Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om konkurrensutsättning och försäljning av offentligt ägda företag och verksamheter.
2. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av statlig verksamhet i enlighet med vad som anförs i motionen.
3. Riksdagen begär att regeringen lägger fram motivering till varför vart och ett av bolagen med statlig ägarinblandning även i fortsättningen bör ha en sådan.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en avveckling av sådan myndighetsverksamhet som snedvrider konkurrensen.
Skrivelsen
I skrivelsen lämnar regeringen en redogörelse för förvaltningen av statens företagsägande samt för verksamheten i de företag som i mars 2000 helt eller delvis ägdes av staten. Regeringen säger sig i skrivelsen ha höjt ambitionen avsevärt vad gäller förvaltningen av företag med statligt ägande. Ett led i detta är att i högre utsträckning skilja förvaltningen från bland annat regelansvaret.
I skrivelsen menar regeringen att företagen med statligt ägande, liksom hela det svenska näringslivet, står inför två stora utmaningar som innebär både hot och möjligheter: avregleringarna av tidigare reglerade marknader i Europa och det nya IT-samhället. Den konsekvens som regeringen drar av detta är att det ytterligare understryker vikten av ett aktivt ägande.
Under året som gått har vissa förändringar skett inom företagssfären. Celsius AB har sålts, Telia AB har börsintroducerats, staten har förvärvat Sveaskog AB medan SAQ Kontroll AB liksom Värdepapperscentralen VPC AB har avyttrats. Regeringen säger sig se "pragmatiskt på frågan om huruvida staten skall äga vissa företag eller inte".
Vidare säger sig regeringen ha för avsikt att fortfarande "vårda det staten äger, det vill säga att vara aktiv, långsiktig ägare och att ge företagen med statligt ägande möjligheter att skapa värde. Med staten som aktiv och professionell ägare ökar välfärden i Sverige."
Regeringens vision är att "företagen med statligt ägande skall bli de mest välskötta och välrenommerade företagen inom sina respektive branscher".
Bättre klimat för arbete och företagande
Årets budgetproposition visar att man under innevarande år inte avser att genomföra några ytterligare försäljningar av statligt aktieinnehav. Av regeringens skrivelse framgår det tydligt att man inte heller har någon plan eller strategi för hur stort det statliga ägandet i framtiden ska vara. Det enda man har är luddiga formuleringar angående vikten av statligt ägande. Detta finner vi vara oacceptabelt.
Genom att äga 63 bolag helt eller delvis har den svenska staten stor makt över svenskt näringsliv. Detta trots att det inte finns någon anledning för staten att genom ägande och styrning av företag konkurrera med privata näringsidkare. Studier har även visat att det finns en del övrigt att önska av staten som företagsledare. Exempelvis har Riksrevisionsverkets granskningar av statliga bolag visat på behovet av bättre uppföljning och rapportering av verksamheterna.
Moderata samlingspartiet anser inte att staten med skattepengar i botten ska snedvrida den svenska konkurrenssituationen och därmed inverka hämmande på verksamheter som skulle må bättre av en friare tillvaro. För att bland annat förbättra arbetsmiljöerna, förbättra konkurrenssituationen, öka allmänhetens aktieägande och ge de i dag statligt ägda företagen förbättrade möjligheter på den internationella marknaden föreslår vi att ett trettiotal av de statligt ägda bolagen privatiseras i ett inledande skede.
Dessutom bedriver en rad myndigheter konkurrensutsatt verksamhet, vilket leder till att konkurrenssituationen på marknaden påverkas. Vi föreslår att regeringen snarast återkommer till riksdagen med förslag för att avveckla denna typ av konkurrenssnedvridning.
Vidare bör staten för varje bolag där statlig ägarinblandning föreligger omgående motivera varför så är fallet. De företag vars koppling till staten inte kan motiveras bör ingå i den privatiseringsplan, som vi kräver att regeringen omgående presenterar.
Privatiseringarna måste ske på ett ansvarsfullt sätt och så att företagens framtidsförutsättningar stärks. Politikerinflytandet över kommersiella beslut måste bort. Dessutom är det viktigt att privatiseringarna genomförs på ett sådant sätt att staten får bra betalt och att försäljningarna bidrar till att sprida aktieägandet.
Händelseutvecklingen i Telia är bara ett av många exempel på vad statligt ägande kan få för konsekvenser. Förhoppningsvis kan det dock fungera som varningslampa och avskräckande exempel.
I övrigt vill vi hänvisa till vår partimotion 2000/01:N210 Sälj statsföretagen av Bo Lundgren m.fl. (m). I denna utvecklas resonemanget kring olämpligheten av att stat, kommun och andra offentligt finansierade aktörer bedriver verksamheter som snedvrider den svenska konkurrenssituationen och försämrar det svenska klimatet för arbete och företagande.
Stockholm den 3 oktober 2000
Per Westerberg (m)
Karin Falkmer (m)
Ola Karlsson (m)
Ola Sundell (m)
Stefan Hagfeldt (m)
Jan-Evert Rådhström (m)
Sten Tolgfors (m)
Jan Backman (m)
Mikael Odenberg (m)
Olle Lindström (m)