1 Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen begär att regeringen återkommer till riksdagen med en samlad nationell målsättning för hur strukturfonderna skall användas och hur effektiv kontroll och utvärdering skall ske.
2. Riksdagen begär att regeringen gör en samlad utvärdering av strukturfondernas effekter på: jämställdhet, långsiktigt hållbar utveckling, sysselsättning, regional obalans och kostnadseffektivitet.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att den i sin årliga skrivelse om verksamheten i Europeiska unionen redovisar hur mycket resurser som anslagits och utbetalats från EU, staten, landstingen, kommunerna och näringslivet samt i vilken utsträckning det påverkat den ordinarie verksamheten.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att den skall identifiera de förhållanden där olikheter i Sveriges och EU:s förvaltningskultur blir ett hinder för regional utveckling.
2 Inledning
Sverige har just avslutat en programperiod för EU:s strukturfonder, perioden 1995-1999. Mycket resurser har tagits i anspråk för genomförandet. Ett villkor för att medel från fonderna skall betalas ut är att de medfinansieras av svenska offentliga medel samt i vissa fall privata medel. Reglerna för strukturfonderna blir följaktligen styrande för en betydande andel nationella medel. Målsättningen för strukturfonderna antas av EU, även om det finns plats för nationell och regional påverkan.
Strukturfonderna har administrerats av flera olika myndigheter och instanser, både här i landet och inom EU. Speciella organisationer har byggts upp för hanteringen. En rad delutvärderingar är gjorda, med skiftande resultat. Utvärderingar och uppföljningar är gjorda av både de administrerande myndigheterna och i viss mån även av utanförstående aktörer.
3 Strukturfondernas organisation
Strukturfonderna är EU:s viktigaste instrument för att motverka regionala skillnader i ekonomisk utveckling inom unionen, i syfte att öka den ekonomiska och sociala sammanhållningen mellan medlemsländerna. För EU:s samtliga program skall också jämställdhet och långsiktigt hållbar utveckling vara styrande. Samma målsättning får väl då anses gälla inom landets gränser. Sverige har nu genomfört en programperiod, 1995-1999. Ett antal delutvärderingar har gjorts, och endast ett fåtal är slutförda. En ny programperiod, 2000-2006, har tagit sin början, även om indelningen i olika målområden skiljer sig från den första.
Från och med Sveriges inträde i Europeiska unionen 1995 styrs statens insatser för landets olika regioner i stor utsträckning av EU:s regelverk. Sverige tilldelades för åren 1995-1999 cirka tolv miljarder kronor ur strukturfonderna. Huvuddelen av medlen finansierade olika s.k. mål. En mindre del, cirka en miljard kronor, användes för s.k. gemenskapsinitiativ.
Den största delen av strukturfondernas medel, ca 90 %, går till olika s.k. målområden. Under 1995-1999 fanns det sju målområden, varav Sverige fick del av alla utom mål 1. Varje mål hade sitt särskilda syfte:
- Mål 2: Omvandling av regioner som drabbats av industriell tillbakagång.
- Mål 3: Bekämpning av långtids- och ungdomsarbetslöshet.
- Mål 4: Kompetensutveckling av anställda som hotas av arbetslöshet.
- Mål 5a: Omstrukturering och modernisering av lantbruk och fiske.
- Mål 5b: Utveckling av landsbygdsområden.
- Mål 6: Utveckling av glest befolkade områden.
Av strukturfondsmedlen används cirka nio procent för så kallade gemen- skapsinitiativ som initieras av kommissionen och som omfattar insatser inom ett antal sakområden gemensamma för hela unionen:
- Interreg II: Gränsregionalt samarbete och transnationellt samarbete när det gäller regional utvecklingsplanering.
- Leader II: Ekonomisk utveckling av landsbygden.
- Employment: Öka jämställdheten på arbetsmarknaden samt förbättra möjligheterna till arbete för arbetshandikappade, utsatta grupper och ungdomar.
