Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om bredbandsutvecklingen.1
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en förenklingskommission för att se över regelverken med småföretagarna i glesbygden.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om statlig verksamhet på Gotland.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sänkta inkomstskatter och arbetsgivaravgifter samt bättre och enklare skatteregler för småföretag. 2
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lägre skatt på livsmedel i affär och restaurang. 2
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sänkta arbetsgivaravgifter inom tjänstesektorn. 3
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att prioritera en lösning av Gotlandstrafikens problem. 1
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en ändring av reseavdraget så att det följer prisutvecklingen och tar hänsyn till transporter till och från barntillsyn. 2
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en fortsatt reformering av jordbrukspolitiken. 4
10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om användningen av regionalpolitiska medel för en kultursatsning på Gotland.
11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utvärdering av vindkraften på Gotland. 5
12. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge Gotland huvudansvaret för dess regionala utvecklingsplanering. 6
13. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Gotlands kommuns rätt att få kalla sig region. 6 14. 1 Yrkandena 1 och 7 hänvisade till TU.
2 Yrkandena 4, 5 och 8 hänvisade till SkU.
3 Yrkande 6 hänvisat till SfU.
4 Yrkande 9 hänvisat till MJU.
5 Yrkande 11 hänvisat till BoU.
6 Yrkandena 12 och 13 hänvisade till KU.
Motivering
Gotlands unika möjligheter måste med utgångspunkt i de lokala förhållandena lyftas fram. En tydlig profilering och ett utnyttjande av Gotlands speciella fördelar kommer sannolikt också att utgöra en fördel i en ökande europeisk konkurrens.
Gotlands läge och storlek gör att utbytet och kontakterna med omvärlden måste öka. Begreppet "Centrum i Östersjön" måste utvecklas så att utbytet mellan Gotland och områdena i Östersjöregionerna kan utvecklas till fullo.
Folkpartiet lägger i denna motion fram förslag för att hela Gotland skall blomstra.
Bo på Gotland!
Det är en liberal utgångspunkt att människor skall kunna bo där de själva vill och ha möjligheter att leva ett bra liv där. Många människor, inte minst sommargotlänningar, skulle vilja bosätta sig permanent på Gotland. En lugn miljö och vacker natur, som Gotland erbjuder i överflöd, är viktiga faktorer som ofta blir avgörande för människor när de väljer bostadsort. Om de resurser som satsas på regional rättvisa används bättre skulle den liberala utgångspunkten bli en realitet för fler. Detta skulle också gynna Gotland.
De som vill bo kvar på Gotland skall också kunna göra det. Detta måste regionalpolitiken skapa förutsättningar för. Därför måste det finnas möjligheter till jobb i närheten där man bor. Regionalpolitiken skall inte skapa jobb utan den skall skapa förutsättningar för att företag etableras och därmed att nya jobb skapas också på Gotland. Regionalpolitiken skall stödja den enskilde människan och hennes eller hans möjligheter att skapa en god livsutveckling. Det handlar inte om att lägga ner kraft på att kommendera fram arbetsplatser.
Bra nätförbindelser måste finnas på Gotland
Modern informationsteknik är ett lyft för Gotland.
Det talas just nu mycket om problemen med bredbandsutbyggnad till alla hushåll. Staten har ett övergripande ansvar för att bredbandsutvecklingen går snabbt och präglas av regional rättvisa. Däremot finns det mycket goda skäl för staten att undvika en alltför direkt inblandning i teknikutvecklingen. De exempel på sådana försök som finns alltifrån kompisdatorerna till det digitala marknätet manar till återhållsamhet. Det kan snart komma billigare, kanske trådlös, teknik. I största möjliga utsträckning skall den typen av risker bedömas på marknaden. Det kan dock finnas skäl för staten att i något läge stimulera en bredbandsutbyggnad i sådana delar av landet där den tycks ha svårt att skjuta fart. Det gäller naturligtvis också Gotland. Exakt i vilka former och till vilka kostnader detta skall ske är emellertid för tidigt att säga i dag.
