Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Östersjömiljarden och jämställdheten. Motivering
Hösten 1998 fattade riksdagen beslut om den andra Östersjömiljarden för näringslivsutveckling i Östersjöregionen 1999-2003. Syftet är att genomföra åtgärder i samarbete med länderna i Östersjöregionen. Ett instrument i en ny regional näringspolitik är regionala tillväxtavtal. Målet är att utifrån regionala förutsättningar stimulera en hållbar ekonomisk tillväxt som kan bidra till fler och växande företag och öka sysselsättningen för både kvinnor och män.
I regeringens riktlinjer till statligt finansierade organ som ska medverka i överläggningar om medfinansiering av regionala tillväxtavtal sägs att könsperspektivet ska beaktas i avtalets olika delar. Eftersom några närmare anvisningar om tillämpning av "mainstreaming" (beaktande av jämställdhetsfrågor i alla delar) inte givits, går det trögt med jämställdheten. Vid utvärderingen av tillväxtavtalen konstaterades att praktiskt taget alla avtal var ofullständiga på jämställdhetsområdet. "Mainstreaming" skulle vara en strategi för att synliggöra olika förhållanden och villkor för kvinnor och män, pröva varje fråga som berör individer från ett jämställdhetsperspektiv samt analysera konsekvenserna av hur förändringar kan tänkas utfalla för kvinnor respektive män.
Variationer mellan länen
Jämtlands och Västerbottens län uppmärksammar i analyserna att olika villkor gäller för kvinnor och män. Länen lyfter fram strukturella orsaker som förklarar varför villkoren på arbetsmarknaden är olika för män och kvinnor. Norrbottens län konstaterar att företagsstöd oftast är utformade för att passa manligt dominerande branscher och näringar. Risker ses i att utvecklingen av nya näringar hindras och att kompetensutvecklingen går i fel spår om inte ett jämställdhetsperspektiv läggs på tillväxtarbetet. Östergötlands län har jämställdhetsperspektiv i alla åtgärder av tillväxtavtalen. Där anges på vilket sätt jämställdhetsfrågan ska hanteras och inte enbart att den ska beaktas. Mät- och uppföljningsbara nyckeltal för jämställdhetsanalyser och nyckeltal för jämställdhet har utarbetats.
Stockholms län har utarbetat särskilda riktlinjer för jämställdhet inom de regionala tillväxtavtalen. Inom ramen för tillväxtavtalen samarbetar följande länsstyrelser i någon form med länderna kring Östersjön: Stockholm, Östergötland, Södermanland, Kalmar, Blekinge, Skåne och Västra Götaland. De frågor som Länsstyrelsen i Stockholms län ställer borde vara aktuella för alla länsstyrelser i detta arbete: Bidrar projektet till att öka jämställdheten och bryta könsuppdelningen inom olika yrken, branscher och olika nivåer? Har projektet formulerats utifrån både kvinnors och mäns kompetens och behov, dvs vilka värderingar, normer och kvalitetsmått styr projektet? Grundas projektet på analyser från ett jämställdhetsperspektiv? Hur ser resursfördelningen ut mellan könen? Finns en allsidig representation?
Framtidens dynamiska region
Östersjöområdet förväntas i framtiden bli en av Europas mest dynamiska och expansiva tillväxtregioner. Sveriges Östersjömiljardsatsning tycks dock gå kvinnorna förbi. Det råder en stor orättvisa vid den ekonomiska fördelningen till väl genomtänkta idéer utformade av kvinnor. Detta trots att direktiven för fördelningen lägger särskild vikt vid små och medelstora företag. Näringsdepartementet måste snarast skapa en sammanställning av kontakterna runt Östersjön. Nätverk måste stimuleras för att synliggöra kvinnors kompetens. Det är viktigt att uppmuntra kvinnor till aktivt deltagande i demokratiprocessen och att uppmärksamma kvinnors företagande som en betydelsefull faktor i detta arbete. Kvinnoföretagandet måste synliggöras, värderas och uppmuntras också i handelsprocessen. Det är därför viktigt att stödja kvinnor runt Östersjön i jämställdhetskampen.
Näringslivsutveckling i Östersjöregionen avser samarbetsprojekt mellan svenska regioner och länderna Estland, Lettland, Litauen, Polen samt de ryska regionerna i S:t Petersburg, Leningrads Oblast, Novgorods, Pskovs, Archangelsk och Murmansk Oblast samt Karelen och Kaliningrad-området. Fortfarande finns inga uppgifter om kvinnors andel i projekten. Till exempel har Sveriges Exportråd fått 80 miljoner kronor ur Östersjömiljard II för att öka näringslivskontakterna i Östersjöregionen. Enligt uppgift finns ännu ingen inriktning på kvinnor inom ramen för dessa projekt.
EU-ordförandeskapet 2001
Regeringen måste lära sig ta till vara kompetensen hos de baltiska och polska kvinnor med flera som är boende i Sverige som en viktig rådgivningsresurs. Om Sverige menar allvar med sin positiva inställning till östutvidgningen är jämställdhetsperspektivet mycket viktigt. Individuellt stöd till de baltiska länderna, Polen med flera samt affärskontakter upprättade av partnerskap mellan kvinnor är exempel på hur Sverige kan visa sig som föregångsland under ordförandeskapet för EU år 2001. De lokala och regionala initiativen är nödvändiga motorer i utvecklingen av en ökad samverkan mellan småföretagen inom Östersjöregionen. Det är viktigt att vi själva lär oss värdesätta den mångfald vi lyckats skapa på olika områden, samtidigt som vi tar till vara olika kulturers sätt att leda en positiv utveckling. Sverige har en mycket uppdelad arbetsmarknad där kvinnor finns i den offentliga sektorn och männen dominerar näringslivet. Detta är den största svenska bristen på jämställdhet, medan det för kvinnor i länderna runt Östersjön också handlar om representation på olika politiska nivåer.
Stockholm den 26 september 2000
Ulla-Britt Hagström (kd)
Rosita Runegrund (kd)