- Adapt: Skapa nya arbetstillfällen, stärka företagens konkurrensförmåga och underlätta kompetensutveckling.
- Konver: Bidra till ekonomisk utveckling i regioner som sedan länge är starkt beroende av försvarsmakten.
- Urban: Stöd till utsatta stadsområden och förorter.
- SME: Skall öka de små och medelstora företagens konkurrenskraft.
- Pesca: Främja en ökad variation inom näringslivet på orter som varit starkt beroende av fiskenäringen.
Tre av målen, mål 2, mål 5b och mål 6, var knutna till geografiskt avgränsade områden. Övriga strukturfonders målsättningar gäller hela landet.
4 Beslutande instanser i Sverige
Det finns alltså en mängd olika strukturfonder, som delvis även går in i varandra. För att styra och övervaka fondernas medelstilldelning finns en ganska splittrad och svåröverskådlig organisation.
Varje strukturfond hanteras inom EU av ett generaldirektorat, GD. I Sverige är ansvaret uppdelat på flera myndigheter:
- NUTEK: Mål 2 och 6, samt Interreg II, Konver, SME och Urban.
- AMS: Mål 3.
- Svenska EU-programkontoret: Mål 4, Employment och Adapt.
- Glesbygdsverket: Mål 5b och Leader II.
- Jordbruksverket: Mål 5a.
- Fiskeriverket: Mål 5a och Pesca.
Sverige har valt en decentraliserad beslutsorganisation när det gäller beslut om EU-medel. Beslut om tilldelning av medel till projekt sker generellt sett regionalt. För de geografiska målen fanns under föregående period regionala beslutsgrupper med företrädare för delar av det partnerskap som en gång var med och tog fram programdokumentet. I beslutsgrupperna fanns bl.a. representanter för kommuner, landsting, länsstyrelser samt länsarbetsnämnder. Beslutsgrupperna fattade beslut om EU-medlens användning till nationella stödsystem eller enskilda projekt. För mål 3 fattade länsarbetsnämnden beslut i samverkan med en särskilt inrättad regional kommitté. För mål 4 hade Svenska EU-programkontoret utsett regionala samordnare i varje län som fattade beslut om enskilda projekt med stöd av en regional plan och ett regionalt partnerskap.
För varje mål- och gemenskapsinitiativprogram finns det också en s.k. övervakningskommitté som ansvarar för uppföljning och utvärdering av hur respektive program genomförs. Här ingår representanter på regional och nationell nivå samt företrädare från EU-kommissionen. Kommittéerna ansvarar bl.a. för att det görs en opartisk utvärdering av programmet. Den skall också godkänna alla ändringar i programmet.
Skall dessa beslutsgrupper och kommittéer kunna vara styrande så måste det också finnas en bred kunskap, inte bara om ekonomi och sysselsättning, utan också om jämställdhet och hållbar utveckling. Det räcker inte att granska i efterhand utan dessa frågor måste lyftas fram redan vid planeringen.
5 Nationell samordning och ansvar
Under den föregående programperioden hade NUTEK det nationella samordningsansvaret för strukturfonderna i Sverige, vilket bl.a. innefattade att lämna rapporter till regeringen och kommissionen samt att samordna administrativa rutiner och information. Vidare var NUTEK ansvarigt för utbetalning av medel ur den regionala fonden. Dessutom svarade NUTEK under perioden 1995-1999 för sekretariatsfunktionen åt totalt 16 övervakningskommittéer, varav sex inom Interreg II.
När det gällde utbetalningar från de övriga tre fonderna hade följande myndigheter ansvaret: Arbetsmarknadsstyrelsen (socialfonden), Jordbruksverket (jordbruksfonden) och Fiskeriverket (fiskefonden). De är s.k. fondansvariga myndigheter. När det gäller gemenskapsinitiativet Interreg II var det fem länsstyrelser som var fondansvariga myndigheter. I ansvaret ligger också att svara för finansiell kontroll, intern revision och rapportering till regeringen och kommissionen.
