Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att upprätta en plan för fortsatt utbyggnad av vindkraften. Plan för vindkraften
Riksdag och regering har beslutat att Sverige på sikt skall ställa om sin energiförsörjning till förnybara energikällor. Om riksdagens omställningsbeslut skall kunna genomföras är det viktigt att snarast upprätta en plan för hur detta skall gå till.
En av de förnybara energikällorna är vindkraften. Vindkraftsbranschen efterlyser en plan från riksdagen och regeringen om produktionsmål på 10 TWh/år för vindkraft. Även om vindkraften inte kommer att stå för all förnybar energi i framtiden så har den potential att bidra med minst 30-50 TWh/år. Skall detta bli verklighet behövs det en nationell vindkraftsplan där man väger in var det är lämpligt att placera vindkraftverken. Det är viktigt att finansieringen av utbyggnaden av vindkraften ses över. Man måste också se på möjligheterna att ansluta de nya kraftanläggningarna till befintligt kraftledningssystem.
Enligt min mening borde ett vindkraftsprogram omfatta c:a 15 000 vindkraftverk på 10 år. Strävan skall vara att ett så lokalt ägande som möjligt skall uppmuntras. Exempelvis finns det önskemål från ett flertal samebyar att man skall få bygga storskaliga vindkraftsanläggningar. När det gäller den första frågeställningen vet vi i dag att det finns tre huvudsakliga områden där det är lämpligt med vindkraft, nämligen fjällområdet, havet och kustregionerna. Det behövs en nationell plan som visar och vägleder, så att de nya kraftverken byggs på sådant sätt att de inte stör omgivningen utan upplevs som ett positivt inslag i miljön.
Ett förslag som bl.a. samerna har fört fram är att det bör införas någon form av statligt vindkraftslån som läggs upp med låga räntor under de första åren. När bärkraften i projekten växt återbetalas lånen av de intressenter som byggt upp kraftstationerna.
När det gäller anslutningen av de nya aggregaten bör staten vara med och delfinansiera de anslutningsanordningar som behövs för att vindkraftsanläggningarna skall komma åt kraftledningssystemet. Det är även viktigt att vi ser över hur länsstyrelserna i olika delar av landet agerar vad det gäller tillståndsgivning. I Bohuslän har man från länsstyrelsens håll, bromsat utbyggnaden i kustområdet i stället för att uppmuntra densamma. I Norrland pågår miljöprövning i en del av kraftverksdammarna. Här borde länsstyrelsen inta en positiv hållning då ingen ny mark blir förstörd och då den enda åverkan som eventuellt sker är visuell.
Stockholm den 29 september 2000
Magnus Jacobsson (kd)