Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad ovan anförs om designcheckar. Motivering
Erfarenheterna av de s.k. designcheckarna är mycket goda. Designcheckarna kostade inte staten mer än 3,3 miljoner kronor om året, men gav mångfalt igen i form av nya jobb. Trots det avvecklades de från och med år 2000 efter ett beslut av ALMI:s styrelse. Medlen förmedlades av ALMI och sågs sannolikt som en ganska enkel besparing eftersom det inte rörde organisationens kärnverksamhet utan var medel som förmedlades till annan - Stiftelsen Svensk Industridesign. Det är beklagligt att en näringspolitiskt angelägen verksamhet avvecklades utan politisk prövning.
Checkarna förmedlades av regionkontoren hos Stiftelsen Svensk Industridesign och utgick med högst 50 % och högst 25 000 kronor av en företagares utgift för designinsats.
Trots att det rör sig om små belopp i varje enskilt fall har checkarna gjort stor nytta. De har givit företagare, som tidigare varit främmande för att arbeta tillsammans med designers, nya möjligheter och bidragit till att kompetensen i företagen stärkts. Många företag har blivit mer observanta på kundernas reaktioner och stärkt sin konkurrensförmåga. Checkarna har också bidragit till en mediebevakning som ökat intresset för de deltagande företagen och deras produkter.
Bland goda exempel på att designcheckar bidragit till flera nya jobb finns t.ex. IHM i Kopparberg med sin pallspikningsmaskin som först efter en designinsats slog igenom på allvar. Där har både antalet anställda och företagets omslutning fördubblats.
Andra exempel är yxan från Gränsfors bruk och Speedglass 9000 vid Hörnell Elektrooptik i Gagnef. Där har den designade svetshjälmen betytt att antalet jobb mer än fördubblats, till över 150.
Designchecken har sålunda visat sig vara en effektiv katalysator för att engagera företagare som tidigare inte använt sig av de möjligheter en god industridesign ger på marknaden.
Svensk design har betydelse för svenska exportframgångar. Ändå är de insatser som görs från statligt håll mycket begränsade. I årets budget föreslås en ökning av utbildningsmöjligheterna för industridesigners, men annars är spåren av centrala statliga satsningar för att stärka svensk design anmärkningsvärt få. Detta särskilt vid en internationell jämförelse, där länder som Finland, Tyskland, Danmark och Storbritannien nu satsar stora nya pengar på att utveckla industridesign i det egna landet.
Däremot sker en hel del insatser regionalt. Bland annat har bergslagskommunerna i samverkan med Arbetslivsinstitutet tagit initiativ till det nationellt intressanta Bergslagens Industridesignforum. Som andra regionala initiativ bygger detta på lokala och regionala medel liksom projektmedel från EU. Länspolitiker har i annan ordning uppmärksammat riksdagen på behovet av insatser för att säkra verksamheten på sikt.
Svensk design spelar som ovan nämnts en stor roll för näringslivet. Ett viktigt skäl är en förhållandevis god tillgång på skickliga designers, flera väl fungerande utbildningar och den sparsmakade nordiska designtradition som uppskattas inte bara i vårt land. Fortfarande finns dock många skickliga företagare - särskilt i mindre och medelstora företag - som av olika skäl inte använder sig av de möjligheter industridesign ger. Det finns därför goda skäl att både finna nya metoder för att bredda användningen av industridesign i företagen och ta till vara gamla erfarenheter.
ALMI:s beslut att avveckla designcheckarna utan politiska beslut var olyckligt. Det behövs därför en politisk markering till centrala myndigheter inom det näringspolitiska området att inom ramen för tillgängliga medel återskapa möjligheterna till designcheckar. Det är också praktiskt genomförbart att återuppta arbetet med checkarna, då Stiftelsen Svensk Industridesign har en regional organisation med goda kontakter både mot företagare och duktiga svenska designers.
Stockholm den 26 september 2000
Inger Lundberg (s)
Ann-Kristine Johansson (s)