolitik som gör det möjligt att utvecklas och växa som människa var man än bor i Sverige. Det är också dags att avliva myten om att regionalpolitik bara bör satsas i Bergslagen och Norrland. Liknade problem finns på de flesta ställen utanför storstäderna. Listan på problem kan göras lång men det är viktigare att se vad en bygd kan göra för att människorna ska trivas, ha ett arbete och kunna förkovra sig. Det goda livet måste utgöra visionen, och Skaraborg måste utvecklas så att våra barn och ungdomar känner framtidstro.
Skaraborg ligger i norra delen av Västra Götalandsregionen, och brottas med en rad infrastrukturella problem och utflyttning. Precis som i resten av landet krävs samarbete för att nå målen:
- Arbete åt alla
- Kunskap/utbildning
- Ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar utveckling
- Integration och mångkultur
- En tydlig kulturprofil
- Ge skaraborgare chansen att studera på högskolan!
Det är positivt att regeringen aviserar fler platser och forskarskola till Högskolan i Skövde.
Eftersom utbildning är den främsta generatorn för en positiv utveckling vill vi socialdemokrater ge skaraborgare möjligheten att efter eget intresse bilda sig och söka kunskap. Det finns behov av fler platser inom IT, teknik och vård. Det finns också ett stort behov av distansstudier, det ökar möjligheterna och sänker trösklar för att ta steget in i högre utbildningar.
Etablera bredbandsnät !
Tillväxten och servicen kräver alltmer IT-kapacitet. Därför måste det finnas förutsättningar till lika tillgång av IT-tjänster. Ett bredbandsnät till alla kommuner måste därför etableras med möjlighet till lokala anslutningar. Detta nät ska kunna användas till all typ av kommunikation - ljud, bild, data samt telefoni - och skall vara öppet för alla.
Satsa på turismen
Skaraborg har enorma möjligheter med sitt varierande landskap. Detta ger i sin tur en potential att locka turister med ett lika varierat utbud. Göta kanal, Läckö slott, Billingen, Hornborgasjön är några exempel på framgångsrika besöksfrekventa platser. Att satsa på utveckling av nya turistprodukter som t.ex. ekoturism och kulturturism som "I Arns Fotspår" anordnat av Västergötlands museum ger ytterligare möjligheter. Vi socialdemokrater vill att det skall finnas möjlighet att resa, äta, roa och bo för alla, oavsett plånbokens storlek - därför vill vi att utbudet inom turistnäringen ska vara brett, varierat och tillgängligt.
Utveckla nya och växande branscher!
Vi vill knyta starkare band mellan industri och högskola i Skövde och SLU i Skara. Ett sätt att göra detta är att medfinansiera uppbyggnaden av s k teknikparker såsom Gothia Science Park i anslutning till högskolorna och utveckla nya idéer såsom livsmedelsdesign. Där kan forskare och studenter omsätta sina idéer för utveckling i eget företag eller andras och på så sätt bidra till utvecklingen av nya branscher. En bransch som ibland glöms är skogs- och träsektorn, eftersom vår region är mycket skogrik så bör det vara en självklar strävan för skogsbruket i regionen att bli självförsörjande vad det gäller förädlingsindustri. För att kunna uppnå detta krävs en ökad forskning och utveckling inom det området kopplat till en av Västra Götalandsregionens högskolor. Det behövs en utbildning i entreprenörskap och design inom möbel- och träindustrin. Framtidens behov av träslag behöver också inventeras. På detta sätt skulle man kunna skapa en bättre utvecklingspotential och höja förädlingsgraden inom skogs- och förädlingsindustrin samt stimulera utveckling av nya produkter. Satsningen på Tibro IUC - Industriella Utvecklingscenter - som bygger på träteknik som regeringen beslutat om bör fortsätta.
I den norra delen av Skaraborg finns det 200 företag inom tunnplåtsbranschen. Det handlar om både stora och små företag, som behöver en plats där ny teknik kan utveckla produkter och innovationer. För att klara detta krävs samverkan mellan kommun, region och regering.
En grön tillväxt!
En positiv utveckling förutsätter också en uthållig ekonomisk tillväxt och en god miljö i Skaraborg. Den ekologiska omställning vi står inför kommer att bli en mycket stark drivkraft i ekonomin under kommande decennier. Därför bör vi satsa på miljöområdet som ger gröna jobb.
En modern arbetsplats
Ett ständigt förändrings- och förnyelsearbete utmärker arbetslivet. Villkoren i arbetslivet ska motsvara höga krav på delaktighet, utveckling i arbetet och en god arbetsmiljö. Löntagarna är den viktigaste resursen för utveckling på varje arbetsplats.
Ett konstruktivt samarbete mellan parterna på arbetsmarknaden är en viktig förutsättning för att i det här arbetet ta vara på tillväxt- och utvecklingsmöjligheterna under 2000-talet.
Kulturen
Skaraborg ligger mellan Sveriges två största sjöar, Vänern och Vättern.
Detta ger en unik möjlighet i samarbetet med andra länder utifrån miljömålet "Levande sjöar och vattendrag". Ett nav i detta samarbete skulle kunna vara Vänermuseet i Lidköping som redan nu har ett EU-stött samarbetsprojekt om hållbar turistutveckling, Big Lakes of Europe med sjöarna Mjösa i Norge, Peijänne i Finland samt Peipsi i Estland-Ryssland, är en spjutspets i svensk museipedagogik genom samarbetet med gymnasieskolan i Vänerprogrammet, kunskapsuppbyggnaden för vänerregionen och den marinarkeologiska inventeringen. Vänermuseet skulle med stöd från staten, regionen och kommunerna utgöra ett limnologiskt centrum i Sverige.
Stockholm den 4 oktober 2000
Carina Ohlsson (s)
Kjell Nordström (s)
Monica Green (s)
Urban Ahlin (s)