Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag om en samlad politik för utveckling av de svenska skärgårdsområdena.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om samordningsansvaret för statlig verksamhet i skärgården.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om skärgårdsfiskarnas möjligheter att hålla skarv- och sälbeståndet på en för näringen acceptabel nivå.1
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Vägverkets och Glesbygdsverkets samlade ansvar för att utarbeta förslag om enhetliga regler för statens färjetrafik.2 5. 1 Yrkande 3 hänvisat till MJU.
2 Yrkande 4 hänvisat till TU.
Motivering
Den svenska skärgården, på väst- och ostkusten, utgör unika naturvärden och en oersättlig livsmiljö för människor, såväl bofasta som besökande. Det finns idag en berättigad oro över att sådana värden går till spillo i brist på en aktiv och sammanhållen skärgårdspolitik. Behovet av en samlad och genomtänkt skärgårdspolitik är uppenbart. Det är inte enbart ett lokalt intresse utan ett starkt riksintresse att de stora svenska skärgårdsområdena hålls levande. Det handlar om rimliga villkor för näringsverksamhet och boende för skärgårdsbefolkningen men också om att tillvarata den unika miljön för turism och rekreation. Dessa båda intressen torde dessutom i långa stycken vara samverkande. En levande svensk skärgård måste få vara ett starkt riksintresse i framtiden.
Den statliga skärgårdsutredningen (SOU 1994:43) ledde beklagligtvis inte till någon proposition. Flera kristdemokrater har under åren motionerat om en mera sammanhållen skärgårdspolitik och i några avseenden har riksdagen lyssnat och vidtagit åtgärder. En sittande utredning ser över jordförvärvslagen som exempelvis berör såväl boende- som sysselsättningsfrågor vid fastighetsöverlåtelser. För skärgårdsbefolkningen är fastighetsbeskattningens villkor och nivåer helt avgörande frågor. De regionala miljö- och hushållningsprogrammen pekar på att för de människor som har sin försörjning i de traditionella skärgårdsnäringarna är taxeringsvärdena och fastigshetsskatten betydande problem.
Trots många framställningar i saken och det arbete som lagts ned har den specifika problembilden för skärgårdsfastigheterna ännu inte fått en tillfredsställande lösning. Orimligt höga taxeringsvärden leder i många fall till att sedan generationer bofast befolkning tvingas bort till förmån för penningstarka fastighetsspekulanter. Detta är oacceptabelt. Möjligheten att bo och verka i skärgården under hela året måste stärkas. Införandet av boendeplikt i förvärvslagstiftningen är en möjlighet som närmare bör utredas.
Det finns anledning att fästa uppmärksamhet på några tidigare framförda krav kring skärgårdsbefolkningens villkor. Näringsutskottets betänkande från februari 1999 visar att frågan om en samlad skärgårdspolitik har bollats mellan olika utredningar och hanterats av såväl Glesbygdsverket som regeringen utan att leda till konkreta förslag. Detta förhållande pekar på behovet av ett samlat grepp där en tydlig aktör också agerar som en sammanhållande kraft. När det saknas en tydlig statlig samordning leder det till stora bekymmer i skärgårdsområdena, bl.a. i form av förlorade arbetstillfällen.
De svenska skärgårdarnas villkor är starkt beroende av ett antal statliga verksamheter. Försvaret, kustbevakningen, polisen, posten och SMHI är exempel på sådan verksamhet som i sin tur är beroende av att det finns boende och yrkesverksamma i skärgården. Det stora antalet statliga aktörer aktualiserar behovet av en tydlig samordning. Ett skäl till sådan samordning är att värna om de arbetstillfällen som nu finns och som kan tillkomma i skärgårdsområdena. Kristdemokratiska motionärer har tidigare föreslagit ett särskilt statligt skärgårdsråd som en väg för att åstadkomma en bättre samordning.
Det är positivt att Glesbygdsverket medverkat till ett vidgat skärgårdsbegrepp. Det är nu ytterst angeläget att Sverige verkar för att dessa begrepp också får genomslag inom EU och leder till att EU:s strukturfonder på ett effektivare sätt än hittills kan medverka till en utveckling av skärgårdsnäringarna.
I utvecklingen av en levande skärgård har kommunikationsfrågorna en avgörande betydelse. Även på detta område är samordningsbehovet påtagligt mellan olika slags transporter. Skärgårdstrafiken måste värnas och utvecklas för att möjliggöra kvarboende och stimulera näringsverksamheten i området. Det måste också skapas förutsättningar för människor att bo i skärgården men arbeta på fastlandet. Färjetrafiken är livsavgörande för de boende på öarna och därför måste reglerna och deras tillämpning vara enhetliga och tydliga. Det bör åligga Vägverket och Glesbygdsverket att ta ett samlat grepp på regelverket samt klargöra statens ansvar för färjetrafiken i skärgårdarna.
Det finns exempel på en rad andra skärgårdsfrågor av stor vikt främst för den bosatta och yrkesverksamma befolkningen. Det gäller det fria fisket, ejderjakten, att minska skarvarnas skadeverkningar och att begränsa sälstammens ökning. Skarv- och sälbeståndet måste hållas på rimliga nivåer. Det är inom ramen för en samlad skärgårdspolitik som också dessa mycket konkreta frågor kan få tillfredsställande lösningar. I avvaktan på en sådan samordning, inom ramen för ett skärgårdsråd eller liknande, är det av största vikt att ha en lyhördhet för de människor som är beroende av skärgårdsfisket för sin försörjning och i förlängningen för sina förutsättningar till kvarboende.
Stockholm den 2 oktober 2000
Rosita Runegrund (kd)
Sven Brus (kd)