Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om decentralisering av vissa ärenden till kommunal nivå. Motivering
Glesbygden ska överleva av egen kraft uttrycker många som bor och arbetar eller driver företag i tillväxtdelar av Sverige. Deras infrastruktur beträffande vägar, IT, järnväg, flyg och sjötransporter är ofta välordnade - beslutade och byggda av stat och kommun. Åtkomligheten är god, samhällsservicen fungerar vad gäller skola, vård och omsorg. Bebyggelsen i tillväxtområden är ofta mycket sjönära, och värdestegringen på investeringarna är goda för både privata hus och kommersiella byggnader.
I gles/landsbygd är djur och natur den tillgång som kan vara lockbete för att få etableringar och arbetstillfällen. Möjligheten att i dessa kommuner få utnyttja sin natur enligt den egna kommunens kommunfullmäktiges (de folkvalda) eller byggnadsnämnds bedömning är mycket begränsad och beslutsfattandet ligger långt bort från de berörda. Detta är odemokratiskt och bör omgående förändras.
I Folkpartiets program Bo där Du vill trycks det hårt på att beslutsfattandet i ärenden om strandskydd, skoter/vandringsleder och liknande måste delegeras ner på kommunal nivå. Många kommuner i Värmland skulle förbättra sin egen skattekraft och överlevnadsförmåga om beslutsnivån inom byggnadsområdet (PBL) flyttades ner från Naturvårdsverk/länsstyrelse i de i motionen framförda exemplen.
Strandskyddet är det viktigaste och det är bråttom. Generella metertal från vattendrag får inte gälla i hela Sverige. Det blir fel och obegripligt för markägare som tror på äganderätten samt för kommunala politiker som kämpar för glesbygdskommunernas överlevnad.
Stockholm den 5 oktober 2000
Runar Patriksson (fp)