Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att kärnavfallet skall omhändertas inom landet.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att avbryta den nu pågående platsvalsprocessen baserad på förstudier valda utifrån politisk acceptans.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en prioritering av de motstridiga funktionsvillkoren för ett framtida slutförvar skall föregå metodval för slutförvar av kärnavfall.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en strategisk miljöbedömning skall föregå platsvalsprocessen.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att SKI skall återuppta DIALOG-projektet för att formulera en legitim beslutsprocess, där den överordnade ambitionen för beslutsprocessen skall vara att med störst sannolikhet fastställa det säkraste metodvalet och ett platsval innebärande "rimligtvis bästa berg".
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att information till lokalpolitiker och allmänhet ej skall ingå i SKB:s uppgifter.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att oberoende forskare och enskilda organisationer skall kunna erhålla medel ur Kärnavfallsfonden för ett ökat kunskapsinhämtande och förbättrad allsidighet i processen.
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att resultat från forskning finansierad via Kärnavfallsfonden skall publiceras i vetenskapliga tidskrifter.
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen bör förtydliga under vilka förutsättningar man avser att utnyttja vetoventilen.1 10. 1 Yrkande 9 hänvisat BoU.
Det svenska kärnavfallet kräver en nationell lösning
Det råder idag stor enighet om att kärnavfallet från de svenska kärnkraftsreaktorerna skall omhändertas inom landet. Miljöpartiet de gröna ställer sig bakom denna princip. Kärnavfallsfrågan har nationell karaktär, men genom sin platsbundenhet kommer det främsta ansvarstagandet att krävas av de närboende, både idag levande och framtida generationer. Dessa har rätt att kräva att både metodval och platsval baseras på en öppen process där den långsiktiga säkerheten är överordnad. Samhällets skyldighet är därför att utarbeta en demokratisk beslutsprocess, baserad på insyn, delaktighet och logik, som har de bästa förutsättningar att nå denna ambitionsnivå.
Dagens platsvalsprocess måste avbrytas - den är ett felaktigt spår!
Då det gäller platsvalet betraktas i folkopinionen den långsiktiga säkerheten som den viktigaste lokaliseringfaktorn. Politisk acceptans eller kortsiktiga fördelar i form av arbetstillfällen anses däremot inte vara viktiga lokaliseringsfaktorer.
Det finns också ett stort ansvarstagande hos det svenska folket i frågan. Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) utför årliga opinionsundersökningar som visar att det finns en stor acceptans för en lokalisering i den egna kommunen under förutsättning att den visar sig vara lämplig. För gemene man innebär begreppet "lämpligt" att berget i kommunen är det bästa i landet eller åtminstone avsevärt bättre än på ett flertal platser i landet. I en idealsituation borde platsvalsprocessen ha sådan kvalitet så att detta mål kan uppnås.
I början av 1990-talet bedrev Statens Kärnkraftinspektion (SKI) det s.k. DIALOG-projektet. Syftet med projektet var att etablera en beslutsprocess i kärnavfallsfrågan för vilken alla huvudaktörer hade förtroende. Ett flertal aktörer, myndigheter, nationella miljöorganisationer och kommunföreträdare deltog i projektet. SKB valde dock att inte delta. Projektet ledde fram till ett konsensusdokument där ett flertal rekommendationer framfördes för den fortsatta beslutsprocessen, både då det gällde metodvalsfrågan och platsval. Man konstaterade också att nu gällande regler inte tillgodoser kravet på allmänhetens förtroende. Rekommendationerna finns publicerade i SKI rapport 93:34.
I DIALOG-projektet diskuterades svårigheten att klara ambitionsnivån "bästa berg". Man betonade vikten av en successiv elimineringsprocess, där kriterierna för uteslutning är kända i förväg. I denna process skulle en stor del av landet kunna uteslutas, och därefter skulle en lämplig plats kunna identifieras. Man ansåg att en sådan process gav störst möjlighet att komma så nära ambitionsnivån "bästa berg" som möjligt. Parallellt med att DIALOG- projektet pågick, formulerade SKB sin platsvalsprocess utgående från förstudier, vilket sedermera blev den gällande lokaliseringsstrategin. Det innebär att platsvalsprocessen i dag bygger på principer som är diametralt motsatta de principer som DIALOG-projektet enades om.
