Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att forskning på mobiltelefonantenner bör ökas.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att försiktighetsprincipen bör gälla vid uppsättning av mobiltelefonantenner.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en rekommendation om säkerhetsavstånd till mobiltelefonantenner.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om mätning och säkerhetsavstånd till basstationerna i UMTS- systemet.
Människor oroas av alla sändare i närmiljön
I takt med den enorma ökningen av mobiltelefoner, ökar också antalet sändare som sätts upp för att tillgodose det ökade behovet. Sändarna sätts upp på hyreshus, master och vattentorn. För att få en bra täckningsgrad, som också är ett försäljningsargument, behövs alltfler sändare, antenner, vilka vidarebefordrar signalerna från mobiltelefonerna.
Antennerna sätts upp allt närmare vår boendemiljö, på husväggarna utanför våra bostäder. Antennerna utsänder elektromagnetisk strålning och bidrar till att vår omgivande luft alltmer fylls ut av mikrovågor.
Hur vi människor kan skadas av elektromagnetisk strålning är inte helt utrett, men att vi påverkas är helt klart. En stor undersökning om påverkan från mobiltelefoner har nyligen utförts av Kjell Hansson Mild i Umeå, där 11.000 personer har berättat om de besvär de har fått genom att tala i mobiltelefon. Undersökningen visar klart på sambandet mellan elektromagnetisk strålning och påverkan på oss människor.
Forskning på elektromagnetisk strålning pågår i hela världen med en del oroande resultat för vad ökad strålning kan innebära för djur och människor. Man kan säga att vi befinner oss mitt i ett gigantiskt experiment av korsande elektromagnetiska fält. Ingen vet nu vad det kommer att få för betydelse i framtiden. Försiktighetsprincipen bör gälla vid uppsättning av mobiltelefon- antenner och rekommendation för säkerhetsavstånd till antennerna bör ställas upp.
Fortsatt forskning om basstationer är nödvändig
Forskning om elektromagnetisk strålning från mobiltelefonantenner har gjorts i Göteborg av docent Yngve Hamnerius, vilken visar att strålningen från basstationerna är mindre än från telefonerna. Det behövs ökad forskning, dels för att människor skall slippa oroas, dels för att det verkligen saknas inom detta fält. Vi vet idag inte vad som händer i en framtid med hela tiden ökande mängd elektromagnetisk strålning.
I en interpellation till näringsministern lovades att undersökningsarbetet med sändares strålning skulle ökas. Rådet för arbetslivsforskning har dock fått minskade anslag vilket dessvärre minskar möjligheten för forskning på elektromagnetiska fält.
Nya generationens mobiltelefoner
Den nya generationens mobiltelefoner, det s.k. UMTS- systemet, kommer att kräva fyra gånger så många basstationer eller antenner för att täckningsgraden skall bli tillfredsställande. I och med att dessa nya basstationer sätts upp, ökar naturligtvis också kravet på att mäta strålningen och att titta på säkerhetsavstånden till basstationerna. Detta bör göras innan utbyggnaden har kommit alltför långt.
Stockholm den 19 september 2000
Barbro Feltzing (mp)