Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en förseningsavgift snarast bör införas för nätbolag som missköter sin skyldighet att inom fem arbetsdagar bekräfta eller anmärka på ett leverantörsbyte.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att nätbolagens faktura till kunden klart och entydigt skall innehålla all den information som behövs för att genomföra ett smidigt byte av elleverantör.
Kostnadsfria elleverantörsbyten
Miljöpartiet de gröna var länge det enda riksdagsparti som förespråkade att bytet av elleverantör skulle vara kostnadsfritt och kunna genomföras med kort varsel. När fler partier anslöt sig till Miljöpartiets linje kunde en enhällig riksdag slopa den ineffektiva sammankopplingen mellan bytet av elleverantör och installation av en timregistrerande elmätare. Därmed behövde konsumenterna inte längre betala 2.500 kronor för en ny elmätare för att sex månader senare kunna byta elleverantör.
Fallande elpriser gynnar skatteväxling
Från den 1 november 1999 är det nu möjligt att byta elleverantör utan kostnad och med endast en månads varsel. Detta har fått positiva konsekvenser. För det första har hushållens elpriser fallit, vilket har ökat utrymmet för höjda energiskatter och bidragit till ett genombrott för den gröna skatteväxlingen. I budgetöverläggningarna har Miljöpartiet nu fått igenom en höjning med 11% av skatten på el för hushåll, från 16,2 till 18,0 öre per kWh. Totalt omfattar den gröna skatteväxlingen i budgetpropositionen 3,35 miljarder kronor. För det andra har allt fler hushåll valt att byta till en elleverantör som kan leverera miljömärkt el. Sedan 1996 miljömärker Naturskyddsföreningen el som levereras från vindkraftverk, biobränslen och solenergi samt vattenkraft som byggt ut före 1996. Märkningen är ett sätt att med hjälp av marknaden skapa ett resurssnålare samhälle.
Endast 10 % har bytt leverantör
Tyvärr är det emellertid fortfarande alltför få hushåll som har valt att byta elleverantör. Enligt en studie genomförd av Riksrevisionsverket är det endast 10% av hushållen som har valt att genomföra ett byte. Bland låginkomsttagarna är det bara 3% som har bytt. Att andelen låginkomsttagare är så liten beror delvis på att villaägare, med större elförbrukning, har mer att vinna på att byta elleverantör. Samtidigt var syftet med elmarknadens avreglering att göra det möjligt för alla att byta elleverantör. Dessa låga siffror kan enligt RRV jämföras med det faktum att nästan vart fjärde hushåll har valt ett annat telebolag än Telia i samband med förvalsreformen.
Skynda långsamt, sa ministern
Mot denna bakgrund är det särskilt viktigt att det nu raskt vidtas åtgärder för att underlätta ett smidigt byte av elleverantör. Miljöpartiets riksdagsledamot Lars Ångström ställde redan i april i år en fråga till näringsministern gällande nätbolag med bristande rapportering. I frågan påtalades att ett stort antal nätbolag inte uppfyller sina rapporteringsskyldigheter, vilket har skapat allvarliga problem för reformen. Nätbolagen brister bl.a. i sin skyldighet att inom fem arbetsdagar bekräfta eller anmärka mot ett leverantörsbyte och att senast den 15:e i varje månad redovisa s.k. andelstal till balansansvarig och/eller elleverantören. Detta problem drabbar både kunderna och de nya elleverantörerna. Förklaringen till dessa brister kan vara att nätbolagen ofta är intimt kopplade till de befintliga elleverantörerna och inte önskar att kunden byter leverantör. Frågan anknöt slutligen till Svenska kraftnäts skrivelse av den 22 februari 2000, där myndigheten föreslår att "det införs någon form av sanktion för sådana företag som ej uppfyller föreskrifterna".
I sitt svar ville dock näringsministern först remittera Energimyndighetens rapport och "utifrån remissinstansernas synpunkter ta ett samlat grepp om de frågor som lyfts fram i rapporten, inklusive frågan om behovet av sanktioner". Ministern ville också säkerställa att "företagen har fått en rimlig tid på sig för att anpassa sina system till de nya förutsättningarna". Ministern underströk avslutningsvis att regeringen vill "skynda långsamt i denna fråga".