Lokal utveckling och tryggad grundservice
Det är viktigt att förslag uppmuntras och prövas som säkerställer en god service till gotlänningarna. Goda förslag får inte kvävas av byråkratiskt bromstänkande. Det får aldrig bli så att samverkan kommenderas fram uppifrån. Istället måste flexibilitet och mångfald gälla.
En förnyad offentlig sektor är av stor betydelse för Gotland. Dels för att den är en viktig arbetsgivare, inte minst för kvinnor, dels för att det är viktigt med lokalt anpassade och flexibla lösningar när tryggheten skall garanteras.
Den bästa förutsättningen för att skapa fler jobb i hela Sverige är att hela politiken läggs om i en riktning som skapar fler jobb genom företag. Folkpartiet har en hel rad förslag för att förbätttra för företagen och företagsamheten. Det handlar bl.a. om en gynnsammare beskattning. Men det måste också bli mindre krångligt att starta och driva företag. Befintlig basindustri får inte drabbas av pålagor så att dess överlevnad äventyras.
Småföretagen har ofta en stor betydelse för att skapa livskraft i en bygd. Småföretagen ger också en mer differentierad arbetsmarknad än när orten domineras av ett stort företag. Detta ökar möjligheterna för återflyttning till bygden t.ex. efter studier. En differentierad arbetsmarknad är nödvändig för att klara det s.k. "medföljarproblemet": Att båda makarna behöver arbete i närheten av bostadsorten. En politik som gynnar mindre företag är därför också en politik som säkerställer möjligheter till sysselsättning och utkomst i landsbygden. Inom jordbrukssektorn är dessutom många företag en kombination mellan jordbruk och annan verksamhet. Lantbruksföretagen har stor betydelse för landsbygdens utveckling, både företagen som sådana och den viktiga miljöskapande funktion som lantbruket utgör. Småföretagen tyngs av skatter, krångel, byråkrati och en lagstiftning som är illa anpassad till deras verksamhetsformer. En ny förenklingskommission bör därför särskilt få i uppdrag att se över regelverken med småföretagarna i glesbygden i förgrunden.
Statliga myndigheter bör spridas över hela landet, också till Gotland. Det gäller särskilt nytillkommande statlig verksamhet. Staten bör sträva efter att skapa regionala kraftcentra genom att samlokalisera viss typ av statlig verksamhet på samma ort som komplement till högre utbildning inom samma sektor. Som exempel kan nämnas Svenska Spels samarbete med högskolan på Gotland rörande forskning kring spelberoende.
Turistnäringen är en bransch som har mycket stor betydelse för Gotland. Den ger nya möjligheter till arbete och företagande och är en del av en hållbar tillväxt. En expansion leder också till ökad omsättning och nya jobb i kringliggande näringar och verksamheter samt underlättar kombinationsföretagande. Turistbranschen är främst en del av tjänstesektorn som är arbetsintensiv och därför hårt drabbad av de höga skatterna på arbete. Sänkta inkomstskatter och arbetsgivaravgifter samt bättre och enklare skatteregler för småföretag är därför avgörande för en bättre utveckling av turistbranschen.
Mervärdesskatten på livsmedel är olika beroende på om maten tas med eller äts på restaurang. Detta försvårar naturligtvis, men det har inte ansetts förenligt med EU:s momsregler att ha lägre moms på restaurangtjänster. Sverige bör verka för att momsdirektivet inte särskiljer livsmedel i affär från restaurang, utan att dessa kan ha en likvärdig, lägre skatt.
EU har också inlett ett försök med lägre moms inom en rad tjänstesektorer, men den socialdemokratiska regeringen har valt att inte delta i detta.
Skatterna bör så långt som möjligt vara likformiga och lägre generella skattesatser eftersträvas. Dock är skattekilarna mer skadliga för vissa sektorer än andra, och skatterna bör sänkas först där. Folkpartiet föreslår därför sänkta arbetsgivaravgifter inom tjänstesektorn. Detta skulle naturligtvis underlätta för turistnäringen på Gotland.
Bra kommunikationer också för Gotland
Utan fungerande kommunikationer kan aldrig hela Sverige få en positiv utveckling. Detta är en grundbult också för utvecklingen på Gotland. Främst måste satsningar göras på vägar och informationsteknik.
