Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utredning av ett differentierat strandskydd. Strandskydd i glesbygd
Människan har genom historien samlats kring och bosatt sig vid vatten. Nästan alla av landets större orter är belägna vid hav, sjö, älv eller annat vattendrag. På vissa håll, särskilt i tätare befolkade delar av landet, finns därför behov av ett strandskydd för att reglera byggandet nära vattnet och därmed trygga alla människors tillgång till de rekreationsmöjligheter i form av bad och andra strövtåg som vattnet medger.
Detta är en bra och nödvändig lagstiftning som dessutom uppfyller syftet att skydda de biotoper som utgör viktig livsmiljö för växter och djur i det strandnära området.
I princip samma regler om strandskydd gäller för t.ex. den tätt befolkade Mälardalen som för glesbygden i Norrlands inland. Förvisso finns möjligheter till dispens men det kräver särskilda skäl, något som torde tillämpas restriktivt. Den nu gällande strandskyddslagen synes därför vara skriven för befolkningstäta områden med högt exploateringstryck, medan den passar sämre i glesbygd där antalet sjöar och vattendrag är ungefär lika stort som antalet invånare i kommunen.
I de flesta glesbygdskommuner minskar befolkningen. Dessa borde få bättre möjligheter att utnyttja de naturliga tillgångar som finns i området bland annat för att attrahera inflyttande. Ökade möjligheter till att lokalt anpassa strandskyddsbestämmelserna skulle därför kunna gynna en positiv utveckling i glesbygd utan att för den skull friluftsliv eller växt- och djurliv tar skada. Det kan också påpekas att självfallet skall strandskyddet vara kvar i områden som är av inresse för naturvården, såsom naturvårdsområden, reservat, ekologiskt känsliga områden och andra områden där skyddsvärdena är höga.
Det finns, med beaktande av ovanstående, ett behov av utredning om ett differentierat strandskydd.
Stockholm den 18 september 2000
Per-Olof Svensson (s)
Raimo Pärssinen (s)
Agneta Brendt (s)
Kenth Högström (s)