Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om myggproblemet i nedre Dalälven.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om statligt stöd för att förhindra myggkläckning samt bekämpning med BTI.
Nulägesbeskrivning
Myggproblemen i nedre Dalälven har den gångna sommaren varit extrema. Resultat från olika mätningar visar att älvnära områden med minst 10.000 permanent bosatta och flera större turistanläggningar har drabbats. Det är med objektiva vetenskapliga metoder fastställt att myggförekomsten är unik för Sverige. I Österfärnebo har tio gånger fler mygg uppmätts än i Sjaunjaområdet Norrbottensfjällen.
Bygdernas framtid är allvarligt hotad p.g.a. återkommande olägenheter för människors och husdjurs hälsa, negativ befolkningsutveckling, vikande underlag för besöksnäringen.
Reduktion av mygg kan göras enligt tre huvudåtgärder:
Åtgärder som förhindrar eller minskar myggkläckning
Översyn av älvens vattenreglering. Miljökonsekvensbeskrivningar, för två invallningsföretag.
Älvens vatten skall förhindras att tränga upp inpå Tärnsjö och Österfärnebo tätorter, på samma sätt som sker via äldre befintlig invallning av Hedesunda samhälle, som har mycket små myggproblem jämfört med grannorterna uppströms. Invallningarna kan förenas med god miljövård. Investeringarna är kostnadsberäknade till 15 miljoner kronor. Driften kan uppskattas till ca 50.000 kr/år totalt. Kan finansiering lösas i form av statligt anslag och direktavskrivning, blir det framtida låga kostnader för drift och underhåll.
Andra möjliga markpåverkande delåtgärder är kulturmiljöbevarande återställande av s k älvängar, vilket bedrivits framgångsrikt i Österfärnebo och Tärnsjö i tidigare Myggprojekt. Älvängsslåtter ingår även i skötselföreskrifterna för Färnebofjärdens Nationalpark, varför medel för fortsatt arbete bör avsättas.
Åtgärder som förhindrar att mygglarver kläcks
Stora summor läggs världen över ner på kemisk och biologisk bekämpning i myggens kläckningsområden. Vi föreslår att endast ekologiskt acceptabel bekämpning med BTI bör förekomma (Bacillus Thuringiensis israelensis, ett bakteriemedel som dödar stickmyggens larver genom att angripa dess matsmältningskanal).
Nedre Dalälvskommunerna har via Uppsala universitet anlitat forskare på högsta internationella nivå för att etablera och genomföra ett ekologiskt anpassat och effektivt kontrollprogram med BTI. Programmet kommer att ta flera år att genomföra i hela området och kommer att kräva en mycket vältrimmad organisation och total uppslutning av markägare och boende för att göra insatser som måste sättas in under mygglarvernas korta kläckningstid. En stor kostnad innan programmet kan startas är nödvändig kartering av kläckningsplatser.
Vad gäller den årliga bekämpningen kan som exempel jämförelse ske med Rhendalen. BTI-behandling sker här av ca 10 000 hektar tre gånger årligen. Kostnaden uppges till ca tre miljoner DM/år, vilken fördelas på ca 2,5 miljoner invånare utefter de 30 mil som där är drabbade av myggplågan. Att ca 10.000 boende i nedre Dalälven skulle klara att bära denna kostnad blir svårt.
Övriga åtgärder som syftar till att minska skadeverkningar av flygande mygg
Framtagning av bättre myggmedel, gemensamt anordnande av badresor för barn, hjälp åt djurägare, ökade öppettider på bibliotek m.m. I detta arbete kommer de lokala föreningarna att ha en viktig roll. Experiment i Gysinge med besprutning av vitlöksoljan Garlic Barrier har visat att denna typ av medel kan vara ett miljömässigt bra alternativ till andra mer eller mindre hälsovådliga alternativ för att avskräcka myggen till dess att åtgärderna av kategorierna 1 och 2 ovan får önskad effekt, vilket kommer att ta tid.
Kontrollprogram
Med målet att etablera det första svenska kontrollprogrammet mot stickmyggor, har kommunerna till projektet knutit världsledande kompetens i form av Dr Jan Lundström Uppsala universitet, biolog och virolog, samt M. Sci. Martina Schäfer, Mannheim, doktorand vid Uppsala universitet. Schäfer är sedan sju år anställd vid de samverkande kommunerna i Rhendalens myggkontrollprogram, där man med framgång sedan 20 år nyttjat det biologiska bekämpningsmedlet BTI.
Förstudier i fält har inletts i september 2000 med sikte på att ett försök med BTI skall genomföras 2001 och fullskalig besprutning 2002. Kommunerna utreder även översyn av Dalälvens reglering, ett par lokala invallningsprojekt och övriga åtgärder (se bilaga nedan). Utformningen av programmet, dess organisation, kostnader och finansiering utreds under hösten 2000 i nära kontakt med bl a länsstyrelsernas miljöenheter, Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen och Miljödepartementet.
Följande positiva effekter kan uppnås:
- Bevarad livskvalitet för den drabbade ortsbefolkningen i form av möjligheter till utevistelse och utomhusaktiviteter.
- Minskad risk för skadliga effekter av upprepat användande av myggmedel inomhus, på huden och i sin övriga närmiljö.
- Minskad risk för spridning av virussjukdomar såsom Ockelbosjukan och Harpest.
- Minskat fysiskt lidande orsakat av myggbett såsom allergiska reaktioner och infektioner.
- Minskad psykisk stress hos befolkningen orsakad av den extrema mygg- förekomsten.
- Höjt värde på fastighetsmarknaden genom att ortens rätta attraktionskraft inte kommer i skymundan av problem med extremt stor förekomst av mygg.
- Ökade generella förutsättningar för lokalt näringsliv att överleva och expandera.
- Ökade speciella förutsättningar för näringslivet inom turistnäringen att överleva och expandera.
- Minskade risker att några individer ur en desperat befolkning tar saken i egna händer och sprider oljor/gift i naturen.
Kort och långsiktig finansiering
Någon fullständig kostnadsbudget kan idag endast anges grovt. En uppskattning är att kostnaden för etapp ett blir ca tio miljoner kronor. (Bl.a. nu upphandlade tjänster av Uppsala universitet kostar två miljoner kronor, vilket endast täcker en förstudie, och dessutom tillkommer stora kostnader för GIS-kartering.)
Från och med 2003 förväntas projektet övergå till fullskalig permanent bekämpning med BTI. Hur omfattande denna blir kommer etapp 1 av projektet att utvisa. Miljöminister Kjell Larsson har utlovat hjälp att bli av med myggen vid ett möte i Österfärnebo i augusti.
En möjlig framtida finansieringslösning efter slutförd - och av staten delfinansierad - etapp 1 skulle kunna vara att riksdagen tilldelar Naturvårds- verket ett extra anslag. Om en nationalpark skall bevaras i området, som inte bara är till nytta för dess fauna och flora, utan även till glädje för de män- niskor som bor i området, skulle detta kunna vara en långsiktigt bra lösning.
Stockholm den 29 september 2000
Patrik Norinder (m)
Anne-Katrine Dunker (m)
Raimo Pärssinen (s)
Sven Bergström (c)