Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tillsättandet av en arbetsgrupp för att följa upp och föreslå åtgärder om statsstödets användning i callcenterföretag. Ny bransch
Över 7 000 personer beräknas arbeta inom "uppdragstagande callcenter". Branschen är ny och brister finns. Många företag är lokaliserade i gamla industrilokaler på orter med hög arbetslöshet, lokalerna är anpassade till annan verksamhet än callcenter. Det är också vanligt att personal noga övervakas, detaljerade kontroller över olika arbetsmoment skapar stress och olust. Flera olika kortvariga anställningsformer används. Sjukfrekvensen är oroande hög i vissa företag.
Olika löneformer förekommer däribland provisionsavtal och timlön. Företag utan kollektivavtal har oftast lägre lön jämfört med företag där avtal finns. Det största problemet, enligt fackförbundet HTF (Handelstjänstemannaförbundet), för de timavlönade som är behovsanställda är att inkomst faller bort vid röda dagar, tider då företaget stänger eller av annan anledning inte erbjuder jobb.
Fackliga organisationer har också påpekat att företagare ofta saknat tillräckliga kunskaper för att leda och driva företag. Ibland saknas kollektivavtal. Vid okunskap upplevs lagar och avtal som krångligt och tungrott.
I och med att många företag lokaliseras till orter med hög arbetslöshet kan man erhålla statliga bidrag. Det är viktigt att de statliga bidragen understöder en positiv utveckling av näringslivet och att krav som ställs i lagar och avtal följs. Bidrag kombinerat med dåliga anställningsvillkor kan leda till osund konkurrens och social dumping. Inte minst viktigt är det att Arbetsmiljölagens krav om att arbetsförhållandena skall anpassas till människors olika förutsättningar i fysiskt och psykiskt avseende följs.
Vi anser att en arbetsgrupp bör tillsättas för att utvärdera de företag som erhåller statsstöd, hur lagar och kollektivavtal följs, om osund konkurrens förekommer, regionalpolitiska konsekvenser, om det blir stadigvarande sysselsättning. Arbetsgruppen bör också få i uppdrag att komma med förslag när det gäller villkoren för statsstöd utifrån denna utvärdering. Representanter för arbetsmarknadens parter bör vara representerade i arbetsgruppen. Vi förutsätter också att Integritetsutredningen kommer med förslag som stärker den personliga integriteten för löntagare.
Stockholm den 30 september 2000
Gunilla Wahlén (v)
Camilla Sköld Jansson (v)