Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att skärpa EU:s åtaganden på lång sikt för att minska utsläppen av växthusgaser med 50 % till år 2030.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att inom EU ta initiativ till miniminivå för skatten på icke förnyelsebara energikällor.1
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att inom EU verka för en total översyn av det offentliga stödet inom EU samt huruvida detta bidrar till att nå uppsatta klimatmål.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att inom EU verka för att utvidga de existerande projekten Altener, Joule, Save och Thermie.2
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att inom EU verka för att alla EU:s medlemsstater snarast ratificerar Kyotoprotkollet.3 6. 1 Yrkande 2 hänvisat till SkU.
2 Yrkande 4 hänvisat till NU.
3 Yrkande 5 hänvisat till UU.
Inledning
en gradvis minskning av eller succesivt avlägsnande av brister i marknaden, fiskala incitament, skatte- och avgiftsbefrielse samt subventioner i alla sektorer som släpper ut växthusgaser och som därmed motverkar konventionens syfte och tillämpningen av styrmedel för marknaden
Kyotoprotokollets andra artikel
Den allvarligaste och mest akuta frågan inför framtiden kommer utan tvekan att vara hur mänskligheten väljer att tackla frågan om den globala uppvärmningen. Forskarsamhället är ense om problemets existens samt att orsaken till problemet står att finna i förbränningen av fossila bränslen och de så kallade växthusgaser som blir resultatet. Konsekvenserna av mänsklighetens överutnyttjande är svåröverskådliga, men tendenserna är klara. Gör vi inte som politiker och konsumenter något för att hejda utvecklingen så riskerar vi den ekologiska balansen för kommande generationer. Speciellt hårt kommer framtida generationer i låginkomstländer att drabbas eftersom klimatstörningarna får större effekter där, detta trots att det är vi i höginkomstländerna som står för de flesta utsläppen. Detta gör klimatfrågan till den kanske största solidaritetsfrågan inför framtiden.
Det är dags för världens politiker att se framåt och långsiktigt när det gäller klimatfrågan. Strategier måste byggas såväl inom länder som internationella organisationer och unioner. Detta gäller även inom EU. Tyvärr har handlingskraften inom EU pekat åt fel håll. I denna motion lägger vi fram ett förslag till en grön och hållbar klimatpolitik på EU-nivå. Klimatfrågan är alltför viktig för att skjutas på framtiden, det är dags att ta ställning nu.
Växthusgaser i världen
Växthusgaser är en naturlig del av det ekologiska systemet, men det intressanta är koncentrationen i atmosfären. Anledningen till problemen är den onaturligt höga mängden växthusgaser som skapats av viss mänsklig verksamhet, i synnerhet förbrännandet av fossila bränslen. Denna förbränning är ett relativt nytt fenomen i mänsklighetens historia, men konsekvenserna kan påverka mänsklighetens framtid ett bra tag framöver.
Till det som kallas växthusgaser räknas framför allt koldioxid, metan och dikväveoxid. Allt detta finns i naturliga mängder och fyller då en funktion som en garant för att klimatet på jorden håller sig i balans. Vid onaturliga mängder bildas det som kallas för växthuseffekten, dvs att växthusgaserna stänger inne en för stor mängd värme i atmosfären och därmed stör den ekologiska klimatbalansen. Konsekvenserna av detta är många och skiljer sig åt på olika delar av planeten. Den kanske tydligaste effekten är förhöjda vattennivåer med kraftiga översvämningar som följd. Vissa länder eller delar av länder kommer helt enkelt att försvinna. Det är därför som lågliggande länder eller önationer kämpar så starkt för en minskning av växthusgaserna, det handlar helt enkelt om deras egen existens över vattenytan. Ett mycket tydligt exempel på vad som kan väntas är att det nyligen upptäcktes öppet vatten på Nordpolen, något som inte observerats på tiotusentals år. Minskade ismassor är en kosekvens av växthuseffekten, andra är mer oregelbundna regn- och torkperioder och mer extrem väderlek, t.ex. orkaner och översvämningar. Allt detta kommer i framtiden att få ödesdigra konsekvenser för ekonomierna världen över och även för den biologiska mångfalden eftersom många djurarter inte tål ett förändrat klimat.
Enligt FN:s klimatpanel IPCC, kommer de globala utsläppen av koldioxid att fördubblas till år 2050 och tredubblas till år 2100 (räknat med utgångspunkt 1990) om ingenting radikalt görs. Konsekvensen på klimatet beräknas bli en ökning av medeltemperaturen med 2 grader till år 2100. Vissa forskare menar att den kommer att öka med det dubbla. Ett par grader kan verka lite, men konsekvenserna på den ekologiska balansen är enorma. För att vi ska kunna stabilisera nivåerna till år 2100 behövs en reduktion av koldioxidutsläppen med 50-70%.
