Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om konkurrensen på elmarknaden. Motivering
I en nyligen redovisad undersökning kunde man konstatera att 10 % av hushållen bytt elleverantör, medan 18 % omförhandlat sina avtal med sin leverantör. Därmed skulle så många som 28 % av samtliga hushåll idag ett ha nytt elpris tack vare elmarknadsreformen. Även om detta är sant innebär det inte att vi har en fungerade reform.
Grundtanken med reformen var att vi skulle få en fri marknad med ett flertal aktörer. Mångfalden skulle innebära konkurrens och kamp om kunderna - för konsumenternas bästa. En viktig förutsättning på en konkurrensutsatt marknad är att spelreglerna på denna marknad är lika för alla aktörer.
Så är dessvärre sannolikt inte fallet. Det är med oro man i slutet av augusti fick rapporter i media om att de stora bolagens halvårsrapporter har redovisat sämre resultat för elhandeln eftersom marginalerna krympt. Dessutom rapporteras om att de små och medelstora elhandelsbolagen många gånger drabbats hårdare av konkurrens och prisområdesskillnader.
De små och medelstora elhandelsbolagens existens på marknaden är långsiktigt av avgörande betydelse för den fria marknadens existens. Gör vi inget åt situationen kommer vi på nytt att få en situation med ett fåtal aktörer, som ensidigt sätter priset till kunden, alltså en situation motsvarande den vi hade innan reformens införande. Detta perspektiv är skrämmande och inte på något sätt till gagn för medborgarna och elkonsumenterna. Det framstår som att prisbildningen på den nordiska marknaden således inte fungerar.
Systempris
Vid varje dags handel i den s.k. spotmarknaden på Nordpool anmäler alla köpare sina behov timme för timme. Det gäller allt behov inom elbörsområdet Norge, Sverige, Finland, Danmark.
Då finns således ett sammanlagt inköpsbehov. Samtidigt bjuder producenterna ut en viss mängd till specifika belopp i flera steg, En säljare kan exempelvis anmäla in produktion om 5000 MW till 120 kr och för ytterligare 500 MW kan han begära 150 kr och sedan för 200 MW 170 kr o.s.v. På så vis skapas en prisstege. Alla producenters priser bjuds ut timme för timme och då skapas ett s k priskryss som då kallas systempris och är det pris som finansiellt kan prissäkras hos Nordpool.
Än så länge har ingen hänsyn tagits till de överföringsbegränsningar som finns mellan länderna s.k. flaskhalsar.
Områdespris
När systempriset är satt går man tillbaka till varje område och gör om samma procedur. Skulle då visa sig att det inte är någon kapacitetsbrist mellan t.ex. Sverige och Norge blir det samma pris som systempris i Sverige. Om det i stället visar sig att det inte går att överföra den mängd som behövs för att samma pris skall råda, får man gå upp i prisstegen i Sverige för att få fram den mängd som fattas och som i stället ska produceras av de svenska producenterna. Då blir det ett nytt priskryss i Sverige som blir det svenska områdespriset.
Problem med prisbildningen
Ett av de största hoten mot många mindre elföretag är prisskillnaden mellan systempris och svenskt områdespris. Denna skillnad har ökat under sommaren. Prisskillnaden uppstår när överföringsledningarna mellan länderna går fullt utnyttjade. Under sommaren har Norge exporterat kraft till Sverige och därigenom fullt utnyttjat ledningarna.
Detta har varit möjligt genom att dominerande svenska elproducenter dragit ner på sin elproduktion i både vattenkraft och kärnkraft. Kärnkraftverken togs ur drift för den årliga revisionen tidigare än planerat. Revisionen tar längre tid än planerat och återstarten av kraftverken blir fördröjd.
Det här är åtgärder, som marknaden får räkna med, men det får konse- kvenser i att det inte går att prissäkra sig för de prisskillnader som uppstår. En konsekvens är att man prissäkrat sig mot systempris och får köpa till Sverigepris.
Kapaciteten i överföringsledningar mellan länderna behöver byggas ut och den bästa och egentligen enda debatterade metoden att nu få bukt med problematiken är att det införs motköp, och att nätoperatören Svenska kraftnät administrerar detta. Motköp kan införas ensidigt i Sverige om inte andra länder följer med.
I det rådande förhållandet har Svenska kraftnät betydande inkomster av prisskillnaden. För helår 2300 har SVK budgeterat 100 miljoner. Efter sex månader är man uppe i 80 miljoner. De mindre företagen, som är aktiva på marknaden, har förlorat miljontals kronor genom denna skillnad.
Prismanipulation
När nu de dominerande svenska producenterna håller undan sin produktion i syfte att skapa flaskhalsar och när de samtidigt vet att norrmännen har ett överskott i sin vattenkraft, då kan producenterna lägga sin prisstege högt redan från början. I stället för att hamna i närheten av systempris kan de begära ett mycket högt pris för all sin produktion. De vet att de ändå får sälja den och då till ett högt pris. Det finns således ett olyckligt incitament för att manipulera med priset.
Motköp är en möjlig lösning
Om s k motköp införs på den svenska sidan innebär det att de svenska producenterna aldrig skulle få mera än systempris för den större mängden av behovet. Endast om det råder kapacitetsbrist skulle då Svenska kraftnät begära in pris på det som fattas för att behovet ska täckas i Sverige. Den begäran kan de lugnt göra under eftermiddagen varje dag efter att systempriset är satt.
Sedan säljer Svenska kraftnät tillbaka till systempris. Kostnaden som uppstår får då Svenska kraftnät bära. De fördelar som kan påvisas vid motköp är att incitamentet att manipulera priset skulle minska eftersom man inte skulle få mer än systempris för den mesta produktionen. Dessutom skulle det skapas ett incitament att bygga bort flaskhalsar med nya överföringar mellan länderna genom att Svenska kraftnäts kostnader för motköp härigenom skulle minska.
Områdespriser är inget för marknaden att hantera eftersom möjligheten att manipulera priset kvarstår. En finansiell produkt skulle nämligen få liten handel och erbjudas bara av de dominerade svenska producenterna. Incitamentet att bygga bort flaskhalsar skulle falla bort.
Stockholm den 5 oktober 2000
Johan Pehrson (fp)