Sålunda bygger SKB:s strategi på en inkluderingsprocess, där det främsta inklusionskriteriet är det som prioriteras lägst av allmänheten, nämligen politisk acceptans. I regeringsbeslutet över SKB:s senaste FoU-program, FUD-98, påpekar också regeringen att den geologiska information som erhålls i förstudierna ej är tillräcklig för att rangordna kommunerna utifrån ett säkerhetsperspektiv. Det innebär att dagens lokaliseringsprocess har en låg legitimitet hos allmänheten, vilket i sin tur kan bädda för framtida bakslag när detta blir tydligt för enskilda berörda (närboende). Bristen på systematik i SKB:s förstudieprocess har påpekats av myndigheterna vid varje FoU- utlåtande under 1990-talet. Ändå tillåter myndigheter och regering processen att fortgå. Den nationella nivån lägger därigenom ett mycket stort ansvar på de ingående förstudiekommunerna. Kommunerna har varken fått ekonomiska resurser eller tillräckligt med tid och med endast förstudierapporten som grund, kan det ifrågasättas om kommunerna kan svara upp mot det ansvaret.
Dagens förstudieprocess är ett felaktigt spår. Den använder politisk acceptans som urvalskriterium, inte förstudiekommunens fysiska förutsättningar för att kunna bygga ett slutförvar för kärnavfall.
Därför måste dagens förstudieprocess snarast möjligt avbrytas för att återupptas först då ett antal grundläggande frågor retts ut:
- Klarhet i metodfrågan om hur kärnavfallet skall förvaras.
- En strategisk miljöbedömning måste färdigbehandlas.
- DIALOG-projektet återupptas för att formulera en legitim beslutsprocess. Dessa frågor utvecklas i det följande:
Klarhet i metodfrågan
Metodvalet förutsätter att man öppet redovisat de avvägningar som måste göras om och när det finns funktionsvillkor som till någon del är motstridiga. Hittills har det i olika sammanhang framkommit tre funktionsvillkor som preciserar kraven på tillsynsfrihet, svåråtkomlighet och återtagbarhet för avfallet:
Villkor 1: Förvaret skall inte kräva övervakning eller underhåll för att fungera. Detta pekar närmast på en "sluten förvaring" där avfallet gjorts tillräckligt svåråtkomligt för att skyddas mot oönskade och oavsiktliga intrång.
Villkor 2: Förvaret skall utformas så att avfallet kan återtagas om framtida generationer skulle vilja reparera eller förbättra förvaret, eller rent av använda det klyvbara materialet.
Villkor 3: Förvaret skall utformas så att möjligheten till återtagande av avfallet snabbt ska kunna brytas om framtida generationer finner att risker med återtagbarheten är större än fördelen därav.
Det är uppenbart att det finns en motsättning mellan kravet på svåråtkomlighet och kravet på återtagbarhet. Här måste samhället göra en prioritering, vilket bäst sker i en fortsättning av DIALOG-projektet.
SKB:s nuvarande metodval, KBS 3-metoden, innebär att det inkapslade kärnavfallet placeras i berg med cirkulerande grundvatten. Utfallet av jämförelser mellan KBS 3-metoden och andra metoder beror på vilka avvägningar samhället vill göra mellan olika funktionsvillkor baserade på den övergripande ambitionen att inte belasta kommande generationer med onödiga risker eller ansvar. KBS 3-metoden kan t.ex. endast matcha en förvaring i djupa borrhål om och när man prioriterar funktionsvillkor 2 före funktionsvillkoren 1 och 3.
Återtagbarheten känns vid en första, ytlig betraktelse som en säkerhetsventil. Det har också med personliga värderingar att göra. För vissa människor är det en självklarhet att framtidens generationer ska skyddas från detta avfall som av många beskrivs som det farligaste människan har skapat. För andra står det klart att valfriheten är viktig och att människorna måste ges chansen att välja ifall man vill använda det utbrända kärnbränslet som en resurs.
