Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om internationellt samarbete.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om städning av strandområden.
Inledning
Bohuskusten är ett av Sveriges populäraste områden för rekreation. Skärgården med sina kobbar, skär och karakteristiska kala klippor besöks varje sommar av en mängd turister och bofasta för sol, bad och andra friluftsaktiviteter. Tyvärr störs den vackra bilden av att det varje år driver in skräp i stora mängder till kusten.
Förr bestod skräpet mestadels av drivved eller andra naturmaterial som bröts ned eller samlades och återanvändes som bränsle. Men på 60-talet ökade mängderna och skräpet fick ett nytt inslag - plast. I dag består skräpet (trä undantaget) till 80-90 procent av plast i olika former. Varje år flyter ca 6 000 kubikmeter skräp i land utmed den omkring 20 mil långa Bohuskusten. Av Nordsjöns totala skräp tar Bohuslän emot mer än 10 procent trots att kusten utgör mindre än 2 procent av den totala kustlinjen kring Nordsjön. Värst utsatt är den nordligaste kuststräckan från Lysekil och norrut.
Studier och undersökningar
Resultatet från 1999 års städning visar på en ökning av de insamlade skräpmängderna jämfört med tidigare år. Arbetsinsatsen varierar stort mellan kommunerna och vissa skärgårdsområden har inte alls blivit städade.
Det finns i dag många noggrant utförda studier där man spårat var skräpet kommer ifrån respektive vart skräpet tar vägen. Dessa studier har bland annat utförts i England. Resultat visar att skräpet kommer bland annat från fartygen ute till havs som dumpar sitt skräp och ibland restolja men också från andra länders hamnar och flodstränder.
Genom en undersökning från Bohuslän visar det sig att man fick ihop 39 000 säckar med skräp förra sommaren, vilket var en ökning med 10 procent från det föregående årets städning. Västkuststiftelsen beräknar att ca 800 kubikmeter skräp ligger kvar kring Bohuskusten. Vid bland annat en granskning av de totalt 1 899 fiskelådor som samlats in kom 1 000 från Storbritannien, ett fåtal från Norge och 166 från Danmark.
Internationellt samarbete
Sverige är sedan 1985 det enda land som har ett så kallat No special system som innebär att tankfartygen kan komma in och tömma sitt avfall och sina tankar man att de måste vara helt rena från avfall innan de åker därifrån. Nu ska det bli ett enhetligt system, och arbete pågår för detta. Ett sådant europeiskt harmoniserande system med gemensamma regler måste till för att bevara våra sjöar och stränder som de fina platser de är.
HELCOM-länderna har skrivit under principprogrammet för detta. Uppsamlingsstationer finns, men projektet arbetar på för att få till stånd en gemensam europeisk lösning. Tidsramen för implementeringen är i detta fall mycket viktig och der är viktigt att alla berörda länder har möjligheter att verkställa detta arbete. Vi skulle förmodligen nå mycket bra resultat gällande problemen med tankblandningstömningar och dumpning av sopor från fartyg om detta system gällde fullt ut. När det gäller det internationella engagemanget har Sverige gjort en betydande insats, men tyvärr är intresset svalt bland länderna runt Nordsjön. Det är inte idag en prioriterad fråga för dem.
Bohusläns största miljöprojekt
Problemet med nedskräpningen måste åtgärdas på flera plan enligt miljöminister Kjell Larsson i en interpellationsdebatt. Ren miljö skall enligt staten vara en konkurrensfördel när det gäller turism. Hur stämmer det när drivor av skräp får ligga kvar.
Vid Bohuskusten är det Västkuststiftelsen, BOSAM och Läns- och arbetsnämnden som anordnar denna gemensamma städning tillsammans med kommunerna. Länsarbetsnämnden har därmed under åtta år bedrivit ett av de största miljöprojekten i Bohuslän någonsin.
Miljöprojekt Bohuskusten - ett arbete med status
Om staten tar sitt ansvar och likställer strandstädningen med övriga miljöuppdrag, skulle det uppfattas ute i Europa att Sverige ser allvarligt på den nedskräpning som pågår längs våra kuster.
För att få effektivitet och kontinuitet krävs samordning och ett ekonomiskt helhetsansvar från staten. Det enorma arbete som strandstädarna på Bohuskusten utför skulle därmed få ett erkännande.
Stockholm den 27 september 2000
Rosita Runegrund (kd)
Åke Carnerö (kd)