En "väg" som inte får glömmas bort är färjekommunikationerna till Gotland. Här bär staten huvudansvaret för att en god bastrafik kan upprätthållas. Det handlar inte enbart om pris och tillgänglighet utan även om långsiktighet och stabilitet. För gotlänningarna är det viktigt att färjetrafiken "deras landsväg till fastlandet" inte drabbas av de orimliga kostnader som fallet är i dag. Den oro som gotlänningarna känner för den olösta frågans konsekvenser för Gotlands tillväxt och välfärd måste respekteras. Därför måste transportkostnaderna till fastlandet vara i samma storleksordning som motsvarande vägtransporter på fastlandet. Denna fråga har stötts och blötts alltför länge. Regeringen måste därför prioritera problemet med en lösning för Gotlandstrafiken framför allt när det gäller godstrafiken. Ansvaret för Gotlandstrafiken bör flyttas över till Vägverket, som f.ö. har all annan färjetrafik, och kostnaden för den gotländska färjetrafiken ("landsvägspriser") skall ingå i dess budget. Nynäshamn och Oskarshamn bör fortfarande vara fastlandshamnar för Gotlandstrafiken.
För att människor och företag ska kunna etablera sig på Gotland måste det finnas tillgång till flyg till rimliga priser. För Gotlands del, som f.n. troligtvis har världens dyraste flyglinjer, måste en snabb lösning komma till stånd. Tyvärr har inte avregleringen av inrikesflyget medfört att konkurrensen på flygmarknaden ökat i tillräckligt hög grad. Priset på biljetter är alldeles för högt, inte minst till och från Gotland. Frågan är av största betydelse både i ett tillväxt- och ett välfärdsperspektiv. I det nyligen avlämnade slutbetänkandet från Regionalpolitiska utredningen redovisas olika alternativ som kan ge en generell kostnadssänkning. Hit hör statlig upphandling av flygtrafiken på vissa linjer. Ett annat alternativ är att reducera Luftfartsverkets avgifter för flygbolagen på vissa sträckor. Detta är mycket intressanta förslag som omgående bör utredas närmare för att ge Gotland rimligare priser på flygtrafik.
Bilkostnader
Bilen är nödvändig för de flesta på Gotland. Under det senaste året har bensinpriset stigit till nya rekordnivåer eftersom OPEC-länderna vill begränsa sin oljeproduktion. Det höga bensinpriset slår extra hårt mot Gotland där många är beroende av bilen för sina arbets- och serviceresor. Vi föreslår att reseavdraget ändras så att det följer prisutvecklingen.
För att kunna arbetspendla är det ofta nödvändigt för småbarnsföräldrar att först resa till en förskola, dagmamma eller annan barntillsyn. På Gotland kan dessa avstånd vara långa och kan i vissa fall dessutom vara orsaken till att t ex en busslinje inte är möjlig att använda. Då sträckan för reseavdrag beräknas bör därför transporten till och från barntillsyn räknas in.
Levande landsbygd kräver att jordbruk kan överleva
Ett livskraftigt och konkurrenskraftigt jord- och skogsbruk är den viktigaste förutsättningen för en levande och lönsam landsbygd. Det går inte att komma ifrån att det ändå är jordbruket som är motorn i all utveckling och överlevnad för landsbygden. Ett livskraftigt jordbruk skapar underlag för andra typer av företag och arbetstillfällen. En grov uppskattning är att mer än hälften av andra företag och arbetstillfällen i landsbygden med närliggande tätorter, är direkt beroende av jordbruket och dess investeringar för sin överlevnad. Det är därför omöjligt att få en framgångsrik landsbygdsutveckling utan att de agrara näringarna blomstrar.
Anslutningen till EU skulle öppna nya marknader och expansionsmöjligheter för en konkurrenskraftig råvaruproduktion och förädlingsindustri genom att produktionen skulle ske på samma villkor som i de övriga medlemsländerna. Men istället för en produktion på samma villkor så belades jordbruket med produktionshämmande avgifter som inte finns i de övriga medlemsländerna. Det har lett till att svenska jordbrukare har den näst lägsta lönsamheten inom EU, endast Portugal har lägre. Jämför man med Danmark så blir skillnaden stor. Där ger ett hektar ca 4 000 kr i överskott mot ca 1 000 kronor i Sverige. Av detta kan man klart se att svenskt jordbruk har en mycket ansträngd lönsamhet i förhållande till andra EU-länder.