För att uppfylla planen om en återtagbarhet måste vi lämna information angående förvarets innehåll, om vad vårt samhälle har använt stavarna till, vidare om farorna vid en exponering och beskrivningar av hur man gör för att ta sig ner i förvaret. Informationen ska förvaras i arkiv under hundratals, kanske tusentals år. Det är mycket viktigt att fråga sig hur denna information kan komma att läsas i framtiden. Finns det en rimlig möjlighet att formulera den så att människor om 1 000 år förstår vad som står skrivet? Redan idag har SSI varnat för att kärnkraftverken som ska avvecklas inte får ligga för länge i malpåse innan rivning sker. Man ser en risk för att begrepp ändrar innebörd och att kompetens förloras och det bara på en period av 15-30 år. Om man värderar framtida generationers handlingsfrihet högre än skyddet av framtiden, måste man på ett trovärdigt sätt garantera informationsöverföringen så att det blir möjligt med kontrollerbart återtag. Om detta ej är möjligt får vi en situation med ett okontrollerbart återtag, vilket kommer att innebära stora risker.
Det är mycket viktigt att en prioritering av de olika funktionsvillkoren föregår platsvalsprocessen. Funktionsvillkoren kommer att vara vägledande då det gäller metodvalet, och metodvalet är i sin tur vägledande då det gäller faktorer som förvarsdjup och bergartsval. Innan dessa parametrar är avgjorda kan vi ej avgöra om den information som SKB sammanställer i sina förstudier är relevant.
Strategisk miljöbedömning måste föregå platsvalsprocessen
Då det gäller metodfrågan påpekades i DIALOG-projektet vikten av en tidig miljökonsekvensbeskrivning - MKB - med hög kvalitet. Detta ställer krav på öppenhet, delaktighet och tillräckliga ekonomiska resurser för andra parter än SKB (kommuner, miljöorganisationer, närboende) i MKB-processen. Man ansåg också att det borde övervägas om MKB- processen skulle arrangeras av annan instans än sökanden för att garantera opartiskheten. Miljökonsekvensbeskrivningen kommer att utgöra ett underlagsdokument vid tillåtlighetsprövningen av ett slutförvar, vilket gör att den har juridisk verkan i ett mycket sent läge av beslutsprocessen.
Esbo-konventionens artikel 2(7) förespråkar att miljöbedömningar även ska utföras i planeringsstadiet, en s.k. strategisk miljöbedömning, SMB. En strategisk miljöbedömning syftar just till att kunna hantera stora enskilda projekt av nationell karaktär och ger en möjlighet för en metodprövning fristående från platsvalet.
Naturvårdsverket och Boverket är de myndigheter som konventionen refererar till i Sverige. Båda dessa myndigheter påpekade i sina utlåtanden över SKB:s senaste FoU-program, FUD -98, behovet av sådan strategisk miljöbedömning.
Det är helt avgörande att den strategiska miljöbedömningen är färdigbehandlad före platsvalet och på så sätt utgör förutsättning för en återupptagen platsvalsprocess.
DIALOG-projektet - nyckeln till legitimitet och framgång
I DIALOG-projektet sammanställdes ett antal krav på den framtida beslutsprocessen, som både myndigheter, kommunföreträdare och nationella miljöorganisationer ställde sig bakom. Det utgjorde därigenom ett exempel på en unik och värdefull process, som visade på möjligheten att nå en beslutsprocess i en mycket kontroversiell fråga som alla ingående parter kan acceptera. Ansvariga myndigheter och regering valde dock att inte agera för DIALOG-projektets intentioner när SKB 1992 presenterade sin lokaliseringsmodell med förstudier.
DIALOG-projektets slutsatser erbjuder en grund för den fortsatta processen. Inom dess ram kan beslutsprocessen om funktionsvillkor, metodval och platsval formuleras. Det skulle också innebära att det skapades ett forum för kärnavfallsfrågan på nationell nivå, vilket skulle innebära en mer strukturerad genomlysning av problematiken än vad förstudieprocessen innebär, då det idag helt avgörs av vilka initiativ som tas i de enskilda förstudiekommunerna.
