Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om inriktningen på skattepolitiken.1
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att införa en förenklad deklaration för företagare. 1
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det bör bli enklare att registrera företag. 1
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förenklade F-skatteregler. 1
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lättnader i uppgiftslämnandet för företagare. 1
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att införa en s.k. solnedgångsparagraf för regler som berör företagandet.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett konsekvent avregleringsarbete lett av finansministern.
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett startpaket för företagare.
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att myndigheterna bör lämna bindande löften om hur lång tid det tar att avgöra ärenden. 1
10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om myndigheternas redovisning av hur de klarar service och informationskrav gentemot företagare.
11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en handledning för företagare.
12. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kommunernas samrådsplikt med näringsidkare. 2
13. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om rättvisa regler i socialförsäkringarna. 3
14. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förenklingar av blanketter.
15. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om myndigheternas service och öppettider. 4
16. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kontaktpersoner vid statliga myndigheter och i kommunerna. 4
17. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett Internetbaserat informationssystem.
18. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att registrera företag via Internet.
19. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en modernisering av arbetsmarknadslagarna. 5
20. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en successiv avveckling av de selektiva företagsstöden.
21. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att avveckla etableringshinder för småföretagare.
22. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en successiv försäljning av de statliga bolagen. 23. 1 Yrkandena 1-5 och 9 hänvisade till SkU.
2 Yrkande 12 hänvisat till BoU.
3 Yrkande 13 hänvisat till SfU.
4 Yrkandena 15 och 16 hänvisade till KU.
5 Yrkande 19 hänvisat till AU.
Utgångspunkter
Det finns ingen välmående nation utan ett starkt företagande. Det finns inte ett starkt företagande utan företagare. Sverige har under tidigare decennier i hög grad byggt sitt välstånd på storföretagsamheten, ett antal starka multinationella företag som med Sverige som bas kunnat sträcka sin verksamhet ut över världen. Det är ingen hemlighet att detta gillats av socialdemokraterna som, i den mån företagande överhuvudtaget varit accepterat, helst velat ha ett fåtal storföretag att förhandla med.
Successivt har den bilden förändrats, och den kommer att förändras ännu mer.
De kommande årens omstrukturering inom euroområdet, som bl.a. påbörjats inom bank- och telekomsektorerna, kommer att påverka också förutsättningarna för svenskbaserade företag. Storföretagen blir ännu mer internationaliserade, deras anknytning till Sverige blir svagare. Gamla band mellan storföretagsledningar och regeringen löses upp. Företagsledningarna har ett större tryck på sig att leva upp till ägarnas förväntningar. Samtidigt har ägandet blivit mera spritt, våra och andras pensionspengar har blivit viktigare på ägarsidan. Kopplingen mellan vad vi kan förvänta oss i pension och en lyckosam företagssektor har blivit tydligare.
Globaliseringen och den nya ekonomin
Det är inte bara utvecklingen i Europa som påverkar oss. Globaliseringen i stort ökar konkurrenstrycket på företagen. Det handlar dels om den "traditionella" ökningen av världshandeln som andel av produktionen, dels om den ökade kapitalrörligheten. Det första ledet innebär att konkurrensen både här hemma och på exportmarknaderna ökar, nya länder och nya företag kommer in, som Sverige och de svenska företagen gjorde under vår industrialiseringsprocess.
Det andra ledet innebär att rörligheten för det finansiella kapitalet ökat, både som en följd av den tekniska utvecklingen och som en följd av avregleringar. Avregleringarna har inte, som en del tror, varit en följd av politiska modevågor utan en följd av att en rad länders politiker insett att avregleringen netto ger det egna landet bättre tillväxt- och inkomstmöjligheter. Priset i sysselsättning och välfärd av att klamra sig fast vid föråldrade regleringar har varit för högt. Det är därför fel att påstå att politikerna "tvingats" till avregleringar och anpassningar. Det har varit ett val där politikerna insett att avregleringar och ett deltagande i internationaliseringsprocessen varit mycket förmånligare än reglering och isolering.
Samtidigt har småföretagandets roll förstärkts. Att bli företagare är inte längre något praktiskt taget otänkbart för unga människor som var fallet tidigare. Inte mindre än tre fjärdedelar (76 procent) av landets 18-åringar kan tänka sig att bli företagare.
