Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om soloföretagarens ställning och betydelse i samhället.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett regelverk bättre anpassat till soloföretagare.1
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att bättre belysa soloföretagandet i den officiella statistiken. 4. 1 Yrkande 2 hänvisat till SkU.
Motiv för våra förslag
Av Sveriges drygt ca 800 000 företag inklusive jordbruk har 99,8 procent färre än 200 anställda. Hela 75 procent av företagen i Sverige har inga anställda. För företag exklusive jordbruk är 70 procent företagare utan anställda. Alla dessa företag drivs av företagaren själv. De är soloföretagare. Soloföretagaren är Sveriges vanligaste företagare.
Soloföretagarna sysselsätter och försörjer avsevärt fler än de stora företagen i tillverkningsindustrin (industriföretag med minst 200 anställda sysselsatte 376 000 personer 1999). Soloföretagare är således ett viktigt inslag i marknadsekonomin och står för en stor del av sysselsättningen i landet.
Trots att soloföretagarna i antal dominerar näringslivet och är mycket viktiga för sysselsättningen är de märkligt osynliga. De syns sällan i debatten om arbetsmarknad och företagande. På gott och ont har de inte heller varit utsatta för lagstiftarens omsorg. Småföretagsforskningen har inte heller varit intresserad av soloföretagaren.
En förklaring till osynligheten är att debatten fokuserats kring antalet anställda och nyanställningar i tider med hög arbetslöshet.
Det har varit naturligt att dra en gräns mellan att vara företagare respektive att vara anställd. Denna gräns håller nu på att bli otydligare i den meningen att allt fler ibland är företagare och ibland anställda. Därför är det viktigt att också uppmärksamma skillnaden mellan att vara företagare med anställda respektive att arbeta utan anställda. Uppenbarligen finns det anledning att också se på de svenska trygghetssystemen med detta nya perspektiv.
Mycket av den svenska näringspolitiken har målet att stimulera tillväxt. Även detta begrepp ställs på huvudet när soloföretagaren är utgångspunkten för en analys. Soloföretagaren växer inte genom att få fler anställda. Likväl växer många soloföretag. Många soloföretagare arbetar tillsammans i nätverk. Tillväxten kan synas i att omsättningen i nätverket växer eller genom att antalet företagare i nätverket blir fler. Den tillväxt som soloföretagaren skapar märks ofta i form av förbättringar hos soloföretagarens kunder.
Lagstiftning och regelverk som är anpassade till soloföretagare fungerar i normalfallet också bra för andra företag. Skrivs regelsystemen för de stora företagen - vilket är det vanliga - blir resultatet regler som knappast fungerar för ett litet företag och oftast är än värre för en soloföretagare. Politiker och lagstiftare kan genom att skapa ett bra regelverk bidra till goda förutsättningar för alla företagare. Det arbetet kan också ses i vidare perspektiv; förslag och beslut ger uttryck för värderingar och attityder som indirekt påverkar människors synsätt. Börjar vi utgå från soloföretagarens och småföretagens situation när vi stiftar lagar kommer vi också att öka förståelsen för företag och företagare.
I en motion med likartad inriktning till förra riksmötet begärdes en utredning om soloföretagarnas situation. Utskottet avvisade förslaget med hänvisning till ett antal utredningar. Emellertid tar ingen av utredningarna det önskade helhetsgreppet utifrån soloföretagarens perspektiv. Dessbättre har en utredning/forskarrapport om soloföretag nu publicerats av Forum för SmåföretagsForskning, "Soloföretag", Eva-Britt Hult m.fl., FSF 2000:1. I rapporten behandlas soloföretag i teori och praktik, statistik, regelverk och politik. Dessutom speglas soloföretag i enkät och intervjuer samt soloföretag i framtidens arbetsliv och forskning.
Rapporten ger en spännande bild av soloföretagarna som tycker att det är roligt att arbeta och är nöjda med sitt val av verksamhetsform. Soloföretagarna tycker att frihet, personlig utveckling, utmaningar i arbetslivet, trygghet och möjlighet att tjäna pengar är viktigt. De ser inte den traditionella motsättningen mellan frihet och trygghet. De är inte heller speciellt rädda för konkurrensen från större företag.
Rapporten avslutas med en rad rekommendationer. Våra förslag bygger i stor utsträckning på dessa.
