Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om myggproblemen i nedre Dalälvs-området.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om statligt stöd för framtagande av åtgärdsprogram och genomförande av kort- och långsiktiga åtgärder.
Extrema myggproblem
Myggproblemen i nedre Dalälvsområdet har varit extrema den gångna sommaren. Minst 10 000 permanent bosatta har drabbats liksom flera större turistanläggningar. Möjligheterna till utevistelse och utomhusaktiviteter har varit mycket begränsade. Situationen är i förlängningen ett direkt hot mot hela bygders överlevnad och utveckling. Olägenheterna med myggen är stora för såväl människors som husdjurs hälsa.
Berörda kommuner i Västmanlands och Gävleborgs län har tagit initiativ till ett samlat agerande för att vidta åtgärder och inför kommande somrar begränsa myggproblemen. I Dalarna har Avesta kommun inbjudits till ett framtida samarbete.
Ett offensivt arbete har inletts, i projektform, där man knutit till sig världsledande kompetens. Ett åtgärdsprogram håller på att utarbetas, med bland annat förslag på:
Åtgärder som förhindrar eller minskar myggkläckning - översyn av vattenregleringar, lokala invallningsprojekt mm.
Åtgärder som förhindrar att mygglarver kläcks - i första hand ekologisk bekämpning med BTI.
Övriga åtgärder som syftar till att minska skadeverkningar av flygande mygg - bättre myggmedel, besprutning med vitlöksolja, informationsinsatser mm.
Förstudier i fält har redan inletts under hösten 2000 med sikte på att ett försök med BTI skall genomföras 2001 och fullskalig besprutning 2002. Under hösten 2000 kommer, enligt uppgift, åtgärdsprogram, organisation, kostnader och finansiering att närmare preciseras i nära kontakt med berörda länsstyrelsers miljöenheter, Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen och Miljödepartementet.
Vi anser att myggproblemen i nedre Dalälvsområdet är av sådan omfattning att berörda myndigheter, på central- och länsnivå, måste bistå aktivt med såväl personella som ekonomiska resurser och tillsammans med kommuner och boende komma till rätta med problemen. Ett statligt ekonomiskt stöd behövs såväl för att ta fram åtgärdsprogram som för att genomföra detsamma på kort och lång sikt.
Stockholm den 4 oktober 2000
Kenneth Johansson (c)
Christel Anderberg (m)
Rolf Gunnarsson (m)