Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om allmän jakt på skarv.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om skyddsjakt på sädgås, kanadagås och grågås vid fält med vall- odling.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om skyddsjakt på grågås i samma utsträckning som nu gällande bestämmelser för sädgås.
Jakt på skarv och gås
Jakt har många olika dimensioner. Från början var huvudsyftet att skaffa mat och/eller päls för att överleva. Dagens jakt har betydligt flera dimensioner. Jakt är avkoppling, naturupplevelser och kamratskap. Viltvård, hundträning och skytteträning är andra viktiga inslag i jakten. Viss jakt är också nödvändig för att begränsa de skador som viltet kan ställa till med, exempelvis trafikskador, skador på skog och gröda.
En art som vållar stor skada för yrkesfisket är mellanskarven. Skarven har få naturliga fiender. Det svenska beståndet beräknas vara i storleksordningen 100.000 individer fördelade på förhållandevis begränsade kustvatten i landet. Skarvens dagliga födointag är ca 600 gram vilket, med 100.000 individer, skulle innebära att de varje dygn konsumerar 60 ton fisk.
Skarvens negativa betydelse för ålfisket är ett faktum. SFR (Sveriges Fiskares Riksförbund) är mycket tydligt i sin uppfattning att skarvarna orsakar allvarliga problem för det kustnära fisket och insjöfisket. I tider där det ekonomiska läget för många kust- och insjöfiskare är kärvt, kan det gissel som skarvarnas framfart innebär betyda skillnaden mellan att fortsatt kunna bedriva fiske eller att behöva ägna sig åt annan verksamhet. De undersökningar som Fiskeriverket utfört i Kalmarsund bekräftar att skarvens expansion är ett stort problem för fisket. Det är därför angeläget att det införs en allmän jakt på skarven.
S.k. skyddsjakt är tillåten på vissa arter. Sädgås som uppträder vid fält besådda med höstgrödor i Blekinge och Skåne län får jagas om det behövs för att förebygga skada (1 januari-15 mars). Samma gäller för kanadagås under tiden 1 januari-31 mars i hela landet, med undantag för Gävleborgs-, Västernorrlands-, Jämtlands-, Västerbottens- och Norrbottens län. Denna skyddsjakt behövs och anses fylla sin uppgift.
Ett problem är att skyddsjakten på sädgås och kanadagås är begränsad till höstgrödor. Nu gällande rätt till skyddsjakt gäller inte för vallodlingar där dessa båda arter i dag orsakar stora skador. Skyddsjakten på sädgås och kanadagås bör därför utökas till att gälla även vid fält besådda med vall.
Ett växande problem för många lantbrukare är grågåsen. Denna förekommer i dag i stora mängder på vissa platser. I t.ex. östra Blekinge ställer den till stora problem för lantbruket. Grågåsen omfattas inte av bestämmelserna om skyddsjakt. De skador som grågåsen åstadkommer på grödor, där den uppträder i stora mängder, är helt jämförbara med de skador som sädgåsen och kanadagåsen ställer till med. Bestämmelser om skyddsjakt på grågås bör därför införas i Blekinge och Skåne län.
Stockholm den 27 september 2000
Jeppe Johnsson (m)
Anders G Högmark (m)