Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring i lagstiftningen vad gäller anslutningen av havsbaserad vindkraft. 4 kap. 10 § ellagen
De förmånliga anslutnings- och överföringsvillkoren för småskalig elproduktion gäller inte för havsbaserade vindkraftverk, trots att ett av syftena med ellagen (1997:857) är att befrämja småskalig elproduktion. I 4 kap. 10 § sägs att innehavare av produktionsanläggning, som kan leverera en effekt om högst 1500 kW, skall betala en begränsad överföringsavgift, förutom anslutningsavgift, till ägaren av det elnät på vilket den producerade elen matas in. Att vindkraftverk inte avsetts utgöra något undantag framgår bl.a. av att grupper av vindkraftverk fått exemplifiera förklaringen i lagens förarbeten till paragrafens andra stycke. Enligt texten skall grupper av produktionsanläggningar betraktas som enskilda produktionsanläggningar ifråga om inmatad effekt, trots att de ägs av en och samma ägare och inmatningen sker i en enda punkt (prop. 1996/97:136, sid. 157 f).
Intill leveranskoncessionssystemets upphörande den 1 januari 2000 fanns dessutom en skyldighet för innehavare av leveranskoncession att köpa el som producerats i småskaliga produktionsanläggningar till skäligt pris.
Havsbaserad vindkraft och sjökabel
Hänvisningarna i 4 kap. 10 § ellagen till "innehavaren av produktionsanläggning" gör det svårt att tolka paragrafen på annat sätt än att produktionsanläggningen skall anslutas direkt till region- eller lokalnätägarens elnät. Här kan misstänkas ett förbiseende, nämligen nödvändigheten av en mellanliggande sjökabel för havsbaserade vind- kraftverk. Enligt Statens energimyndighet är en sådan sjökabel, enligt 1 kap. 2 § ellagen, att betrakta som en nätanläggning i lagens mening. En juridisk person som bedriver nätverksamhet får inte bedriva produktion eller handel med el, enligt 3 kap. 1 § ellagen.
Ett problem att lösa
Problemet som uppstår för havsbaserade vindkraftverk är att det är ägaren av sjökabeln som måste tillhandahålla de förmånliga överföringsvillkoren till vindkraftägaren, medan ägaren av region- eller lokalnätet på närmaste land kan ta ut sedvanliga överföringstariffer i sjökabelns andra ände.
Olika lösningar - vägar att gå
Definitionsmässigt kan man föra in sjökabeln under begreppet produktionsanläggning i ellagens mening. Därmed blir det innehavaren av produktionsanläggningen som får den ansluten till region- eller lokalnätet på land.
Man kan också definitionsmässigt föra ut sjökabelverksamheten från nätverksamhet, sådan den definieras i 1 kap. 4 § ellagen. Sjökabeln skulle i så fall inte omfattas av förbudet i 3 kap. 1 § ellagen att bedriva nät- och produktionsverksamhet i samma juridiska person, varför det formellt skulle bli innehavaren av produktionsanläggningen som får denna ansluten till elnätet på land. Om sjökabelverksamheten definieras bort från nätverksamhet i ellagens mening, måste den rimligtvis definieras som något annat för att behålla systematiken i lagen. Närmast till hands ligger väl att definiera den som en del av produktionsanläggning, om man inte vill göra den till ett särskilt begrepp, utöver de tre existerande.
För det tredje kan man förordna om en skyldighet för innehavaren av nätkoncession på närmaste land att ansluta produktionsanläggningen till sitt elnät.
a) För närvarande är det inte möjligt, såvitt gäller nätkoncession för område, eftersom anslutningsskyldigheten enbart gäller för produktionsanläggningar inom området. Nätkoncessionsområden omfattar enbart fastland. Alternativt kan Statens energimyndighet besluta att utvidga alla havsangränsande nätkoncessionsområden till att omfatta också havet, men det kommer inte Statens energimyndighet att göra utan uttryckligt lagstöd.
b) Vad gäller anslutningsskyldigheten för linjekoncessionsinnehavare är rättsläget ovisst. De har i princip skyldighet att ansluta alla slags elanläggningar till sina nät, enligt 3 kap. 6 § ellagen, om det inte finns särskilda skäl. Om innehavaren av produktionsanläggningen ställer säkerhet för byggnationen och betalningen av sjökabeln, eller t.o.m. betalar den direkt, är det svårt att se att linjekoncessionären skulle kunna neka anslutning. Man kan nog utgå ifrån att landets linjekoncessionärer kommer att motsätta sig att bygga sjökablar under hänvisning till "särskilda skäl", och med dagens prövningstider kommer det att ta minst 3-5 år att få frågan rättsligt prövad i domstol. Lagstiftningsvägen är snabbare.
Stockholm den 27 september 2000
Per Lager (mp)
Ingegerd Saarinen (mp)
Gudrun Lindvall (mp)
Kia Andreasson (mp)
Helena Hillar Rosenqvist (mp)