Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ett försök med lokal förvaltning av småviltsjakten.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en samordnad starttid för småviltsjakten i de tre nordligaste länen.
Motiv för våra förslag
Sedan reglerna för småviltjakt ändrats, har jakten kommit att bli tillgänglig för det stora flertalet av våra aktiva jägare. Enkelheten kring jakträtten och det förhållandevis låga priset för jaktkorten har gjort att svenska jägare frekvent nyttjar våra fjäll och fjällnära marker i stor utsträckning. På samma sätt finner många utländska jägare de svenska markerna och reglerna attraktiva.
Det som förenar alla jägare och lokalbefolkningen är vetskapen om betydelsen av att hålla vår faunas mångfald intakt, eller att den till och med utvecklas. En grundinställning är att ingen art skall brandskattas så att avskjutningen blir större än vad arten klarar av. Varje produktionsområde måste upprätthålla en balans mellan avskjutning och artens reproduktion.
Förutom jägarnas och lokalbefolkningens värn om mångfald i faunan bör också nödvändig hänsyn tas till renägarnas produktionsmöjligheter. Renägarnas självklara rätt till bete kan ibland stå i kontrast till jägarnas intresse. Avlysning av stora markområden görs formellt av länsstyrelsen och upplevs inte sällan som omständligt och med för stor säkerhetsmarginal i tid och till yta. Önskemålet är naturligtvis att ett positivt samarbete och ömsesidig respekt kan finnas mellan de olika intressegruppernas specifika önskemål och behov.
Småviltjakten har sedan nuvarande system infördes fått en explosionsartad utveckling. Bara i Västerbotten såldes 1999 14 000 jaktkort. Motsvarande siffra för Jämtland och Härjedalen, var 13 300 jaktkort (ett jaktkort = en manjaktdag).
Småviltjakten innebär ett icke oväsentligt tillskott till turistekonomin för länen. Försäljningen av jaktkort, resor, övernattningar, guidningar, matinköp, transporter m.m. innebär redan i dag miljontals kronor i intäkt för de aktuella byarna och regionerna. En snäv beräkning av vilken ekonomisk omsättning jakten medför enbart i de två länen under några korta jaktveckor, ger vid handen att summan 30 miljoner kronor inte är orealistisk. Summan är då beräknad lågt efter 1 000 kronor per jaktdag. Sannolikt ligger dagsomsättningen per jägare betydligt över detta.
Småviltjakten ovan odlingsgränsen, framför allt ripjakten, innehåller således en stark, utvecklingsbar ekonomisk potential som bör tillvaratas. Jakten innebär på några områden en ansträngning i relationerna mellan jägarna och renägarna. På några håll kan man också säga att trasslet mellan jägare och renägare påverkar både renskötseln och turistnäringen på ett negativt sätt.
Sedan föregående år har starttiderna för jakten differentierats så att länen i norr inte håller samma starttid för premiärjakten för utländska jägare. Detta innebär en hårdare belastning på de län som har tidigare jaktstart än andra. Detta är olyckligt, varför en samtida jaktstart åter bör införas. I dag fastställs jaktkortens pris centralt och avgifterna fördelas enligt centrala direktiv. Länsstyrelsens roll som myndighet för avlysning av renbetesland och prissättare kan ifrågasättas ur rationalitetssynpunkt.
Med utgångspunkt i en stor potential i småviltjakten bör ett system med lokal förvaltning kunna prövas. En grundförutsättning för ett lokalt försök är att det föreligger samförstånd mellan lokala turistföretagare och rennäringen. Härvidlag bör lokala prissättningar på jaktkort kunna iakttagas. Paketlösningar med boende och jakt med sikte på såväl den inhemska som den utländska marknaden kan skapas med prissättning som anpassas till tillgång och efterfrågan.
Beslut om avlysning av renbetesområden, aktuella jaktområden och prissättning av jakten, läggs till den lokala nivån med lokala företrädare för turistföretagare och renägande företag i förening. Samråd mellan intressenter bör vara vägledande för försöket. Tidigare arbete med lokal förvaltning i Tosåsen i Jämtland kan här tjäna som förebild.
Med föreslaget försök bör de motsättningar som finns mellan intressegrupperna kunna biläggas och jakten som turistföreteelse utvecklas positivt och till nytta för inlandet i stort. För jägaren, turisten, innebär förslaget att utbudet av jaktföretag med utvecklade, differentierade produkter till olika pris ökar, vilket är positivt. Länsstyrelsens roll reduceras i försöket till att vara den initierande och godkännande parten av försökets uppläggning.
Stockholm den 30 september 2000
Anders Sjölund (m)
Ola Sundell (m)