Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om nya regler för bortforsling av övergivna bilar. Motivering
Skrotbilar har länge varit ett miljöproblem i Sverige. 1975 infördes en bilskrotningspremie som skulle stimulera bilägare att lämna sin gamla utslitna bil till auktoriserade bilskrotare. För att finansiera premien infördes en skrotningsavgift som betalas när bilen är ny. Dagens premie- och avgiftsnivåer fungerar inte och Centerpartiet har därför i motionsförslag föreslagit en rejäl höjning av bilskrotningspremien. Detta löser förmodligen en del av problemet men inte allt.
De regler som finns i handelsbalken och brottsbalken medför att det är mycket svårt att på ett lagligt sätt kunna flytta på övergivna bilar över huvud taget. En bil som placerats på privat eller offentligt ägd mark kan bara flyttas i ett fall. Polisen har rätt att utföra en sådan åtgärd om fordonet utgör en trafikfara. Det finns otaliga exempel på övergivna bilar som blivit stående längs våra vägar. För en privat markägare startar en byråkratisk karusell utan like om man vill få en bil bortforslad. Ofta slutar det med att markägaren förstår att det lagligt sett är omöjligt!
Regelsystemet borde ändras så att polisen kunde fatta beslut om tillstånd till bortforsling, och även beslut om verkställighet av bortforslingstillståndet, senast en vecka efter att den övergivna bilen upptäckts.
Stockholm den 4 oktober 2000
Lena Ek (c)
Eskil Erlandsson (c)