Denna beredvillighet att bli företagare är mycket positiv. De senaste årens kombination av konjunkturuppgång, börsuppgång och IT-expansion kan dock ha givit bilden att företagande är enkelt. Den avmattning på börsen och i viss mån av IT-expansionen som ägt rum har dock förhoppningsvis lett till en tillnyktring. Även om parallellen inte är fullständig, kan en jämförelse med bankavregleringen under 80-talet göras. Den var i sig positiv och nödvändig men ledde under ett inledningsskede till stora misstag och betydande omvälvningar och anpassningssvårigheter. På liknande sätt har IT- expansionens inledningsskede präglats av snabba förändringar, explosionsartad tillväxt inom vissa företag, men också av stora misstag. Man börjar nu kunna se att de etablerade, välskötta och anpassningsbara företagen verkar vara de som främst kommer att dra nytta av de nya förutsättningar som IT-expansionen och "den nya ekonomin" skapar.
Den stora effekten av IT-expansionen kommer att vara de återverkningar den får inom andra näringar, på samma sätt som följden av järnväg och elektricitet inte var järnvägsproduktion eller produktion av elektricitet utan de möjligheter de skapade inom näringslivet i stort. Det är därför troligt att återverkningarna av det som brukar kallas den nya ekonomin främst kommer att märkas i de redan befintliga företagen.
Detta innebär dock i sig stora förändringar. Produktcyklerna blir kortare, det krävs en generellt hög vinstnivå för att få igen de pengar som satsats i produktutveckling när produkternas livslängd krymper. Å andra sidan blir det intellektuella kapitalet allt viktigare vilket innebär att den enskilde anställde i högre grad kommer att vilja ha del i företagets resultat. Framför allt för de moderna tjänsteföretagen ligger kapitalet i medarbetarnas kunnighet och arbetsförmåga.
Vad händer i Sverige?
Det är mycket positivt att konjunkturen nu förbättras och att företagen expanderar. Inom vissa områden tycks Sverige ha uppnått en god position. Den viktiga uppgiften för det politiska systemet är att skapa sådana förutsättningar att företagen kan tillväxa långsiktigt och inte bara bli snabba irrbloss.
Ser man till den faktiska utvecklingen har antalet nystartade företag varit i stort sett konstant sedan 1994. Då nystartades enligt Nutek/SCB 34 670 företag, under fjolåret 35 000 företag. Inga större variationer har skett under mellantiden. Antalet nystartade företag är dock ett vanskligt mått eftersom det självfallet kan förändras av skäl som att skatteregler ändras så att det blir mer/mindre förmånligt att driva verksamhet i en viss företagsform. Därför är det av stort intresse att se hur många individer som är (egen)företagare. Detta antal har utvecklats som diagrammet anger. Det tycks således som om ökningen stagnerat och att man inte kommer tillbaka till den expansion som påbörjades under den borgerliga regeringen.
Diagram Antal företagare 1994-2000
Löpande 12-månaderstal
Källa: AKU
Samtidigt har rapporter kommit som tyder på att Sverige är framgångsrikt inom telekomsektorn med ett omfattande nyföretagande. Detta har tolkats som att svenska skatter och regleringar inte skulle vara ett hinder för företagande. Men dessa företag har oftast ännu inte några vinster att beskatta och arbetsmarknaden på dessa områden i praktiken fungerar så att arbetsmarknadslagarna inte tillämpas.
I själva verket kan det vara så att det är avvikelser från högskattepolitiken som bidragit till att skynda på IT- och telekomutvecklingen i Sverige. Redan i början av 80-talet undantogs mobiltelefon från förmånsbeskattning och under 90-talet beslutades att företagens anställda inte skulle beskattas för lån eller hyra av persondator. Detta har givit en god spridning av mobiltelefon- och datoranvändning. Ungefär två tredjedelar av familjerna uppges ha persondator hemma och Sverige har tillsammans med USA den högsta internetanvändningen, knappa 50 procent av befolkningen. Det är således snarast undantag från den höga skatten som gjort Sverige till ett land med goda förutsättningar på dessa nya områden.
