Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tillsättandet av en utredning som skall komma med förslag om hur del av vattenkraftsvinsten via fonder skall användas för regional tillväxt. Brist på riskkapital i glesbygd
Regionalpolitiska utredningens slutbetänkande (SOU 2000:87) anger regional tillväxtpolitik och regional välfärdspolitik som ett övergripande mål för den framtida regionalpolitiken. Regional tillväxtpolitik är den övergripande politiken som inrymmer både den regionala stimulanspolitiken och den regionala strukturpolitiken.
Som medel för att främja den regionala stimulanspolitiken finns sedan decennier bl.a. olika former av stöd, bidrag och lån och lånegarantier. Den regionalpolitiska utredningen har efter noggranna analyser bl.a. funnit att mer generella stöd och bidrag är att föredra framför selektiva. I betänkandet konstateras även att lån och lånegarantier bidrar på lång sikt till lokalutveckling och högre variation av bärkraftiga småföretag samt fler stadigvarande arbetstillfällen än vad exempelvis sysselsättningsbidraget gör.
Tillväxten i Sverige är hög, ja mycket hög i internationell jämförelse. Men tillväxten är mycket olika i olika delar av landet. Skillnaderna har en geografisk variation. Ju längre från en välfungerande arbetsmarknad och ju glesare befolkningen är desto lägre är tillväxten, på många av dessa platser finns ingen tillväxt alls. Nyföretagande, sysselsättning och arbetslöshetssiffrorna visar även samma utveckling, dvs. att nyföretagandet och sysselsättningen minskar samtidigt som arbetslösheten ökar.
En mycket samstämmig förklaring till denna utveckling är bristen på kapital på lands- och glesbygd. Såväl företagare som kommunföreträdare ser riskkapitalfinansiering som en mycket viktig fråga. Många små företag på lands- och glesbygd uppger att de har svårt att klara av att finansiera sitt behov av riskkapital. Den svenska kreditmarknaden uppfattas inte fungera tillfredsställande för mindre tillväxtföretag i stödområdena. Kvinnor uppger generellt sett lånesituationen som särskilt problematisk.
Återinvestera vattenkraftsvinsterna regionalt
Det borde vara möjligt att från en liten del av vinsterna från vattenkraften avsätta medel till utvecklingsfonder vars främsta uppgift är att stimulera omvandlingsprocessen av företags- och samhällsstrukturer för en uthållig utveckling och välfärd i de regioner som i dag har stora svårigheter att klara detta.
Även tidigare utredningar bl.a. Heurgrenska utredningen har konstaterat att bristen på kapital är ett stort problem för vissa regioner.
I regeringens proposition "Regionaltillväxt för arbete och välfärd" (prop. 1997/98:62) redogörs för att det övergripande målet för den regionala näringspolitiken skall ske utifrån de förutsättningar som finns i regionen. Detta skall bidra till fler växande företag och fler arbetstillfällen för kvinnor och män.
Vid ett flertal tillfällen har riksdagen behandlat förslag om att återföra en liten del av vinsten från vattenkraftens vinster till de kraftproducerande länen. Vänsterpartiet har tidigare i motioner (1997/98:A47, 1999/2000:N252 föreslagit att frågan skall utredas med detta syfte.
Förslagen har bred folklig förankring och bygger på ett stort behov hos småföretagen av kapital i stödområdet. Berörda kommuner (46) har i en sammanslutning - Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner - gjort analyser och kommit fram med förslag till agerande från statens sida. Föreningen arbetar tillsammans över partigränserna.
Utredning om återbäring och tillskapande av utvecklingsfonder
I den regionalpolitiska utredningens betänkande finns ett uttalat stöd för att inte avfärda möjligheten att, även inom detta område, koppla statliga intäkter till geografisk användning. Vänsterpartiet har tillsammans med c, mp och kd i våra olika yttranden samstämmigt påtalat att denna fråga inte är tillräckligt genomlyst och förordat en utredning. Syftet skall enligt Vänsterpartiet vara att skapa en utvecklingsfond för finansiering och lån till mindre tillväxtföretag, nyföretagande och utvecklingsinsatser i stödområden.
En återföring av en liten del av vattenkraftsvinsten hos kraftföretagen bör ske till de regioner som efter stora omstruktureringar av näringsliv och arbetsmarknad och ingrepp i naturen har producerat billig förnybar energi till hela Sverige. Dessa regioner har idag lägre tillväxt än övriga landet och befinner sig i en mycket utsatt situation som motverkar regional balans. De resurser som skulle skapas för att bilda en riskkapitalfond skall ligga under demokratisk kontroll vars ändamål är att vara ett komplement till lokala och regionala riskkapitalfonder. De ska bidra till att täcka ett behov av litet kapitalbehov för att verka för en stabil och dynamisk framtid i de utsatta regionerna.
Stockholm den 2 oktober 2000
Gunilla Wahlén (v)
Hans Andersson (v)
Sture Arnesson (v)
Lennart Beijer (v)
Britt-Marie Danestig (v)
Stig Eriksson (v)
Lennart Gustavsson (v)
Kalle Larsson (v)
Camilla Sköld Jansson (v)
Karin Svensson Smith (v)
Lennart Värmby (v)
Carlinge Wisberg (v)