EU och klimatet
En anledning till att många röstade ja till att gå med i EU var att man ville se gemensamma lösningar på miljöproblemen. Hittills har vi inte sett mycket av de löften som gavs inför folkomröstningen. Tyvärr gäller detta framför allt regeringens vilja till handling på klimatområdet. Tanken var ju att Sverige skulle gå in och påverka EU i en riktning mot radikala åtgärder på bland annat klimatområdet eftersom detta är ett så tydligt gränsöverskridande problem. Nu är det så att EU:s parlament har blivit den drivande kraften i klimatarbetet med viss hjälp av EG-kommissionen. Ett aktivt arbete från medlemsstaterna är extra viktigt i klimatfrågan eftersom man i de globala klimatförhandlingarna ska tala med en röst, dvs kommissionen är den instans som förhandlar för alla medlemsstaternas räkning.
EU:s åtaganden på Kyotokonferensen var en minskning av utsläppen med 8 procent fram till 2008-2012 med utgångspunkt från 1990 års nivåer. Det globala åtagandet var en minskning med 5 procent bland industriländerna. Av EU:s totala utsläpp av växthusgaser består 79 procent av koldioxidutsläpp följt av metan (11 procent) och dikväveoxider (9 procent). På grund av den ekonomiska lågkonjunkturen i början på 1990-talet sjönk utsläppen av växthusgaser för att nu återigen öka. Vi kan alltså se en tydlig korrelation mellan den ökade ekonomiska tillväxten och utsläppen av växthusgaser. Fram till 2010 beräknar EU:s egen miljöbyrå att utsläppen ska komma att öka med 6 procent (4420 millioner ton) istället för den i Kyoto åtagna minskningen med 8 procent. Detta är beräknat på ett scenario där dagens åtgärder består, med andra ord om ingenting nytt händer.
Kyotoprotokollet är underskrivet av 84 stater, däribland samtliga EU- stater. Därefter är steget att samtliga länders parlament ska ratificera avtalet. För att bli bindande internationell lag måste 55 parter ha ratificerat avtalet samtidigt som en samling industriländer som står för minst 55 procent av de totala utsläppen måste ratificera. Än har bara 16 stater ratificerat Kyotoprotokollet, samtliga utvecklingsländer. Detta lägger ett speciellt ansvar på EU-länderna, som skulle kunna bidra med en stor del av de 55 procenten.
Om man analyserar utsläppen sektorsvis så kan man se att energisektorn står för den största delen av utsläppen (32 procent) följt av transporter (22 procent) samt industrin (21 procent). Övriga utsläpp står hushållen och lantbruket för. Av dessa sektorer kommer transportsektorn att stå för den största ökningen, transporterna beräknas öka med 39 procent till 2010. Industrirelaterade utsläpp av växthusgaser beräknas minska med 15 procent. I ljuset av dessa fakta framstår den senaste tiden protester bland åkare i EU- länderna som märklig. Transportnäringen är i själva verket en bransch som ökar i omfattning, och detta på bekostnad av mer ekologiskt hållbara transportsätt, exempelvis tåg.
Utveckling i några EU-länder
Mellan sig har EU-länderna valt att fördela ansvaret för att minska utsläppen av växthusgaser med ett system som kallas Burden Sharing, att fördela bördan. Som man kan se i tabellen nedan innebär detta för Sveriges del att man kan öka sina utsläpp med 4 procent, något som regeringen dock lovat i riksdagen att inte göra.
Tabell 1
Den interna fördelningen mellan EU-länderna vad gäller minskning av utsläppen av växthusgaser
Tabell 1: (Österrike -13% )
Inom EU som helhet står idag skatterna på energi och miljö för ca 3 procent av BNP. Utvecklingen och användandet av ekonomiska styrmedel för att minska utsläppen av växthusgaser ser olika ut i de olika EU- länderna. Exempel från några EU-länder:
- I Danmark introducerade man en koldioxidskatt 1996, en skatt som höjts något sedan dess. Skatten på diesel har även den ökat något. Det mesta av utvecklingen har varit beroende av den gröna skatteväxlingen i Tyskland.
- 1999 beslutade sig den rödgröna regeringen i Frankrike för att successivt höja dieselskatten med ca 8 öre under en sjuårsperiod. Det har även fattats principbeslut om att jämställa bensin- och dieselskatten då dieselskatten idag är lägre trots att detta inte kan motiveras ur miljöperspektiv. En allmän skatt på energi kommer att introduceras under 2000 och 2001.
- I Tyskland beslutade sig den rödgröna regeringen för att, inom ramen för en grön skatteväxling, höja skatterna på bensin, diesel, eldningsolja, gas och elektricitet. Samtidigt har man initierat en hård satsning på energieffektivitet, bl.a. stora stöd till kraftvärmeverk.
- I Italien har man satsat hårt på att höja de miljörelaterade skatterna. Under en femårsperiod, från 1999 till 2004, kommer skatterna på bensin, diesel, kol och mineralolja att höjas för att kunna nå Italiens mål att minska utsläppen med 6.5 procent. Italien blev med detta steg det första landet i Sydeuropa att använda sig av skattesystemet för att styra utsläppen.
- I Holland finns det sedan 1996 en skatt på konsumtionen av energi.
- I Sverige har vi nu inlett en grön skatteväxling som ska omfatta 30 miljarder kronor. Hittills har beskattningen av fossilbränslen ökat något och framtiden kommer visa på hur den fortsatta ökningen kommer att påverka utsläppen av växthusgaser.