Företagare är ingen enhetlig grupp. Det finns stora skillnader när det gäller uppväxt och bakgrund, motiv och ambitioner och verksamheterna är också vitt skilda. För många är chansen att tjäna pengar en drivkraft, men det är sällan det enda skälet och ofta inte ens det viktigaste. Att efter sitt eget huvud kunna pröva en idé är ett vanligt motiv, att kunna stanna kvar på den ort där man bor är ett annat. Ofta möter man ett stort socialt ansvarskännande hos småföretagarna, som att slå vakt om sin egen bygd.
I det mindre företaget är det företagaren själv som är den viktigaste tillgången. När politiken utformas måste man därför ta hänsyn till hur den påverkar inte bara företaget utan också människorna inom verksamheten.
Vår politik
Vår politik bygger på följande hörnstenar:
- Ett robust och konkurrenskraftigt skattesystem som uppmuntrar arbete, sparande, utbildning, företagande och kapitalbildning.
- Mindre krångel och byråkrati för företagen.
- Modernare arbetsmarknadslagar.
- Rent spel på marknaderna, effektivare konkurrens och färre etableringshinder för nyföretagare.
- Satsningar på utbildning och forskning. Sverige ska tillbaka till kunskapstoppen.
- Globaliseringens fördelar tas tillvara, bland annat genom ett deltagande i eurosamarbetet.
- Tryggad energiförsörjning. Nej till snabbstängningen av Barsebäck.
Sänkta arbetsgivaravgifter står högt på småföretagarnas önskelista. Sverige har världens högsta skatter på arbete. Både skatternas nivå och deras utformning hämmar människors vilja och möjligheter att starta och driva företag.
Den politik som förts sedan 1994 har i flera avseenden varit förödande för småföretagen.
Först höjdes arbetsgivaravgifterna, sedan gjordes marginella justeringar för vissa företag. Först återinfördes dubbelskatten på aktier, sedan togs höjning delvis tillbaka för vissa företag. Först förlängdes arbetsgivarinträdet i sjuklöneperioden, sedan förkortades det igen. Först beslutades att företagarna skulle betala momsen i förtid, sedan beslutades om undantag för vissa osv. Listan på företagsfientliga insatser på skattepolitikens område kan göras längre. Totalt sett höjdes ändå skatterna med 70 miljarder kronor, i huvudsak på arbete och företagande. Ryckigheten i besluten bidrog dessutom till att drastiskt försämra planeringsförutsättningarna för företagarna. I ett sådant klimat vågar alltför få satsa för framtiden.
Att den socialdemokratiska regeringen tvingades "justera" sina egna beslut visar på viss insikt om att höjda arbetsgivaravgifter, dubbelskatt på aktier och så vidare inte gynnar tillkomsten av fler jobb i företagen. Men framförallt visade det planlösa höjandet och sänkandet av skatter att Socialdemokraterna helt saknar en långsiktig strategi för hur skattepolitiken ska hanteras i en alltmer internationaliserad ekonomi och att insikten om företagandets mekanismer endast är rudimentär.
Lägre skatter - konkreta förslag
Skattetrycket behöver sänkas och skattepolitiken inriktas på att skapa förutsättningar för jobb, nyföretagande och ekonomisk tillväxt. I vårt budgetalternativ för 2001 och åren därefter sänks skatterna kraftigt.
Sänk arbetsgivaravgifterna. Det måste bli billigare att anställa. Eftersom vi bedömer att den största potentialen för nyföretagande och jobb finns i den privata tjänstesektorn anser vi att hela sänkningen bör riktas mot denna del av ekonomin. Vårt förslag innebär att arbetsgivaravgifterna sänks med 5 procentenheter. Av konjunkturskäl och hänsyn till risken för snabb övervältring fasas denna sänkning in.
Inför rejäla skattelättnader för hushållstjänster. Tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna har vi föreslagit en rejäl skattelättnad som innebär att det vita priset på hushållstjänster kan halveras. Med detta förslag kan tjänsterna bli tillgängliga också för hushåll med normala inkomster, och svarta jobb - som tyvärr är vanligt förekommande - kan bli vita. Det konkreta förslaget beskrivs närmare i vår skattemotion.
"Hälften kvar". "Värnskatten" måste bort. Det ska löna sig att arbeta!
Dubbelskatten på aktier måste slopas. Det är en av de viktigaste åtgärderna för att långsiktigt förbättra tillgången på riskvilligt kapital för småföretagen. På kort sikt har utbudet av riskkapital ökat, särskilt för företag inom IT- och telekombranscherna. Det gäller dock att långsiktigt säkra tillgången till riskkapital.