Soloföretagande som medvetet val - ta soloföretagaren på allvar
Att verka som soloföretagare är för alltfler människor ett medvetet val i förvärvslivet. Det innebär i många fall att en person väljer att bedriva sin verksamhet som soloföretagare även om det utifrån efterfrågan och lönsamhet finns goda möjligheter att expandera genom att anställa. Det finns många skäl som kan tala för att inte anställa; annat och större risktagande, ökat ekonomiskt ansvar, annorlunda arbetsledning, arbetsgivaransvar, liten om ens någon nettoökning av det personliga ekonomiska utfallet o.s.v.
Soloföretagandet måste tas på allvar. Ofta betraktas soloföretagande som ett udda och vanligen sämre alternativ till att vara anställd. Det är dags att inte minst vi här i riksdagen kommer bort från betraktelsesättet att detta att vara anställd är det enda rätta och att alla andra verksamhetsformer är beklagansvärda. Detta gäller inte minst när vi stiftar lagar.
Soloföretagares erfarenhet från myndigheter och banker är väldigt varierande. De sämre erfarenheterna gällde framför allt det bemötande och de attityder som man mött från exempelvis skattemyndighet, PRV och banker. Över hälften av de intervjuade ansåg att samhället är negativt inställt till både företagare generellt och soloföretagare speciellt.
En undersökning, gjord av Företagarnas Riksorganisation 1999, visar att hela 90 procent av de tillfrågade företagarna upplever att företagets storlek styr myndighetsbesluten. Likaså upplever man att tjänstemannens personliga åsikter har betydelse för beslutet och att beslutet påverkas av om man känner tjänstemannen personligen. Undersökningen visar också att många upplever sig osäkra i kontakterna med myndigheten. Resultatet visar ett klart behov av ett fast regelverk med en högre servicenivå på myndigheter.
Vi anser att det är en viktig myndighetsuppgift för regeringen att starta en förändringsprocess så att attityderna i Myndighetssverige ändras.
Se soloföretagandets mångfald och betydelse
Soloföretagandets betydelse måste accepteras. Soloföretagarna utgör en stor del av ett dynamiskt näringsliv. De utgör också ett värdefullt komplement till de större företagen. I NUTEK:s rapport om Regioner på väg mot år 2015 (NUTEK R 1997:10) sägs att den lokala marknadens storlek - där inte minst soloföretagen verkar - kommer att spela en allt viktigare roll i den framtida utvecklingen.
Soloföretagen kan bidra till att lägga grunden till nya livsstilar och värderingsmönster. Soloföretagare är i mångt och mycket föregångare till den nya livsstil som får allt större betydelse på den svenska arbetsmarknaden.
Ta med soloföretagandet i forskningen
Det är hög tid att forskningen tar soloföretagandet på allvar. Prototypen för småföretagsforskningens intresse är fortfarande det mindre industriföretaget med kanske 20-talet anställda lett av en manlig företagare/ägare. Detta typföretag tenderar att bli allt mer sällsynt.
Inför regeringens prioriteringar inom forskningsområdet bör soloföretagandet beaktas inte bara när det gäller företagsekonomi utan även för sådana ämnen som psykologi, sociologi, socialantropologi, statskunskap och nationalekonomi.
Anpassa statistiken
Soloföretagaren finns nästan inte i statistiken.
Vi föreslår att regeringen ger SCB i uppdrag att undersöka hur soloföretagandet kan belysas bättre i den officiella statistiken.
Anpassa tryggheten
Soloföretagaren har i allmänhet en dålig beredskap när det gäller att skaffa sig trygghet och reservkapacitet vid t.ex. sjukdom, arbetslöshet och inför pensionering.
Regelsystemen i samhället är utformade med tanke på individen som löntagare. Den soloföretagande medborgaren är antingen glömd eller rent ut av diskriminerad.
Reglerna varierar också beroende av vilken företagsform soloföretagaren valt. Konsekvenserna är svåra att överblicka för företagaren. Det är svårt att bedöma effekterna på kort och lång sikt. Dessutom har man olika behov i olika faser i livet. Exempelvis ändras den ekonomiska situationen för en kvinnlig företagare som efter några års företagande får barn och tar ut föräldraledighet. Utfallet blir helt olika beroende på valet av företagsform. Det gäller också den kärnfriske soloföretagaren som plötsligt drabbas av en långvarig sjukdom. Har han eller hon dessutom gjort tunga investeringar de senaste åren har löneuttagen förmodligen varit låga vilket direkt påverkar sjukpenningen.
Ett annat exempel gäller hur en företagare på ett rimligt sätt ska kunna registreras som deltidsarbetslös vid vikande efterfrågan. En jämförbar grupp, de projektanställda, kan få ersättning mellan projektarbeten.