Sex månader senare kan vi nu konstatera tre saker.
Maskande nätbolag demoraliserar marknaden
För det första har ett antal remissyttranden på rapporter från Energimyndigheten understrukit behovet av en förseningsavgift för de nätbolag som inte uppfyller regelverkets rapporteringskrav. Bland dem återfinns bl.a. Konkurrensverket, som menar att "exempelvis en förseningsavgift kan vara ett väl avvägt instrument för att bättre motivera nätföretagen att sköta sin rapportering mot såväl Svenska Kraftnät som mot elleverantörer inom stipulerade tidsgränser". Ett annat exempel är Villaägarnas Riksförbund, som skriver: "Att nätbolag, som ej sköter sina ålagda skyldigheter, fortsättningsvis kan göra detta utan ingripande från Energimyndigheten är på sikt utomordentligt demoraliserande för de skötsamma bolagen."
För det andra framgår av remissyttrandena att detta inte primärt är ett övergående systemproblem utan ett attitydproblem kopplat till en olycklig incitamentstruktur. Oberoende Elhandlare pekar på det faktum att många nätbolag är i ett koncernförhållande till den befintliga elleverantören och konkluderar att "därför finns ett inbyggt motstånd mot att på ett smidigt sätt medverka till ett leverantörsbyte". Energimyndigheten beskrev problemet redan i sin första rapport till regeringen den 3 mars 2000, där det konstaterades att de nätföretag som har en hög ambitionsnivå och sköter sin rapportering inte tjänar något på detta, medan de som missköter sig orsakar merarbete och kostnader för elhandlare och balansansvariga utan att själva drabbas. Energimyndigheten skrev i rapporten: "Det saknas så att säga en naturlig mekanism som gör det lönsamt för nätföretagen att tillhandahålla den information som är nödvändig för en fungerande elmarknad i konkurrens."
Snabb lösning nödvändig
För det tredje väljer Energimyndigheten att ducka i frågan. Energimyndighetens andra rapport till regeringen den 15 maj 2000 är full av beskrivningar av allvaret i situationen: "Hittills har leverantörsbyten i många fall präglats av omfattande fördröjningar... Energimyndigheten anser att om de nuvarande problemen inte löses snabbt riskerar de syften som låg bakom riksdagens beslut om schablonberäkning att inte förverkligas... Reformens och elmarknadens trovärdighet kan skadas om inte situationen snabbt förbättras." Men det sägs inte mycket mer om lösningar än att "Energimyndigheten avser att skärpa sin tillsyn för att säkerställa att regelverket efterlevs".
Med två konkreta åtgärder kan krånglet i samband med bytet av elleverantör reduceras dramatiskt.
För det första bör Energimyndigheten så snabbt som möjligt införa en förseningsavgift för de nätbolag som inte uppfyller regelverkets krav om att inom fem dagar antingen bekräfta eller anmärka på ett leverantörsbyte. På så vis skapas den "naturliga mekanism" som Energimyndigheten själv efterlyser.
För det andra bör Energimyndigheten kräva, med föreläggande kombinerat med vite, att nätfakturan klart och entydigt skall innehålla all den information som behövs för att genomföra ett byte av elleverantör.
Problemet gäller framför allt att den s.k. anläggningsidentitet som regelverket kräver skall anges i samband med bytet. Dels är det ett vanligt förekommande problem att anläggningsidentiteten överhuvudtaget inte återfinns på nätfakturan. Dels är problemet begreppsförvirring. När anläggningsidentiteten faktiskt anges, kallas den inte alltid "anläggningsidentitet" utan såväl "leveransidentitet" som "abonnentnummer" och "produktnummer" - och den sammanblandas ofta med begreppet "mätarnummer"!
Energimyndigheten skriver i sin andra rapport: "Eftersom aktörerna har haft ett gemensamt intresse av att uppgifterna sprids kan redan konstateras att företagen börjat ta fram fakturor med tydlig information om vilka uppgifter som krävs vid leverantörsbyte." Detta antagande kan tyckas naivt mot bakgrund av att problemet uppenbarligen inte har lösts på frivillighetens väg under de nästan fem år det hittills varit möjligt att byta elleverantör.
Stockholm den 2 oktober 2000
Ingegerd Saarinen (mp)