Förmögenhetsskatten måste sänkas för att på sikt helt slopas. I dag är det vanliga småhusägare och aktiesparare som betalar denna specialskatt för "de rika", medan 17 av 18 börsmiljardärer får kraftig nedsättning av skatten. I en internationaliserad värld ter sig denna skatt alltmer omöjlig.
Slopa sociala avgifter på vinstandelar. I Folkpartiet ser vi positivt på syste- men med andel i vinst. Vi tror att det ökar förståelsen för företagandets villkor och höjer motivationen och trivseln på arbetsplatserna. I ett läge där stressen på arbetsmarknaden tycks öka är det angeläget med åtgärder som ökar medarbetarnas medinflytande.
Många moderna företags största kapitaltillgång ligger i de anställdas kunnande. För att företaget ska kunna behålla denna tillgång är en väg att bereda dem ägande i företaget, t.ex. genom personaloptioner. I konsekvens med vår syn på vinstandelar bör optionsbeskattningen ses över med sikte på att en motsvarande skattelättnad ska kunna ges.
Höj avdragsrätten för privat pensionssparande. Privat sparande ger trygghet åt individen och är en viktig förutsättning för en väl fungerande riskkapitalmarknad. Med ett ökande behov av återkommande kompetensutveckling är ett sparande som kan användas bl.a. för detta ändamål viktigt. Vi anser att avdragsrätten för pensionssparande bör höjas till 1,5 basbelopp.
Nystartade företag bör kunna få uppskov med bolagsskatten ett antal år så länge pengarna inte tas ur företaget. Detta underlättar för företagen att växa med hjälp av eget kapital, vilket de flesta småföretagare önskar. En helt dominerande andel av småföretagarna anser att bolagets egna vinstmedel är den viktigaste finansieringskällan, före både banklån och leveranskrediter.
Slopa skattetillägget för fel i momsredovisningen.
Vidga försöken med microlån för småföretagare - erfarenheterna av lån till
kvinnliga nyföretagare är goda.
Alla som vill starta eget företag eller vidareutbilda sig bör få möjlighet att ta ut ett pensionsår i förväg. Vi tror att en mjukare övergång från fast anställning till eget företagande kan behövas. Dagens stöd till nyföretagande är i stor utsträckning riktade till arbetslösa som är berättigade till a-kassa. En stor potential finns naturligtvis också hos dem som har en fast anställning. Att byta en trygg anställning med säker inkomst mot en friare men osäkrare tillvaro som "sin egen" är ett stort steg för många. Möjligheten att ta ut ett pensionsår i förväg gör övergången mindre "dramatisk".
Skapa generösare och enklare avdragsregler för företagare med hemmet som arbetsplats. Informationstekniken gör det lättare, rationellare och allt vanligare att egenföretagare arbetar hemma, men dagens regler försvårar denna form av företagande.
Mindre krångel
Regeringen tillkallade hösten 1996 Småföretagsdelegationen för att identifiera problem och föreslå åtgärder för att undanröja onödiga hinder för etablering och tillväxt i mindre företag. Småföretagsdelegationen har fortlöpande lagt förslag om förenklade regler. Av de 80-talet förslag som delegationen avgav för drygt två år sedan har endast en tredjedel genomförts. Problemet med regeringens bristande handlingskraft i denna fråga visas av de många turerna omkring regeringskansliets egen förenklingsgrupp, Simplexgruppen, som visade sig inte kunna fungera när det gällde att åstadkomma resultat i regeringskansliets arbete. Än har ingen egentlig verksamhet kommit i gång.
Inte ens när det gäller i stort sett kostnadsfria regelförenklingar - som förenklade blanketter, att införa ett enkelt bokförings- och deklarationspaket för egenföretagare, vettigare F-skatteregler eller solnedgångsparagraf för onödiga företagsregler - lyckas regeringen åstadkomma någonting konkret.
I Kanada kan en blivande företagare registrera sitt företag, anmäla sig för olika skatter samt ordna eventuella tillstånd via Internet. Hela proceduren ska inte behöva ta mer än 20 minuter.
