Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att lagförslag och myndighetsföreskrifter som påverkar företagens villkor alltid skall föregås av en närmare konsekvensanalys rörande effekterna.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att den s.k. Småföretagsdelegationens återstående förslag skall genomföras under innevarande mandatperiod.
Motiv för mitt förslag
De flesta politiska och ekonomiska bedömare synes vara ense om att huvuddelen av den sysselsättningstillväxt som måste till för att råda bot på den höga arbetslöshet som alltför länge plågat så många enskilda individer och landet i sin helhet skall ske inom den enskilda sektorn.
Regeringen utger sig för att vilja föra en modern politik för högre tillväxt, ökad utbildning och dynamiska storstäder och skapa förutsättningar för full sysselsättning. Regeringen vill att en politik för ökad tillväxt formuleras i aktivt samarbete med det svenska näringslivet och att ett fortsatt stort nyföretagande skall kombineras med bra möjligheter för företag att växa och utvecklas.
Regeringen har dessutom - för att om möjligt lägga kraft bakom orden - genom en sammanslagning av fyra departement skapat ett stort "super- departement" för en mera samordnad tillväxtpolitik.
Regeringen tillsatte under den föregående mandatperioden - efter upprepade påtryckningar från näringslivet - en småföretagsdelegation under ordförandeskap av ett kommunalråd (s) med uppdraget att lägga fram konkreta förslag till förbättringar och förenklingar framför allt för småföretagsamheten. Arbetet inom delegationen har bedrivits målmedvetet, grundligt och konsekvent i nära och aktiv samverkan med företrädare för de små och medelstora företagen samt olika experter på dessas speciella problematik. Småföretagsdelegationen presenterade 1998 i sitt slutbetänkande en katalog om drygt ett 70-tal konkreta åtgärder som verkningsfullt och snabbt skulle förbättra småföretagens existens- och tillväxtvillkor. Något behov av ytterligare utredningar utöver de som delegationen gjort, eller som gjorts tidigare av andra beredningar, synes f n därför icke föreligga. Men hittills har blott ett 10-tal av dessa förslag omsatts i praktiken.
Det finns också mycket goda skäl för regeringen att noggrannare studera konsekvenserna för näringslivet av kommande lagförslag som berör företagen och företagsamhetens villkor. En sådan skyldighet att göra konsekvensanalyser bör åligga regeringen och även kunna innefatta förslag om alternativa åtgärder till en lagreglering. Den s k Simplexförordningen ålägger redan verk och myndigheter att göra en närmare analys av tänkbara ekonomiska och andra effekter innan föreskrifter och tolkningsanvisningar utfärdas. Resultatet av Simplexgruppens arbete har hittills dock varit mycket magert.
Nu gäller det att gå från ord till handling då dröjsmål snarare varit regel än undantag. En god början vore därför att successivt och systematiskt under den innevarande mandatperioden genomföra de återstående av Småföretagsdelegationen framlagda konkreta förslagen. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.
Stockholm den 2 oktober 2000
Henrik S Järrel (m)