Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Sveriges inställning till valfångst.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige under sitt treåriga ordförandeskap lägger fram ett förslag inom IWC om ett permanent och världsomfattande reservat för alla av IWC listade valarter.
Moratorium mot kommersiell valfångst genomförs
Sverige spelade under 1970- och 1980-talen en viktig roll för att göra världens hav till en skyddszon mot kommersiell valfångst. Inte minst kom Sveriges pådrivande roll till uttryck vid FN:s miljökonferens 1972.
När Internationella valfångstkommissionen (IWC) möttes i Malmö 1982, togs beslutet att införa ett internationellt tidsbegränsat förbud, moratorium, mot kommersiell valfångst från och med 1986. Så kallad vetenskaplig fångst skulle även fortsättningsvis vara tillåten. Sverige var ett av föregångsländerna för att få valfångstmoratoriet till stånd. Detta moratorium var en stor seger eftersom vetenskapliga fakta visade att många valpopulationer akut hotades av utrotning.
Kommersiell valfångst på väg tillbaka
Sedan moratoriets införande har ca 19.000 valar fångats i vetenskapligt syfte. Valfångstnationerna har envetet argumenterat att moratoriet inte behövs eftersom valpopulationerna ökat och därmed skulle en återgång till kommersiell valfångst vara möjlig. På senare tid har valfångstnationerna fått visst stöd i denna uppfattning av vissa mindre länder.
Vissa av de länder som drev fram valfångstmoratoriet stödjer nu kommersiell valfångst i kustnära vatten. Beklagligt nog är Sverige ett av dessa länder.
Det finns dock fortfarande länder som står upp för en restriktiv valfångstpolitik och som anser att de diskutabla fakta om förstärkta valpopulationer som presenterats av valfångstnationerna inte tillnärmelsevis motiverar återupptagen kommersiell valfångst. Till dem hör Australien, som länge argumenterat för ett långsiktigt förbud mot kommersiell valfångst. Australien har också under senare tid framfört ett informellt förslag om detta inom IWC:s ram. Förslaget går förenklat ut på att ett globalt valreservat inrättas samt att ett 50-årigt moratorium mot kommersiell valfångst införs. Den vetenskapliga valfångsten förbjuds genom att IWC:s grundtraktat ändras.
Hoten har inte minskat
Hoten mot valarna är inte mindre i dag än de var då valfångstmoratoriet infördes för 13 år sedan. Man finner ökande halter av miljögifter i valkött till följd av föroreningen av haven. Den illegala handeln med valkött har enligt tillgängliga data tilltagit, speciellt mellan Norge och Japan. Valfångst är fortfarande en grym och för valarna mycket smärtsam hantering.
Det är mycket svårt att med rimlig säkerhet lägga fast valpopulationernas storlek och därmed ännu svårare att förutsäga hur många valar som kan fångas utan att hota valartens fortbestånd. Försiktighetsprincipen, fastlagd av merparten av världens länder i Riodeklarationen 1992, måste tillämpas i praktiken också i valfångstpolitiken. Om man tillåter kommersiell valfångst kan det leda till en allvarlig och oåterkallelig skada på den biologiska mångfalden i haven.
Sverige får ökade möjligheter
Sveriges inställning under årets IWC-möte präglades av en allt mer positiv attityd till att den kommersiella valfångsten åter skall tillåtas. Till exempel är Sverige ett av de länder inom International Whaling Commission (IWC) som öppet stödjer förslag om att tillåta kommersiell valfångst i så kallade "kusthav". Vid IWC-mötet stod Sverige i spetsen för en resolution som syftade till att IWC snarast skall anta en förvaltningsplan för framtida kommersiell valfångst - den så kallade Revised Management Scheme (RMS).
Sverige kommer under tre år att inta ordföranderollen inom IWC från och med nästa års möte i London. Under denna period behöver Sverige representeras på regeringsnivå. Sverige måste då aktivt arbeta för att valar får ett långsiktigt skydd mot all form av kommersiell valfångst. Detta kan Sverige göra genom att under sitt treåriga ordförandeskap lägga fram ett förslag inom IWC om ett permanent och världsomfattande reservat för alla valarter listade i IWC:s Nomenclature Annex. Dessutom måste Sverige överge sitt stöd till återupptagen kommersiell valfångst i kustnära vatten.
Stockholm den 3 oktober 2000
Marietta de Pourbaix-Lundin (m)