Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till en utredning som visar vilka svenska näringsgrenar som erhåller statligt stöd och en plan för hur en avveckling av stöden skall ske i enlighet med vad som anförs i motionen. Motivet för vårt förslag
Svensk sjöfartsnäring är bidragsberoende, dvs. den har svårt att överleva om inte en del av svenska folkets skatter tas i anspråk för konkurrens med världens övriga handelsflottor.
Sjöfart är en av de äldsta näringarna i världen och den svenska traditionen är lång. Svenskt sjöfolk, både manskap och befäl, har en befäst status. Ofta visar det sig att svenska fartyg och deras besättning gör hjältedåd vid olyckor ute i världen. Det vore olyckligt om det bara fanns utländska flaggor i de svenska hamnarna.
Svenska rederier har hög säkerhet på sina fartyg, både när det gäller framfart i vatten och ur miljösynpunkt. Det fordras inte lång färd i farlederna runt Sverige för att upptäcka hur många gamla, uruselt skötta och undermåliga utländska skorvar det finns i svenska vatten nu.
Sjöfartsverket tar in cirka 200 miljoner kronor via "överpriser" för tjänster man utför för svensk sjöfartsnäring och fiske. Dessa avgifter står inte i paritet med kostnader för motsvarande tjänster i andra länder. "Vinster" och del av det egna kapitalet går sedan, som ett koncernbidrag, till svenska staten.
Den starkaste konkurrenten om svenskt tonnage inom Sverige är Statens järnvägar. SJ är däremot ett mycket gynnat svenskt "företag". Det erhåller enorma bidrag till sin verksamhet för att kunna konkurrera med t.ex. sjötransporterna, som är billigare. Rederierna har gratis "spår" och kan lasta tung, farlig och skrymmande last enkelt och tyst ute på vattnet i stället för att bullra genom landskapet ofta nattetid.
Nyligen har en utredning lämnats till regeringen med den innebörden att det nuvarande bidraget till svensk sjöfart skall dras in. Innan man vidtar en sådan åtgärd, borde förutsättningarna för konkurrerande inhemska transportgrenar ges motsvarande besked. Det kan kanske vara svårt att driva t.ex. järnvägstransporter genom utländska företag, men helt omöjligt är det inte. Är målet att även Statens järnvägar skall bära sina egna kostnader och ge vinst, så är det tydligen den medicin som ges konkurrensutsatta näringar.
En utredning borde ge svar på frågor rörande kostnader, t.ex. hamnavgifter, prisnivån på Sjöfartsverkets tjänster och en plan för och konsekvensbeskrivning av utmönstring av bidrag från staten till alla näringar i Sverige.
Stockholm den 26 september 2000
Berit Adolfsson (m)
Inger René (m)