Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Sveriges politik i IWC och behovet av ett fortsatt moratorium mot valfångst och nya valreservat. Inledning
Valar har alltid fascinerat människor. Bara det faktum att det existerar djur i havet med en längd av 30 meter, vikt av 200 ton och ett hjärta stort som en bil känns helt overkligt. Det handlar om blåvalen, en av de arter som minskat dramatiskt. Ungen är 7 meter när den föds och honan förlorar 1 ton i veckan under digivningen då hon producerar 200 liter mjölk per dygn. Blåvalen har ett läte med en ljudstyrka på 188 dB, mycket starkare än ett jetplan. Kommunikation under vatten är något helt annat än i luft. Man tror att valar hör varandra på ett avstånd av 100 mil.
Andra valar som delfiner och tumlare är betydligt mindre och den minsta arten är inte större än en medelstor hund. Delfiner kan lära sig ord och språk som ett fyraårigt barn. Historier hur de räddat drunknande och deras påtagliga intresse för människor har gjort att förståelsen och intresset för dem ökat.
Valjakten
Valfångst har bedrivits i världen under minst 1000 år. Fram till mitten av 1800-talet var vapnen handkastade harpuner och de valarter som simmade långsamt var de man klarade av att jaga. I slutet av 1860-talet uppfann en norrman sprängharpunen, som avfyrades från ett ångfartyg. I och med det förändrades jakten radikalt och antalet som dödades steg dramatiskt.
1946 bildades Valfångstkommissionen, IWC, vars främsta syfte från början var att främja den vacklande valindustrin, men också att "bevara" valar. Den skoningslösa jakten forsatte dock och 1966 fridlystes den första valarten - blåvalen. Den hade då minskat till endast ett par tusen individer - att jämföra med år 1930, då 30 000 blåvalar dödades och populationen var betydligt större.
Under 70-talet förändrades IWC och många nationer, som var kritiska till den kommersiella valjakten, blev medlemmar. Sverige kom med 1980. 1986 infördes ett moratorium för valfångst, ett moratorium förbjuder inte urinnevånare på t.ex. Grönland att jaga. Moratoriet har respekterats av alla nationer utom två - Norge och Japan. Norge dödar varje år hundratals vikvalar och Japan bedriver vad man kallar forskningsjakt på samma art. Japan bedriver dessutom jakten i ett reservat i Antarktis, där valarna skall vara skyddade.
Samtidigt har valskådning blivit en turistindustri, som omsätter allt större belopp. Den totala omsättningen är ca 4 miljarder kronor per år, och det går att skåda val organiserat i Norge, Portugal, Italien, USA och Grönland med flera länder. Intresset är stort och förhoppningen har varit att detta sätt att närma sig valar skulle ersätta jakten även för de två stora valfångstnationerna. Men tyvärr inte.
Vad händer nu?
Under de sista åren har det varit turbulent runt IWC:s möten. Valfångstnationerna har agerat mycket starkt för att få förbudet mot kommersiell valfångst upphävt, man har enligt många "köpt" mindre nationers röster och man har haft framgång. Andra nationer har konsekvent arbetat emot detta och tydligast har Australien varit, som lagt ett förslag om att etablera ett valreservat i Stilla havet.
Det senaste mötet hölls i juni i år och de som var mest nöjda efter det mötet var Japan och Norge. Japan ansåg att mötet varit ett steg framåt och att det bara var en fråga om tid innan en kommersiell valfångst skulle tillåtas. Australien fick inte gehör för sitt förslag på reservat, utan mötet röstade fram ett förslag om att ta fram en förvaltningsplan för kommersiell valfångst. Och det skall gå fort. Redan i februari 2001 skall man mötas i Japan (!) för att fastställa denna förvaltningsplan - the Revised Management Scheme (RMS).
Sverige har tidigare varit en stark pådrivare i IWC. Man har argumenterat utifrån två utgångspunkter:
Det går inte att bedriva en "human" valjakt. Den är grym och djuren dör en långsam och plågsam död.
Havet som livsmiljö har förändrats mycket på grund av miljögifter m m. Eftersom valar ofta är toppkonsumenter är risken stor att de drabbas av miljöförstöringar. Även olja, sjöfart, fisknät osv. utgör hot och gör att det finns anledning till besinning. Det faktum att de allra flesta valarter idag blott är en spillra av vad de har varit - även om vissa arter återhämtat sig sedan moratoriet infördes 1986 - talar för ett fortsatt moratorium.
Nu tycks Sverige ha gett upp. Det är fullkomligt obegripligt och vi tror inte att den nya svenska valpolitiken har ett folkligt stöd i landet. Sverige är nu ett land som driver på processen mot en reglerad kommersiell valjakt. Till yttermera visso är Sverige ordförandeland från 2001 och tre år framöver i IWC.
Ändra tillbaka till den gamla valpolitiken
Såväl Miljöpartiet som andra partier, Världsnaturfonden och föreningen Djurens Rätt har försökt få till stånd en dialog med regeringen och då främst miljöminister Kjell Larsson. På frågor får vi svar som "jovisst ska Sverige stödja Australiens förslag att skapa ett valreservat" och "nejdå, Sverige har inte ändrat inställning vad gäller kommersiell valjakt".
Men på IWC:s möten händer något helt annat. Där gör regeringens representant gemensam sak med valfångarnationerna, kompromissar och röstar ner Australiens reservatsförslag. Eftersom Sverige fortfarande har ett gott anseende som en nation som bryr sig om miljö och biologisk mångfald ansluter sig många till den svenska linjen. Sveriges ansvar för vad som är på väg att hända är alltså stort.
Det finns inga skäl för den nya svenska linjen. Valfångsten är fortfarande lika grym och hoten i haven består mot valarna. Det faktum att vissa arter som gråval och blåval nu ökar igen kan inte tas som skäl för valfångst. Det måste ju ha varit det som var avsikten med moratoriet.
Den svenska regeringen bör återgå till sin restriktiva syn på valfångst och inte som nu stödja de krafter i IWC som vill införa en reglerad kommersiell valfångst. Det bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 4 oktober 2000
Gudrun Lindvall (mp)
Ingegerd Saarinen (mp)
Mikael Johansson (mp)
Helena Hillar Rosenqvist (mp)
Per Lager (mp)
Marianne Samuelsson (mp)
Birger Schlaug (mp)
Gunnar Goude (mp)