6 Övergripande uppföljning
Enligt regeringens uppdrag till Statskontoret 25 mars 1999 skulle de ge en samlad bild om och hur målen i strukturfondsprogrammen har uppnåtts samt hur de har utvärderats. Syftet med analysen var att ge ökade förutsättningar för bättre och effektivare utvärderingar av strukturfondsprogrammen.
Statskontorets uppdrag presenterades i Mittutvärderingar av strukturfonderna som lämnades till regeringen i december 1999, vari man kan utläsa en hel del om metodiken kring utvärderingarna. Där finns också ett förslag om att inrätta en kommitté som skall ha ett övergripande nationellt ansvar för utvärdering och måluppfyllelse av strukturfonderna. Vänsterpartiet anser detta vara ett bra förslag under förutsättning att dess uppgift kompletteras med ansvaret för att alla de faktorer som skall vara styrande för medlens utbetalning finns med redan vid planeringen. Vidare har NUTEK under den gångna programperioden haft flera olika roller utöver det nationella samordningsansvaret. Vänsterpartiet menar att samordningsrollen måste renodlas och innehas av en speciell instans. Med anledning av vad som här anförts bör riksdagen begära att regeringen återkommer med en samlad nationell målsättning för hur strukturfonderna skall användas och hur effektiv kontroll och utvärdering skall ske.
7 Utvärdering av strukturfondernas effekter
Vad gäller strukturfondernas effekter anger ovannämnda utredning att de inte kan redovisas. Effekter har inte kunnat mätas i mittutvärderingarna.
I en skrivelse från NUTEK 26 augusti 2000 (Dnr 3M0-2000-3231) anges i alla fall följande siffror vad gäller mål 2, 5b och 6. Fattade beslut har i de beviljade ansökningarna uppgivit att det skall skapa eller bevara 70 000 nya arbetstillfällen. Av de hittills slutredovisade projekten bedöms 28 000 ha skapats eller bevarats. Projekten förväntas enligt ansökan och beslut bidra till 12 000 nya företag och de hittills slutredovisade projekten bedöms ha bidragit till 4 900 företag. Ingenting nämns om effekterna vad gäller jämställdhet, långsiktigt hållbar utveckling eller regional obalans.
Av de utvärderingar vi kunnat ta del av har många länsstyrelser och kommuner inte kunnat avsätta tillräckligt med resurser eller säger sig ha saknat kunskap för att göra kvalificerade utvärderingar. I en regional delutvärdering av 5b konstateras t.ex. att det, trots att jämställdhetsmålet är centralt i de olika strukturfonderna, finns en tendens att de olika aktörer som hanterar program och projekt ofta närmar sig detta område med okunskap och låter sina egna föreställningar styra utan kritisk granskning. Det saknas ofta en precisering av jämställdhetsmålen vilket har fått till resultat att kvinnor underordnas män som grupp. Detta ger strukturella och demografiska orättvisor som orsakas av att makten är könsrelaterad. I de utvärderingar som gjorts har man inte lyckats integrera ett maktperspektiv i jämställdhetsanalysen, något som får anses som allvarligt med tanke på att jämställdhetsperspektivet är prioriterat av regeringen. Inför kommande programperioder är det nödvändigt med en högre kvalitet på både utvärderingar och uppföljningar, så att jämställdhetsperspektivet genomsyrar hela processen.
Även när det gäller långsiktigt hållbar utveckling är erfarenheterna de samma. Av de redovisningar Vänsterpartiet haft tillgång till har det varit svårt att se att hållbar utveckling skulle vara en viktig princip för att en ansökan skulle beviljas. Detta trots regeringens uttalade ambitioner att vara en föregångare på miljöområdet och även när det gäller hållbar utveckling. Om hållbar utveckling verkligen skall genomsyra alla beslut måste dessa frågor in tidigt i processen.