EU har i samband med utvidgningen en unik möjlighet att genomföra reformer i jordbrukspolitiken som kommer att prägla hela unionens arbete under lång tid framöver. Det viktigaste är att skapa förutsättningar för att jordbrukaren, som vilken annan företagare som helst, ges möjlighet och frihet att på likvärdiga villkor konkurrera med sina produkter på en konkurrensutsatt marknad. Inriktningen mot konsumenten ska bli klarare. Konsumentens val ska vara avgörande för jordbruksproduktionen, och konsumenternas förtroende för europeiska livsmedel måste ytterligare stärkas.
Detta förutsätter att både svensk och europeisk politik underlättar för små- och nyföretagandet så att även småskaliga alternativ kan växa fram på landsbygden.
Jordbruket har såväl positiva som negativa effekter på miljön. En utmaning för framtiden blir att minska de negativa. Folkpartiet har länge efterlyst att jordbruket mer rättvist behandlas som en näring bland andra.
En annan utmaning blir att med böndernas hjälp öka de positiva effekterna jordbruket har på miljön. Därför är det angeläget med en vidare diskussion om medel att stödja bönderna för deras insatser för ett öppet odlingslandskap och en varierad kulturmiljö.
Det är därför viktigt att frågan om vilka miljöeffekter och miljökostnader som kan kopplas till jordbruket utreds vidare och läggs till grund för en fortsatt reformering av jordbrukspolitiken.
Kultur och fritid på Gotland
Tillgång till kultur och bra fritidsaktiviteter är en mycket viktig förutsättning för att skapa utvecklingskraft och en anda av kreativitet på Gotland. Tillgången till kultur är också en viktig förutsättning för att kunna attrahera och behålla nya landsbygdsinnevånare. Kulturen spelar också en mycket stor roll som ett konkurrensmedel för turismen. Detta är ett påtagligt faktum för Gotland. Kultur är därför ingen lyx, som kan ges lägre prioritet än andra ansträngningar att utveckla landsbygden. De kommunala musik- och kulturskolorna samt biblioteken utgör ofta grundbulten inom kulturen och måste värnas.
Regionalpolitiska medel bör som i dag kunna användas för kulturella inslag på Gotland. Dessa möjligheter kan inrymmas inom länsanslagets ram för projektverksamhet.
Vindkraften
Skall Gotland bli en ekokommun måste grundläggande principer bli kretslopp och hushållning. Samhällsplaneringen måste ta sin utgångspunkt i detta.
Den planerade avvecklingen av kärnkraften till år 2010 medför att energiplaneringen måste inriktas på en växling mot andra energislag och effektivisering av elanvändningen.
Det är dock tveksamt om en fortsatt utbyggnad av vindkraftverken bör ske. Vindsnurrorna innebär ett mycket kraftigt och störande ingrepp i landskapsbilden. En "skog" av höga bullrande snurror med kraftiga rotorblad dominerar helt den omgivande naturen; träd och kyrktorn kan inte hävda sig längre i det gotländska kulturlandskapet.
Vindkraftverken i landet finansieras med ett antal beräkningsbara och några svårkalkylerbara subventioner. Därutöver uppkommer kostnader för nätinvesteringar för att klara de varierande leveranserna från vindkraften. Vindkraftföretagen skall å andra sidan betala en viss anslutningsavgift som dock sannolikt inte täcker den verkliga kostnaden.
Det är oklart om man uppnår samhällsekonomiska vinster av en fortsatt kraftig satsning på vindkraft. Därför måste en ordentlig utvärdering omgående komma till stånd för att få reda på dels lönsamheten i, dels miljökonsekvenserna av en fortsatt satsning. Ytterligare försök med vindkraftverk placerade till havs bör dock göras.
Utbildning på Gotland
Utbildningsnivån hos gotlänningarna blir allt viktigare för att Gotland skall kunna hävda sig och utvecklas. Människor kommer i framtiden att behöva utbilda sig många gånger under sin livstid då metoder, teknik och kunskap snabbt blir inaktuella. För att klara dessa krav måste högre utbildning bli tillgänglig för fler. Tid och plats är de begränsande faktorerna i sammanhanget. Distansutbildning och utlokaliserad högskoleutbildning är en metodik som kan ge fler människor tillgång till högre utbildning och fortbildning.