SKI bör därför återuppta DIALOG-projektet. Syftet är att formulera en legitim beslutsprocess, där den överordnande ambitionen för beslutsprocessen skall vara att med störst sannolikhet fastställa det säkraste metodvalet och ett platsval innebärande "rimligtvis bästa berg".
Allsidighet i informationen i platsvalsprocessen
I den nuvarande platsvalsprocessen ges de enskilda förstudiekommunerna en roll som kan vara svår att förvalta. Deras ställningstagande grundar sig på den information de erhåller - där SKB är en totalt dominerande informationskälla, vars informationsbudget (20 miljoner kr/år) för övrigt överskrider SKI:s kärnavfallsenhets årliga budget.
Enligt praxis erhåller SKB sedan lång tid medel för informationsinsatser ur Kärnavfallsfonden. Det ingick dock inte ursprungligen bland SKB:s uppgifter. År 1995 ändrades Finansieringsförordningen (1992:1537) för att ge lagutrymme åt denna informationsaktivitet. Principen kan dock ifrågasättas: Ska det ligga på ett exploateringsföretag att vara den huvudsakliga informatören i en förstudiekommun? Är det exploateringsföretagets roll att bygga upp kompetensen hos de lokala kommunpolitikerna? Hur ska dessa i sin tur kunna leverera en allsidig information till sina medborgare? För att kringgå denna problematik ställde regeringen i sitt utlåtande över FUD -98 (januari 2000) ett krav på allsidighet i SKB:s information. Det är dock inte möjligt att ställa ett sådant krav på ett bolag som representerar ett särintresse. SKB är inte en statlig myndighet, och kommer därför aldrig att ha ett eget intresse av att verka för en allsidig information. Det är därför tveksamt om informationsinsatser överhuvudtaget skall ligga på deras ansvar. Istället måste myndigheter, kommuner och enskilda organisationer i högre grad vara de aktörer som informerar allmänheten. Andra aktörer än SKB måste också kunna bidra då det gäller kunskapsinhämtning och kompetenshöjning i kärnavfallsfrågan.
Finansieringsförordningen borde därför ändras så att även oberoende forskare bereds möjlighet att få sin forskningsverksamhet finansierad via Kärnavfallsfonden, givetvis efter vetenskaplig prövning av ansökningar. Ett grundkrav från samhället borde också vara att de som finansierar sin forskning via Kärnavfallsfonden är skyldiga att presentera sina resultat i vetenskapliga tidskrifter, vilket, till skillnad från dagens situation, skulle innebära att kärnavfallsforskningen fick en genomlysning från hela vetenskapssamhället.
Vetoventilen
Det kommunala vetot (miljöbalkens 17 kap 6 § första stycket) innebär att kommunfullmäktige i en kommun aktuell för slutförvar måste tillstyrka verksamheten för att regeringen, som är den myndighet som tillåtlighetsprövar ett slutförvar för kärnavfall (miljöbalkens 17 kap 1 §), ska kunna ge tillstånd. Det kommunala vetot är dock försett med ett förbehåll då det gäller slutförvar för kärnavfall, den s.k. vetoventilen (miljöbalkens 17 kap 6 § tredje stycket), som innebär att regeringen har rätt att köra över kommunens veto. Det råder idag otydlighet om under vilka förutsättningar regeringen har rätt att utnyttja vetoventilen. I många kommuner framförs ståndpunkten att regeringen aldrig kommer att utnyttja den. I SKI:s skrift "Frågor och svar" framkommer dock att regeringen har rätt att gå emot ett fullmäktigebeslut under förutsättning att "noggranna undersökningar har gjorts på minst två platser". SKI:s tolkning av vetoventilen är alltså att regeringen har rätt att använda den efter provborrningarna.
Det är inte ansvarsfullt gentemot de i den nuvarande platsvalsprocessen ingående kommunerna att det finns olika tolkningar av vad vetoventilen innebär. Regeringen bör därför förtydliga under vilka förutsättningar man avser att utnyttja vetoventilen.
Stockholm den 4 oktober 2000
Ingegerd Saarinen (mp)