I Sverige behöver en blivande företagare kontakta ett stort antal myndigheter. Rader av blanketter ska beställas och fyllas i. Ofta får företagaren ringa tillbaka till myndigheterna - på rätt telefontid - och försöka hitta en person som kan förtydliga blanketterna. Därefter kan beskeden låta vänta på sig i månader.
Många företagare upplever administrationen kring den egna verksamheten som alltför omfattande. Regler och förordningar och ständigt ökande krav på uppgiftslämnande ställer stora krav på kunskaper hos företagaren. Det omfattande uppgiftslämnandet och redovisandet kan också uppfattas som ett slags misstroende mot dem. Utöver de faktiska svårigheterna upplever många denna "misstänksamhet" från myndigheternas sida som påfrestande. Det är inte heller rimligt - som sker idag - att belägga småföretagare med höga avgifter för olika typer av kontroller och inspektioner av brandsäkerhet o dyl. Kommuner och länsstyrelser måste kunna utöva sådana verksamheter utan att onödigt höga kostnader vältras över på företagarna.
Sverige behöver många nya företagare. Då måste det också bli lättare och lönsammare för människor att göra verklighet av sina planer att starta eget. I ett samhälle där det är naturligt att bli sin egen ska inte människor behöva anlita revisorer för att fylla i en preliminär deklaration, de ska inte behöva vänta i månader på sin F-skattsedel eller brottas med obegripliga blanketter från myndigheterna.
Folkpartiet anser att följande förslag bör genomföras omgående.
En förenklad deklaration för företagare bör införas. I dag är det många av landets småföretagare som inte klarar av att deklarera själva.
Det ska bli enklare att registrera företag. En myndighetskontakt bör räcka i normalfallet.
Alla som vill ska få F-skattsedel. Tyvärr stupar alltför många goda före- tagsidéer redan här. Regeringen har uppmärksammat problemet, men misslyckats att åtgärda det.
F-skattereglerna bör kunna förenklas. I dag får företagaren betala in ett på förhand beräknat belopp för sociala avgifter och inkomstskatt varje månad - oavsett vad hon/han tagit ut för lön från företaget. Eftersom många egenföretagare har oregelbundna inkomster borde man kunna få välja att betala sociala avgifter och inkomstskatt månadsvis utifrån den lön som faktiskt tagits ut, så som sker med momsbetalningarna. Ingen behöver då riskera att tvingas betala in skatt utan att ha fått några inkomster en viss månad, t ex under semestern.
Lättnader i uppgiftslämnandet till olika myndigheter.
En "solnedgångsparagraf" bör införas så att regler som inte använts på fem år försvinner.
Alla nya regler som berör företagare ska förses med en ordentlig konsekvensanalys.
Finansministern bör leda ett konsekvent avregleringsarbete med sikte på att förenkla och minska den offentliga regelmassan.
Inför servicecheckar - ett enkelt och obyråkratiskt system för privatpersoners betalning för tjänster i exempelvis hushållet. Förslaget är lätt att kombinera med vår skattereduktion för hushållstjänster.
Ett "startpaket" för företagare ska finnas tillgängligt på Internet, och på alla skatte- och postkontor.
Regeringen bör uppdra åt myndigheterna att lämna bindande löften om hur lång tid det tar att avgöra ett ärende. Eventuellt kopplas detta till ett automatiskt avgörande i den händelse myndigheten inte hör av sig. Oklarheter om vilka regler som egentligen gäller kan försena, eller omintetgöra, viktiga affärsbeslut för företagaren.
Myndigheterna ska i sina årsredovisningar redovisa hur man klarat service- och informationskraven gentemot företagen, t ex vad gäller handläggningstider, tider innan besked lämnats, väntetider i telefon etc.
En handledning för företagare utarbetas. Denna skulle kunna fungera som "lathund" för företagare som behöver söka information och komma i kontakt med olika myndigheter eller andra instanser.
Kommunerna bör ha samrådsplikt med näringsidkare som drabbas av exempelvis trafikavstängningar, gatuarbeten etc. Många egenföretagare som driver butiker eller serviceinrättningar drabbas hårt av tillfälliga ekonomiska avbräck när kunderna får svårt att ta sig till lokalen.
Regeringen bör utfärda föreskrifter som innebär att de uppgifter som lämnas av företagen till en myndighet inte ska behöva lämnas flera gånger till olika myndigheter.
