Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att ompröva synen på naturgas i företagstäta bygder. Motivering
Gnosjöregionen är en livskraftig industribygd med stor framtidsoptimism. Företagsamheten och viljan att själva utveckla bygden är stark. Det finns också en stor vilja till ansvarstagande i bland annat miljöfrågor. Att hela tiden söka nya, effektivare lösningar i industriproduktionen är därför ett angeläget intresse.
Industrin i Skåne och på västkusten har under de senaste åren upptäckt att naturgas är ett mycket effektivt bränsle i olika industriella processer. Övervägande delen av de tillverkningsföretag som ligger nära den svenska naturgasledningen mellan Malmö och Göteborg har därför gått över till naturgas. I de flesta fall ersätter naturgasen eldningsolja. Jämfört med oljan är naturgasen renare mot produkterna, lättare att reglera, bättre för arbetsmiljön samt mindre skadlig för utrustningen. Dessa fördelar kan inte uppnås genom att ersätta olja med biobränsle. Andra fördelar med naturgas är att den distribueras i ledning istället för lastbil samt att den ger väsentligt mindre miljöskadliga utsläpp än eldningsolja.
I flera av kommunerna i Gnosjöregionen finns ett stort intresse från industrin att få tillgång till samma effektiva och miljövänliga bränsle som industrin längs syd- västkusten redan har tillgång till liksom de länder vars industri vår svenska konkurrerar med. Som exempel kan nämnas att i Gnosjö och Gislaveds kommuner används idag 43 000 kubikmeter eldningsolja per år. Eftersom Gnosjöregionen är företagstät används ca 80 procent av oljan i industrin. En nyligen genomförd beräkning har visat att en utbyggnad av naturgasnätet till de två kommunerna skulle leda till ett energiuttag från naturgas motsvarande dagens oljeanvändning. Naturgasen skulle förutom oljan även ersätta en del av dagens elanvändning. Samtidigt bedöms även att biobränslena skulle öka sin andel av den totala energitillförseln.
I dag finns redan en naturgasledning till Hylte som ligger i gränstrakterna mellan Halland och Småland. Intresse finns från kraftbolags sida att utsträcka denna ledning till de kommuner i Gnosjöregionen som så önskar. Miljöeffekterna av en sådan naturgasintroduktion i regionen beräknas bli mycket positiva, främst till följd av att industrin skulle kunna gå över från olja till naturgas. Svaveldioxidutsläppen skulle minska med 70 procent, kväveoxidutsläppen skulle minska med 40 procent och koldioxidutsläppen skulle minska med 20 procent.
Sverige har tyvärr haft en tvekande inställning till naturgas. Detta alternativ har kommit i skymundan i debatten mellan kärnkraftsanhängare och biobränsleanhängare. I industrin är det dock ett annat energislag - oljan - som man främst vill ersätta med naturgas. Vi bör därför låta ompröva vår syn på naturgas i industritäta bygder och uttala ett stöd för ambitionen att utsträcka naturgasnätet till Gnosjöregionen. Det skulle klart gagna miljön och reducera miljöfarliga utsläpp på ett kraftfullt sätt.
Stockholm den 25 september 2000
Maria Larsson (kd)