Den trend som man idag kan se är att de progressivare länderna har tagit intryck av de länder som har gått före och visat på den förändringskraft som finns i genomförandet av högre miljöskatter samtidigt som andra skatter sänks. Detta har inte minst gällt i fallet Tyskland som nu tack vare den rödgröna regeringen påverkar länderna runt omkring sig. En introduktion av miniminivåer för skatt på fossilbränslen skulle därför framför allt ha den effekten att medlemsstaterna inte skulle behöva oroa sig för att företag skulle flytta eller att människor skulle ta sig över gränsen och köpa billigare bränsle.
Dags för åtgärder
I mars 1997 presenterade EG-kommissionen sitt förslag till direktiv för beskattning av energiprodukter inom EU. Detta har sedan blivit en riktig långkörare inom ministerrådet, framför allt på grund av bristande politisk vilja från såväl de som är positiva till förslaget som de som motsätter sig det. De länder som framför allt bromsar är Spanien och Grekland som har har totalvägrat. Skattefrågor av denna karaktär kräver enhällighet mellan länderna, något som varit ett effektivt sätt för ett fåtal länder att stoppa all progressivitet i energibeskattningen. Ytterligare ett problem är att EU:s parlament endast har en konsultativ roll, vilket omöjliggjort ett förhandlande och en kompromisslösning mellan parlamentet och ministerrådet.
EU har idag vissa regler vad gäller beskattning av råolja, men de har ingen praktisk effekt i dagsläget. Det förslag som EG-kommissionen lade fram omfattar flera ytterligare områden för beskattning, närmare bestämt kol, naturgas och elektricitet. Förslaget innefattar även en differentiering i beskattningen mellan motorbränsle, motorbränsle för kommersiella ändamål samt energiskatt för uppvärmning. Miniminivåerna var tänkta att öka under åren 1998, 2000 och 2002. Tabellerna visar hur ökningen var tänkt att ske på vissa bränslen:
Tabell 2
Tabell 2: (För motorbränslen min skatt 1/1/1998 min skatt 1/1/2000 mål för skatt 1/1/2002 )
Hur detta skulle påverka medlemsstaternas skatter är olika. Vissa länder skulle med år 2000 års föreslagna nivåer tvingas justera endast två skattenivåer, däribland Sverige. Andra länder skulle behöva förändra eller införa ca 10 skattesatser.
Bristen på vilja att agera i denna kanske viktigaste skattefråga blev särskilt tydlig då EU skulle komma överens om ett skattepaket. Frågan om energi- skatter kom dock inte ens med eftersom man på ett tidigt stadium gav upp denna fråga. Den nya kommissionen har inte heller varit en pådrivande kraft för att genomföra sitt eget förslag, något som gjort att frågan idag är i stort sett begraven.
Nu är det dags att skaka liv i frågan, och Sveriges regering har en utmärkt möjlighet till detta första halvåret 2001 då man är ordförandeland inom EU. Den potential som finns i omställningen till ett nytt energisystem är enorm och kommer att ge EU stora finansiella vinster i framtiden samtidigt som gröna jobb skapas.
Förslag till åtgärder
- Regeringen bör ta initiativ till att skärpa EU:s åtaganden på lång sikt för att minska utsläppen av växthusgaser med 50 procent till år 2030.
- Regeringen bör inom EU ta initiativ till miniminivå för skatten på icke förnyelsebara energikällor. Nivån bör höjas till 5 euro per MWh år 2010 för att senare successivt höjas enligt en framtagen plan. Detta ska omfatta kol, olja och gas. Det är viktigt med en långsiktig plan för hur energiskatterna ska höjas eftersom detta ger de ekonomiska aktörerna en möjlighet att planera och investera i ny, energisnålare teknik.
- Regeringen bör inom EU ta initiativ till miniminivå för skatten på 19 euro per ton koldioxid år 2010.
- Regeringen bör verka för en total översyn av det offentliga stödet inom EU och huruvida detta bidrar till att nå uppsatta klimatmål. Detta är speciellt viktigt inom EU:s egna institutioner, i synnerhet för Europeiska investeringsbanken och Europeiska utvecklingsbanken. Dessa är stora kreditgivare vars medel idag motverkar de av EU uppsatta miljömålen. Offentliga subventioner till ekologiskt ohållbara projekt är kontraproduktivt och bör därför avskaffas.
- Regeringen bör verka för att utvidga de existerande projekten Altener, Joule, Save och Thermie som ger bidrag till introduceringen av nya energislag.
- Regeringen bör verka för att alla EU:s medlemsstater snarast ratificerar Kyotoprotokollet. På så vis skulle EU kunna vara en pådrivande kraft gentemot andra industriländer att göra detsamma. En ratificering skulle även kunna ge klimatarbetet inom EU en injektion eftersom man då kan koncentrera sig helt på hur minskningen skulle kunna ske.
Stockholm den 2 oktober 2000
Yvonne Ruwaida (mp)
Marianne Samuelsson (mp)
Per Lager (mp)
Kia Andreasson (mp)
Lars Ångström (mp)