Rättvisa regler i socialförsäkringarna. Beräkningsunderlaget för ersättningar varierar i olika system, konsekvent till företagarens nackdel. Exempelvis räknas avsättningar för expansionsmedel som inkomst när företagaren söker bostadsbidrag, men inte när sjukpenningen ska beräknas. Olika företagsformer behandlas också olika.
Samtliga blanketter som företagarna ska fylla i analyseras med syftet att antingen slopa, förenkla eller förkorta dem.
Myndigheterna ska betrakta småföretagarna som sina kunder och bli mer tillgängliga, t ex genom att ha öppet- och telefontider även på kvällar och klämdagar.
Kontaktpersoner för företagare ska finnas vid statliga myndigheter och kommuner, för att rätt kunna hänvisa den som söker information.
Staten bör ansvara för ett Internetbaserat informationssystem där en företagare - när som helst på dygnet - kan få fram vilka regler som gäller för företaget i olika situationer.
Lätt att registrera företag via Internet. Nyföretagare ska via dator kunna registrera sitt företag med namn, anmäla sig för olika skatter osv. Inom en viss tid, högst ett antal dagar, bör företagaren få bekräftelser av myndigheterna.
En ny arbetsmarknad kräver modernare arbetsmarknadslagar
Modernare arbetsmarknadslagar En nyckelfråga för möjligheterna att driva företag är förhållandena på arbetsmarknaden. De regler som styr den svenska arbetsmarknaden måste moderniseras och anpassas till de mindre företagens verklighet. Småföretag ställs ofta inför svårigheter i mötet med facklig byråkrati och överlägsen förhandlingsvana. De regler som styr den svenska arbetsmarknaden måste omedelbart moderniseras.
Vi vill att reglerna i LAS och MBL i princip återgår till vad som gällde under den borgerliga regeringsperioden. Storföretag med tusentals anställda har lättare att hantera reglerna än en småföretagare med bara en handfull anställda. För småföretagare med bara en handfull anställda, som tvingas säga upp nyckelpersoner, kan reglerna innebära att företaget går omkull och att samtliga anställda tvingas gå från jobbet. Ett liten företagare måste kunna agera mer flexibelt än dagens fyrkantiga arbetsmarknadslagar medger.
Fackets vetorätt vid entreprenader måste slopas. Dessutom behöver konfliktreglerna ses över. För att få en bättre balanserad och mer sansad arbetsmarknad vill vi bland annat införa rätt för medlare att begära uppskov i sju dagar med varslad stridsåtgärd samt att en partssammansatt nämnd inrättas för att avgöra konflikters samhällsfarlighet.
Konfliktreglerna bör ses över för en bättre balans - fackets tolkningsföreträde i olika lagar bör ersättas av medel för konfliktlösning som regleras i kollektivavtalen. Företagarperspektivet ska av staten behandlas likvärdigt med löntagarperspektivet.
Rent spel på marknaden
Statens främsta uppgift inom näringspolitiken är att ange ramar och spelregler för företagens verksamhet. Selektiva stöd bör undvikas. Inom ramen för arbetsmarknadspolitiken ges stöd som innebär att arbetskraft i en del företag subventioneras. När effekterna av detta granskas närmare visar det sig ofta att reguljära jobb går förlorade i konkurrerande företag som inte får del av subventionen. I sämsta fall leder stöden till att konkurrerande företag går i konkurs. Generellt har de små företagen svårare att hantera effekterna av selektiva subventioner.
Marknader som domineras av ett fåtal stora företag är vanliga i Sverige. Utvecklingen mot en allt högre grad av företagskoncentration har pågått under flera årtionden. Det är ingen slump, utan en följd av inriktningen på den socialdemokratiska näringspolitiken. Den har utformats från ett typiskt storföretagarperspektiv. Skattepolitik, kreditpolitik och näringspolitik har systematiskt gynnat storföretagen på de små och nya företagens bekostnad. Marknader har skapats där småföretag har svårt att ta sig in.
Inom många branscher motverkas nya företagsetableringar av olika slags regleringar och etableringskontroller. För den som vill bedriva långväga buss- trafik krävs till exempel ett särskilt tillstånd. Innan det ges prövas om trafiken skadar redan etablerad järnvägstrafik eller kollektivtrafik. Kommunerna har åter givits rätten att stoppa lågprisbutiker genom förändringar i plan- och bygglagen. Denna typ av regleringar bromsar naturligtvis nyföretagandet.
