Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en strategi mot myggplågan i Tärnsjö. Strategi mot myggplågan i Tärnsjö
Trakterna omkring deltat vid de sydligaste delarna av Dalälvens lopp är sedan länge kända för hög förekomst av mygg. Under högst normala år, där huvuddelen av de intensiva flödena sker i samband med vårfloden, brukar myggförekomsten vara intensiv omkring midsommartid för att sedan trappas av längre fram under sommaren. Även under dessa år har myggplågan varit mycket intensiv och ytterst besvärlig för boende i området. Särskilt hårt drabbat brukar orten Tärnsjö vara. Det aktuella området omkring Dalälven är mycket naturskönt och inbjuder till aktivt friluftsliv. Campingplats har anlagts med möjlighet till att även hyra stugor. Verksamheten har dock i princip varje sommar aldrig kunnat få den utveckling som varit tänkt på grund av myggförekomsten. Hårdast drabbade har dock de fastboende varit som i de flesta fall inte haft någon alternativ plats att vistas på.
Den regniga sommaren år 2000, med stora vattenmängder och översvämningar under juli månad, fick till följd att myggen kläcktes i ett förlopp som närmast kan beskrivas som galopperande. Myggplågan under juli och augusti har varit av sådan omfattning att de flesta människor boende i Tärnsjö med omnejd inte har kunnat vistas utomhus. Värst drabbade har äldre och barn varit.
Diskussion om åtgärder har förts där även Länsstyrelsen i Västmanland har deltagit. Åtgärder som besprutning av de vattensamlingar där myggen kläcks har diskuterats. Dels är detta en kostnadsfråga, dels en miljöfråga, då man inte med full säkerhet kan vara säker på vilka effekter en sådan besprutning skulle få på övrigt djurliv. Det som framför allt saknas är en uttalad strategi och handlingsplan för att bekämpa det miljöproblem som myggen blivit för de boende i Tärnsjö. Frågan kan av myndigheterna lätt falla i glömska under vintern, men vi måste komma ihåg att nya somrar innebär fortsatta problem för de boende om inga effektfulla åtgärder kan sättas in.
Stockholm den 3 oktober 2000
Sven-Erik Österberg (s)
Margareta Israelsson (s)
Paavo Vallius (s)
Göran Magnusson (s)
Mariann Ytterberg (s)