Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att införa ett nationellt program för ökad träanvändning i offentligt byggande. Motivering
Den svenska träbaserade industrin har goda förutsättningar att stärka sin position på den internationella marknaden när marknaderna för byggprodukter öppnas allt mer. I Sverige har vi gott om högkvalitativ råvara i våra skogar, och virkesförrådet ökar med 35-40 miljoner kubikmeter årligen. Vi har ett högt produktionskunnande och ligger på många områden långt framme när det exempelvis gäller att minimera miljöpåverkan vid tillverkning och användning.
Genom sin struktur spelar träindustrin en avgörande roll för sysselsättning och utveckling i regionalpolitiskt känsliga delar av landet, träindustriföretagen är ofta lokaliserade så att de kan utnyttja den lokala skogens kvalitetsegenskaper.
Idag framstår trä mer och mer som framtidens byggmaterial. Det är det enda förnyelsebara byggmaterialet, det tillverkas och används med extremt låg förbrukning av energi.
En internationell jämförelse
Byggandet av offentliga lokaler och flervåningshus i Sverige uppvisar en extremt låg träandel vid en internationell jämförelse. Denna del av byggandet domineras fortfarande av betong och stål, trots de miljömässiga och samhällsekonomiska fördelar som en ökad användning av träkonstruktioner kan uppvisa. Länder som Frankrike och Holland har ett offentligt byggande med ett nationellt program.
I Holland har man ett nationellt program kallat "20+", med syfte att under tio år öka byggsektorns träanvändning med 20 procent, för miljöns skull. Detta ska då ses med tanke på att de är nettoimportörer av trävaror.
I Finland finns ett nationellt program för träbyggande, vilket framstår som mer naturligt. Finland är världens tredje största exportland när det gäller trävaror.
Även i Norge har de offentliga institutionerna så som det norska väg- och banverket varit drivande i utvecklingen av träbrotekniken.
När det gäller stora offentliga lokaler bör modern limträteknik öppna nya möjligheter för trä.
I finska Lahtis byggs en arena, Sibeliushallen. Här utnyttjas limträkonstruktionernas tunga exponerade stommar för att skapa en elegant och luftig byggnad.
För att stärka den svenska skogs- och träindustrin i ett långsiktigt perspektiv måste industrinäringen bli bättre på att finna nya användningsområden vad det gäller sina produkter och då även utveckla design och formgivning.
Att utveckla vidarförädlingen av skogsråvaran är en viktig komponent.
Idag exporteras svensk skogsråvara i för stor utsträckning för att sedan importeras tillbaka som färdiga produkter.
Mål med ett nationellt program för träbyggande:
- Ökad vidareförädling
- Säkrad och ökad sysselsättning
- Säkrad avsättning för svensk skog
- Värdesäkring av skogstillgångarna
- Förbättrad internationell konkurrensförmåga
- Minska byggsektorns negativa miljöeffekter
I programmet bör ingå:
- Direktiv/skapa rutiner i offentlig upphandling
- I offentliga projekt ska möjligheten att använda trä utredas
- Det offentliga bör driva pilotprojekt
- Ökad kunskap om skogs- och träråvarors egenskaper och möjlighet till användning i byggandet på högskole- och universitetsutbildningar
- Ett kvantifierat mål för ökad träanvändning i svensk byggsektor (jfr Holland +20 procent)
Den nya myndigheten för företagsutveckling (Innovationsverket) ska få ett särskilt uppdrag att sprida teknik såväl till industrin som till brukare och kunder. Det omfattar information om träkunskap och träprodukter.
Stockholm den 4 oktober 2000
Carina Adolfsson Elgestam (s)
Sven-Erik Österberg (s)