Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lagstadgad auktorisation av begravningsväsendet. Motivering
Både inom offentlig och privat sektor finns auktorisationssystem som syftar till att garantera konsumenten hög kvalitet på den vara eller tjänst hon eller han utnyttjar eller köper. Läkare, tandläkare, sköterskor m.fl. yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården legitimeras när de kunnat visa att de har erforderlig kompetens inom sina yrken. Bevakningsföretag och revisorer auktoriseras av myndighet då de kunnat visa att de besitter nödvändig sakkunskap och kan antas följa god sed i branschen. Dessa auktorisationer och legitimationer baseras på lagstiftning.
Annorlunda är det inom begravningsverksamheten där man får lita till branschens egna regler. Fonus och Sveriges Begravningsbyråers Förbund (SBF) har utarbetat sådana, men inget hindrar andra som står utanför dessa att driva begravningsbyrå och åta sig begravningsuppdrag för t.ex. kommun, landsting eller församlingar.
Begravningsverksamhet och transporter av avlidna är en mycket grannlaga uppgift. Här måste kraven på kompetens, kvalitet, ansvar, vandel och etik ställas särskilt högt.
Enligt min mening är det därför rimligt att det också inom detta område finns krav på lagstadgad auktorisation. Ett sådant system behöver inte bli särskilt resurskrävande. SBF och Fonus har seriöst utformade kvalitetssäkringsprogram som man skulle kunna bygga på. En myndighet som Socialstyrelsen, som ju har ansvar för människors hälso- och sjukvård under hela livsskedet, skulle kunna ha ansvar också för att begravningsverksamheten uppfyller de etiska krav man bör ställa på den. Auktorisationen skulle kunna bygga på att myndigheten tillförsäkrar sig att en begravningsbyrå har och tillämpar de kvalitetskrav som redan finns utarbetade inom branschen.
Stockholm den 27 september 2000
Kerstin Heinemann (fp)