Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder för att undanröja hoten mot kungsörnen.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om märkning av drivmattor på nya snöskotrar.
Inledning
Kungsörnen är Sveriges nästa största rovfågel med ett imponerande vingspann av ca 2 meter. Den häckar sparsamt i inlandet, framför allt i fjälltrakterna, men några par finns på även Gotland och i Skåne. Den återfinns i Artdatabankens rödlista som NT (Near Threatened), Missgynnad. Det finns ca 600 par i landet. Arten har speciella krav på sina häckningsmiljöer och är mycket störningskänslig under mars-april då häckningen inleds. Ofta får paret bara ut en unge per år, lite beroende av tillgången på föda. Dödligheten under det första året är hög. I Artdatabankens förslag till åtgärder för kungsörnen finns krav på skydd mot störningar, sparande av boträd och stödutfodring av ungfåglar. Men idag är problemet även ett annat. En ökande förföljelse.
Förföljelse av örn ett nytt problem
Under senare år har det visat sig att kungsörnen håller på att försvinna från områden där den tidigare har haft en stark population. Inget i miljön kan förklara tillbakagången. Det gäller främst tre områden i fjällen: Abisko, västra Jämtland och Härjedalen/norra Dalarna. Det paradoxala är att kungsörnen är etablerad i skogslandet inte långt ifrån, och en nyetablering om ett gammalt par dött vore naturlig även i fjällen. I vissa områden är varenda gammalt revir tomt.
Det mesta pekar på förföljelse. I två av områdena har man till och med hittat slagfällor monterade i bon eller i boträd. I ett fall var fällan gillrad med ett renkalvhuvud och kan rimligen inte varit avsedd för något annat än kungsörn. Stenar i bon, skoterspår fram till boträd och dödade ungar tyder också på att en illegal verksamhet är orsaken till tillbakagången. Enligt vissa tar tjuvjägare fler kungsörnar än de tar björn, järv, varg och lo tillsammans. Även Rovdjursutredningen konstaterar att kungsörnen är hotad och att jaktbrott är det främsta skälet till tillbakagång.
Jaktbrotten svåra att komma åt
Naturvårdsverket har ett kungsörnsprojekt och många frivilliga ornitologer försöker ha kontroll i de kända örnreviren. Men av naturliga skäl är det omöjligt att göra en sådan kontroll total. Områdena är stora, resurserna begränsade och tyvärr leder detta till att dessa jaktbrott oftast blir opåtalade. Miljöpartiet har under motionstiden 1999/2000 argumenterat för att skotrarnas drivmattor borde förses med märkning. Rikspolisstyrelsen vill ha märkning liksom Naturskyddsföreningen. Några seriösa skäl mot märkning har inte framkommit och kostnaden är bara några hundralappar. En sådan märkning skulle öka möjligheterna rejält att komma till rätta med jaktbrott, som ju inte bara gäller kungsörn utan även de stora rovdjuren. Det är dags att genomföra ett försök med märkning av drivmattor på nya snöskotrar under en femårsperiod som ett led att komma till rätta med jaktbrott. Detta bör ges regeringen till känna.
I en motion lagd under denna mandatperiod kräver Miljöpartiet strängare straff för jaktbrott.
Praktiskt åtgärdsprogram för kungsörnen behövs
Något måste göras för att förhindra fortsatt förföljelse av kungsörn i de svenska fjällen. Det är uppenbart att kungsörnen klarar sig betydligt bättre i andra områden än i de tre ovan angivna och att en förföljelse och tjuvjakt är skälet till situationen där. Resurser i form av bevakning, information för att klargöra vad som får och inte får göras, ett starkare skydd runt häckplatserna, en kampanj för att få allmänhet att känna att kungsörnen är en art som hör till fjällen och måste finnas kvar för framtiden är exempel på åtgärder som kan sättas in.
Det viktiga är att regeringen tar tag i situationen i syfte att få stopp på förföljelsen av kungsörn. Det bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 2 oktober 2000
Gudrun Lindvall (mp)