Slutligen är ett av huvudmålen för strukturfonderna att motverka regional obalans. Här måste man ta in aspekter inte bara på europeisk nivå. Även på nationell nivå måste det vara ett uttalat mål att strukturfonderna skall bidra till att skapa balans inom de regioner där medlen fördelas. Risken är annars att resurserna koncentreras till de större orterna. Vid en framtida utvärdering är det viktigt att väga in även denna faktor.
Nu är programperioden slut och det borde finnas förutsättningar för att göra utvärderingar av effekterna. Av vad som i motionen anförs begär riksdagen att regeringen gör en samlad utvärdering av strukturfondernas effekter på jämställdhet, långsiktigt hållbar utveckling, sysselsättning, regional obalans och kostnadseffektivitet.
8 Olikheter i Sveriges och EU:s förvaltningskultur
Det finns naturligtvis skillnader i olika länders förvaltningskultur. Det är inget problem i sig, tvärtom kan man lära av varandras olika sätt att lösa problem. Med strukturfonderna blir det dock lite annorlunda eftersom EU:s regelverk till stora delar blir överordnad den nationella. Eftersom strukturfonderna administreras av svensk förvaltning som har sin ordinarie verksamhet efter nationella bestämmelser blir det ofrånkomliga krockar.
Som exempel kan nämnas att Strukturfondsdelegationen, som har att fördela medel inom mål 1 i norra Sverige, kräver konsensusbeslut. Delegationen är politiskt tillsatt och ansvar kan utkrävas av de valda. När så är fallet är det i svensk förvaltningstradition mycket ovanligt att det krävs konsensus för ett beslut.
Ett annat exempel är hur momsen skall hanteras i strukturfondsprojekt. Det svenska skattesystemet och strukturfondsförordningarna innehåller regler som inte harmoniserar med varandra. Det finns exempel på att projekt, utifrån verksamhetens innehåll, behandlas som momspliktiga medan en revidering i efterhand visar att samma projekt inte är momspliktigt. Projektägaren blir då tvingad att betala den avdragna momsen utan att kunna rekvirera den från strukturfonderna eller de statliga medfinansiärerna. Det är helt otillfredsställande ur rättssäkerhetssynpunkt och hämmar utvecklingsarbetet som bedrivs med hjälp av strukturfonderna. Därför bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening att den skall identifiera de förhållanden där olikheter i Sveriges och EU:s förvaltningskulturer blir ett hinder för regional utveckling.
9 Finansiering
Totalt beslutat belopp för strukturfondernas programperioden 1995-1999 uppgår per den 30 april 2000 till 34 190 miljarder kronor. EU svarar för 11 999 miljarder kronor, nationell offentlig finansiering utgör 16 152 miljarder kronor och näringslivet bidrar med 6 029 miljarder kronor (NUTEK, Dnr 3M0-2000-3231).
En viktig fråga i detta sammanhang är att analysera varifrån de svenska offentliga medlen kommer och vilka åtgärder som eventuellt inte har gjorts på grund av att medel reserverats för framtida EU-projekt. Antingen har nya resurser avsatts direkt för detta ändamål eller också så har resurser som varit tänkta att ingå i den ordinarie verksamheten bundits upp för att kunna användas som delfinansiering av kända eller tillkommande EU-projekt. I en sammanhållen analys av strukturfonderna måste det tydligt framgå om nedskärningar i ordinarie offentlig verksamhet har fått betala medfinansiering av tidsbegränsade EU-projekt. Till följd härav bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening att den i sin årliga skrivelse om verksamheten i Europeiska unionen anger hur mycket resurser som anslagits och utbetalats från EU:s strukturfonder, staten, landstinget, kommunerna och näringslivet samt i vilken utsträckning det påverkat den ordinarie verksamheten.
Stockholm den 30 september 2000
Willy Söderdahl (v)
Murad Artin (v)
Berit Jóhannesson (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Lars Ohly (v)
Stig Sandström (v)
Gunilla Wahlén (v)
Eva Zetterberg (v)