Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om ny organisation av energibesparande och miljöförbättrande teknikupphandling. Bakgrund
Staten har under många år stimulerat utvecklingen av energibesparande teknik. Verksamheten kallas idag för Effektivare energihantering och sköts av Energi- myndigheten. Arbetet vid enheten går till så att man samlar en grupp av beställarföretag (de som gärna vill köpa en miljövänligare/energisnålare produkt) samt några teknikexperter. Gruppen beställarföretag skapas utifrån LOU. Staten har på det här sättet bidragit till en ökad konkurrens mellan teknikföretagen. Energimyndigheten upphandlar ofta teknik i form av tävlingar. Myndigheten och beställargruppen upprättar tillsammans en kravspecifikation eller systembeskrivning som tävlande företag får ta del av. Kraven kan gälla bättre miljöegenskaper, mindre buller än det som finns att tillgå på marknaden.
När företagen lämnat in sina prototyper, och produkterna testats, koras en eller flera vinnare. Tidigare teknikupphandlingar har lett till bl.a. energisnålare industriportar, värmepumpar, kylskåp, tvättmaskiner och styrsystem för uppvärmning med direktel.
EU-anpassningen hämmade utvecklingen
Staten stod tidigare för hela projekterings- och informationskostnaden. 1997 skedde emellertid en EU- anpassning. EU klassade upphandling som företagsstöd. Därför beskars statens möjligheter att finansiera förprojekteringen i en ny förordning. Idag måste beställarföretagen vara medfinansiärer, i enlighet med föreskrifterna i Förordning om statligt bidrag till teknikupphandling av energieffektiv teknik och ny energiteknik 1999:344 (se bilaga). Denna medfinansiering har medfört att antalet upphandlingar och antalet deltagande företag minskat under senare år. Det är det som det här motionsförslaget är tänkt att finna en lösning på.
Ny enhet för miljöbesparande teknikupphandling
Utan att bryta mot EU:s lagstiftning kan den svenska staten återigen bli en viktig motor i teknikutvecklingen genom att initiera förstudier, bildandet av beställargrupper och koordinering av arbete med kravspecifikationer. Det finns teknikutvecklingsprojekt i EU som kategoriseras som miljöförbättrande arbete. Sådana projekt tillåter ökad statlig medfinansiering , men projekten måste ändå genomgå en överprövning innan EU kan ge sitt godkännande.
Vårt förslag är att upphandlingen av energibesparande teknik slås samman med den arbetsenhet på NUTEK som går under namnet Miljöteknikdelegationen (som troligtvis kommer att ligga under Vinnova - FoU-enheten år 2001). De två enheterna har redan ett visst samarbete kring viss upphandling. Enheten bör ges ett nytt namn: Statlig katalys av miljöbesparande innovationer. Detta skulle alltså bredda området för upphandling till att gälla all slags miljöförbättrande teknik. Miljöförbättrande teknikupphandling skulle därmed precis som före EU-anpassningen på nytt sätta fart.
Stockholm den 20 september 2000
Ingegerd Saarinen (mp)
Gunnar Goude (mp)
Ewa Larsson (mp)
Bilaga (ur SFS 1999:344)
6 § Bidrag får lämnas med högst 30 procent av merkostnaden för investeringar som sker på grund av teknikupphandlingen och som inte berättigar till stöd enligt 7 §. Om bidraget lämnas till små och medelstora företag får den angivna bidragsnivån höjas med 10 procentenheter.
7 § Bidrag får lämnas för merkostnader för framtagande av en kravspecifikation, merkostnader för provning av den produkt eller system som upphandlas, merkostnader för utvärdering av nya produkt- eller systemlösningar som identifierats i teknikupphandlingen, samt merkostnader för att undersöka de tekniska förutsättningarna för att uppfylla identifierade beställarkrav.
Bidrag får lämnas med högst 50 procent av kostnaderna enligt första stycket. Det sammanlagda stöd som lämnas till ett och samma företag under en följd av tre år och som inte omfattas av en av Europeiska gemenskapernas kommission godkänd stödordning, får uppgå till högst 100000 euro och lämnas med de begränsningar som följer av kommissionens meddelande om försumbart stöd.