Rättvis konkurrens
En av de åtgärder som snabbt skulle ge en mycket stor mängd nya företag är att omvandla offentligt ägda företag till privata och att medvetet sträva efter att hitta privata alternativ till idag offentligt producerade tjänster. Övergången från offentlig till privat drift behöver inte i sig betyda väldigt många fler arbeten. Men bara det faktum att vi öppnar helt nya arenor för nyföretagande gör att företagandet som livsform kan spridas långt utanför de grupper där det idag är etablerat.
I Folkpartiet är vi hårda motståndare till statliga och kommunala bolag och den senaste flugan: kommunala koncernbildningar, vilka framförallt syftar till att kringgå de skatteregler politikerna själva beslutat om.
Varken staten eller kommunerna bör ägna sig åt näringsverksamhet eftersom det innebär att skattebetalarna tvingas ta affärsmässiga risker. I synnerhet de kommunala bolagen konkurrerar på marknader där det redan finns privata entreprenörer, ofta mindre tjänsteföretagare. Självfallet är det osunt att politiker fastställer regler för företag som de samtidigt själva konkurrerar med. Vi anser att den kommunala bolagssektorn bör minskas kraftigt. Skattebetalarnas pengar ska gå till kärnverksamheterna, vården och skolan, inte försvinna i vidlyftiga bolagsaffärer.
En avveckling av de kommunala bolagen, tillsammans med en konsekvent konkurrensutsättning av offentligt finansierade verksamheter, öppnar stora marknader för nya tjänsteorienterade småföretag.
Staten, kommunerna, landstingen och de kommunala bolagen beräknas köpa varor för ca 300 miljarder kronor per år. Eftersom många på varu- och tjänstemarknaden domineras av ett fåtal aktörer är det viktigt att underlätta för småföretagen att delta i konkurrensen om offentliga beställningar. Konkurrensverkets erfarenhet är att myndigheterna sällan analyserar förutsättningarna för en effektiv anbudskonkurrens. En tendens är att allt fler upphandlingar sker i så stora volymer att bara ett fåtal företag har kapacitet att klara dem. En lösning kan vara att myndigheterna i högre utsträckning delar upp beställningarna i mindre delar för att öka antalet anbudsgivare.
Folkpartiet anser att Konkurrensverket bör få större möjligheter att initiera egna undersökningar och uppföljningar. I dag koncentreras arbetet till de anmälningar som kommer in till verket och handläggningstiderna blir i vissa fall mycket långa. Forskningen kring konkurrensfrågor, t.ex. undersökningar av konkurrensförhållanden på svenska marknader och effekter av olika slags regleringar, är också av stor vikt för Konkurrensverkets långsiktiga arbete. Vår uppfattning är även att konkurrensforskningen bör få ökade resurser. I vårt budgetalternativ har vi därför avsatt 10 miljoner till Konkurrensverket och 6 miljoner till konkurrensforskningen utöver regeringens förslag.
- Folkpartiet föreslår att de selektiva företagsstöden avvecklas. Ofta innebär stöd till ett visst företag att jobb går förlorade hos konkurrenten.
- Statliga och kommunala bolag bör säljas. Ofta konkurrerar de kommunala bolagen med skattebetalarnas pengar ut små privata tjänsteföretagare.
- Bryt de offentliga monopolen. Inget skulle betyda mer för kvinnors företagande än att lägga ut mer offentliga verksamheter som vård och barnomsorg på entreprenad.
- Etableringshinder för småföretagare måste avvecklas, som t ex sotningsmonopolet, apoteksmonopolet och kommunernas rätt att stoppa lågprisbutiker.
- Staten och kommunerna köper varor för ca 300 miljarder per år. När anbud läggs ut är det viktigt att de utformas så att även småföretagen kan vara med.
- Som närmare utvecklas i en särskild EMU-motion bör Sverige så snart som möjligt delta i eurosamarbetet. Detta underlättar för i synnerhet småföretagare som har svårt att hantera valutarisker att hitta nya marknader för sina produkter.
Stockholm den 4 oktober 2000
Eva Flyborg (fp)
Runar Patriksson (fp)
Yvonne Ångström (fp)