I dag kan man endast lägga företaget vilande en gång. Arbetslöshetskassan är avsevärt mer flexibel för den som tar uppdragen som projektanställningar.
En reformering på denna punkt skulle kunna bidra till att korta ner arbetslöshetsperioderna, vilket är kostnadsbesparande samtidigt som en sådan reform skulle uppmuntra initiativ och ansvarstagande med målet att klara sin egen försörjning.
En undersökning gjord av Företagarnas Riksorganisation visar att en tredjedel av de tillfrågade företagarna i konsultbranschen upplever att de inte har tid och råd för egen kompetensutveckling. Vi bedömer att kompetensutveckling är framtidens trygghetssystem. Därför är det nödvändigt att uppmärksamma soloföretagarna så att även de får praktiskt fungerande möjligheter till kompetensutveckling
På något sätt fungerar inte helheten. Helt nya grepp behövs. Sjukpenning, a-kassa, föräldrapenning och kompetensutveckling bör knytas till individen, inte till en anställning. Detta måste på något sätt gälla antingen personen är tillsvidareanställd, projektanställd, anställd i bemanningsföretag, s.k. timanställd, soloföretagare eller företagare med anställda.
Vi föreslår att regeringen tar initiativ till att pröva en sådan ny helhetssyn.
Anpassa regelverket
I dag finns ca 10 000 regler som direkt berör företagandet. För de flesta soloföretagare är tiden en bristvara, de ska hålla sig à jour med branschens förändringar och sköta alla detaljer i företagets dagliga drift. Dessutom ska han/hon lära sig och bevaka förändringarna i regelsystemet som på olika sätt påverkar både företaget och privatpersonen.
En viktig åtgärd är att se över regler och rutiner för erhållande av F- skattsedel. För att få fler soloföretagare bör alla som vill pröva en affärsidé kunna få F-skattsedel. Endast personer med näringsförbud skall undantas.
För att långsiktigt få ett regelsystem som fungerar för soloföretagare behövs ett systematiskt arbete, dels för att anpassa gällande regelverk, dels i samband med nya regler. Vi föreslår att regeringen och berörda myndigheter genomför konsekvensanalyser inför regelförändringar ur ett soloföretagarperspektiv. Detta bör vara ett självständigt komplement till de konsekvensanalyser som ska ske med utgångspunkt från de för små företagen.
Rättvisa skatter för soloföretagare
Det mest angelägna för soloföretagarna att förändra är skatterna. Det gäller allt från sänkning av skatter och arbetsgivaravgifter till synpunkter på svårigheten att få rätt uppgifter om preliminärskatt då inkomsterna varierar. Även här är lagstiftningen och praxis främst utvecklad med tanke på stora företag. Regler som är tänkta att ge lättnader är blir därför sällan tillämpliga på det lilla företaget.
Många soloföretagare har privatpersoner som kunder. Därför drabbas de av moraliska konflikter eftersom många privatpersoner inte anser sig ha råd att köpa tjänster exempelvis av målare, frisörer och andra hantverkare och konsulter. Med dagens skattekilar finns en betydande risk att medborgarnas lojalitet med skattesystemet minskar med en ökande svart sektor som följd. Denna allvarliga fråga måste regeringen våga ta i. Skattesystemet måste utformas så att lojaliteten och skattebetalningsviljan ökar i stället för att minska. Lösningen kan inte vara ökade kontrollresurser.
Det viktigaste för det lilla företaget är bättre möjligheter att periodisera överskott eftersom soloföretagande i synnerhet kännetecknas av stora svängningar i verksamhetens omsättning och lönsamhet. Soloföretagaren måste få möjlighet att göra avsättningar under goda tider som kan komma väl till pass under dåliga.
Enklare företagsform
Enklare företagsformer är också något som efterfrågas av soloföretagare. Detta kan dock förklaras av att regelsystemet när det gäller skatter, redovisning med mera är alltför krångligt. Utformningen av en eventuell förenklad företagsform för soloföretagare måste ha som förutsättning att kunna kombineras med soloföretagarens starkaste drivkraft, nämligen att styra själv.
Stockholm den 25 september 2000
Kerstin Heinemann (fp)
Inga Berggren (m)
Holger Gustafsson (kd)
Marianne Andersson (c)
Kenth Skårvik (fp)
Ola Karlsson (m)
Inger Strömbom (kd)
Åke Sandström (c)