De regionala högskolornas och universitetens roll för att skapa en regional balans är av största vikt. De ger fler ungdomar möjligheter till högre studier; ungdomar som kanske annars inte skulle studera vidare. Det gäller i hög grad också högskolan på Gotland. Det är av vikt att högskolan satsar på spetsutbildning, som t.ex. konst, för att kvaliteten i utbildningen skall behållas.
Det är speciellt viktigt att olika nätverk kan etableras. När samverkan råder mellan företagaren, grundskolan, komvux, gymnasieskolan och högskolan ökar Gotland som helhet sin kompetens genom att invånarna stärker och moderniserar sina kunskaper.
Statens skolor för vuxna och privata skolalternativ kan i samverkan med gymnasier och komvux i kommuner erbjuda distansutbildningar som ger en mångfald av kurser och kompletteringar samt behörighet till universitetsstudier. Därmed ges även de som av olika skäl inte kan studera på heltid vid komvux och gymnasieskolor goda möjligheter att skaffa sig behörighet för högskole- och universitetsstudier.
Folkhögskolans roll för Gotlands överlevnad kan inte nog betonas. Dess allmänna linjers fjärde år utgör ett värdefullt komplement för dem som vill ha en starkare plattform att stå på innan högskolestudier börjar. Folkhögskolorna är sprungna ur den svenska folkrörelsetraditionen och dess speciella sammanhållning och gemenskap, ofta med en ideologisk grund, och utgör något mycket positivt för många av deras elever. Folkhögskolan på Hemse kan genom sitt internatliv kanske få några elever från Visby att bosätta sig i närheten av skolan efter avslutade studier.
Studieförbunden fyller en stor roll på Gotland. Det är därför viktigt att studieförbunden får de resurser som krävs för att deras verksamhet skall kunna fortsätta.
Folkpartiet har sedan länge arbetat för en högre ersättning via Folkbildningsrådet till folkbildningsverksamhet.
Fler beslut närmare människorna
Den enskilda människan skall ha rätten och makten att fatta beslut över sin vardag. Detta gäller även i regionalpolitken. Ett alltför centralistiskt beslutsfattande är det som allra minst gagnar en god regionalpolitik. Det är därför Folkpartiets regionalpolitik genomsyras av ett underifrånperspektiv, som tar sin utgångspunkt i den enskilde individen. Vår regionalpolitik bygger på närheten till de berörda, på människors känslor för sin bygd och på förmågan till lokal mobilisering när realistiska förhållanden erbjuds.
Gotlands län genomför nu försök med ändrad regional ansvarsfördelning. Därför bör lagen om försöksverksamhet med ny regional samhällsorganisation från 1996 ändras så att det klart framgår att Gotland har huvudansvaret för sin regionala utvecklingsplanering. De undantag som gäller för Gotlands ansvar som självstyrelseorgan som finns i dag bör ses över. NUTEK:s rätt att utfärda föreskrifter för redovisningen av den regionala utvecklingsstrategin bör utgå för Gotlands del.
Den oklara rollfördelningen mellan statens uppgifter och Gotlands uppgifter som självstyrelseorgan smittar också av sig i regeringens eget arbete. I regleringsbrev och andra meddelanden uttrycker regeringen från gång till gång olika meningar om vad som är länsstyrelsens uppgift i förhållande till Gotland som självstyrelseorgan. Detta skapar för medborgarna en motsägelsefull bild av vem som egentligen har ansvaret och skall bestämma.
Det är ett viktigt demokratiskt krav att samhällsorganisationen blir tydlig för medborgarna. Staten måste därför inse att de gotländska politikerna bör få utrymme för att forma en egen regional politik istället för att administrera en statlig regionalpolitik.
Det är rimligt att Gotlands kommun får kalla sig region för att på ett enkelt och tydligt sätt markera det utökade ansvar man faktiskt fått.
Stockholm den 3 oktober 2000
Helena Bargholtz (fp)